default-image

Αλλάζει όψη το κέντρο της πόλης από το φθινόπωρο

Κρήτη
Αλλάζει όψη το κέντρο της πόλης από το φθινόπωρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τροχιά υλοποίησης, μετά από καθυστέρηση ετών, μπαίνει πλέον η μεγαλύτερη ανάπλαση που θα γίνει στην "καρδιά" του Ηρακλείου.

Σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί η δημοπράτηση του έργου ανάπλασης στο λεγόμενο "σταυρό" της πόλης (Δικαιοσύνης - Ίδης - Καλοκαιρινού) από το Δήμο Ηρακλείου.

Μια ανάπλαση, βεβαίως, όπως έχουμε γράψει, φέρνει μαζί της ραγδαίες κυκλοφοριακές ανακατατάξεις, αφού ο σχεδιασμός της Λότζια προβλέπει τον "εξοστρακισμό" των Ι.Χ. και την κυκλοφορία σε λεωφορεία και ταξί...

Είναι μια μεγάλη παρέμβαση που θα αναμορφώσει άρδην την "καρδιά" του Ηρακλείου, καθιστώντας την περιοχή πιο φιλική στον επισκέπτη, πιο ελκυστική, με το βάρος να πέφτει στην κυκλοφορία των πεζών έναντι των οχημάτων...

Μια προσφιλής τακτική που ακολουθείται σε όλες σχεδόν τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που προσελκύουν τουρίστες. Βεβαίως οι εργασίες ανάπλασης σημαίνουν ταυτόχρονα και μια μεγάλη ταλαιπωρία, αφού τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης θα μετατραπούν σε λίγους μήνες από σήμερα σε... εργοτάξιο!

Το παρήγορο για τον κόσμο, αλλά και τους καταστηματάρχες που θα ταλαιπωρηθούν είναι πως ο σχεδιασμός της Λότζια περιλαμβάνει υλοποίηση και "σπάσιμο" των εργασιών της ανάπλασης σε δύο φάσεις.

Σύμφωνα με το Δήμο, αν όλα πάνε καλά με τη σημερινή δημοπράτηση και με τις μετέπειτα διαδικασίες, στα τέλη του καλοκαιριού αναμένεται να προκύψει ο ανάδοχος του έργου, που θα πιάσει δουλειά μέσα στο Σεπτέμβριο.

Ο ανάδοχος θα ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου να δουλεύει το κομμάτι στη Δικαιοσύνης, στην Ίδης και στην Καλοκαιρινού, με ένα χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εν λόγω εργασιών στους 12 μήνες.

Στη συνέχεια, ο ανάδοχος θα "δουλέψει" το υπόλοιπο κομμάτι, δηλαδή τη Μικρή Έβανς και τη 1821, με πολύ μικρότερο αυτή τη φορά χρονοδιάγραμμα, και συγκεκριμένα τους 6 μήνες...

Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου συνολικά ορίζεται στους 18 μήνες, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 4,6 εκατομμύρια ευρώ, με το επιμέρους έργο της υπογειοποίησης των δικτύων της ΔΕΗ να έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η λεωφόρος Καλοκαιρινού, η Δικαιοσύνης, η Μικρή Έβανς, η οδός 1821 και η Ίδης θα διαμορφωθούν με βάση την κατεύθυνση της απόδοσης στα Ι.Χ. και στα μίνι λεωφορεία και με βάση την απόδοση της μέγιστης δυνατής επιφάνειας σε πεζοδρόμια για την άνετη κίνηση των πεζών και την καλύτερη εξυπηρέτηση της εμπορικής κίνησης των δρόμων αυτών.

Με αυτήν την έννοια, προτείνεται η μέγιστη δυνατή διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και η ελαχιστοποίηση του πλάτους του καταστρώματος στο απαραίτητο μέγεθος.

Κύρια κατεύθυνση, επίσης, της πρότασης είναι η ασφαλής διέλευση και στάση του πεζού και η διευκόλυνση των κινήσεών του τόσο στους πεζόδρομους, όσο και στα πεζοδρόμια, και η αποτροπή (μέσω και της προτεινόμενης διαμόρφωσης) της κατάληψης των πεζοδρομίων ή τμημάτων τους από οχήματα.

Η μελέτη στοχεύει στο βέλτιστο αποτέλεσμα με τη χρήση φυσικών υλικών με σχεδιαστική ποιότητα, κατασκευαστική αρτιότητα και αντοχή στο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη και το βιοκλιματικό παράγοντα με την αύξηση του πρασίνου και την επιλογή κατάλληλων υλικών.

Επιπλέον, στη λεωφόρο Δικαιοσύνης δίνεται έμφαση στην "τριλογία" των δημόσιων κτηρίων (Περιφέρεια Κρήτης, Δικαστήρια, πρώην Αστυνομική Διεύθυνση), που αναδεικνύονται με μνημειακό φωτισμό.

Οι δύο μικρές πλατείες που δημιουργούνται μεταξύ των τριών κτηρίων προτείνεται να προβληθούν με την ενιαία διαμόρφωσή τους και στο κατάστρωμα της λεωφόρου Δικαιοσύνης.

Καθυστερήσεις: Η εμπλοκή και οι περιπέτειες

Η ανάπλαση του ιστορικού "σταυρού" της πόλης έχει αργήσει μερικά χρόνια. Μιλάμε για τη δρομολόγηση ενός έργου που προς το τέλος της θητείας της είχε ετοιμάσει η προηγούμενη δημοτική Αρχή Κουράκη.

Μετά την αλλαγή "σκυτάλης" στη διοίκηση του Δήμου, υπήρξαν καθυστερήσεις και περιπέτειες...

Είχε ξεσπάσει χαρακτηριστικά και μια σφοδρή διαμάχη μεταξύ δημοτική Αρχής και αντιπολίτευσης ως προς την πηγή χρηματοδότησης του έργου, αφού η παράταξη Κουράκη αλλά και εκείνη του Λυγερού διαφώνησαν με την πολιτική απόφαση της Λότζιας να χρηματοδοτηθεί η ανάπλαση στο "σταυρό" της πόλης μέσα από το δάνειο που έχει συνάψει ο Δήμος με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τους τελευταίους μήνες προέκυψε μάλιστα και νέα καθυστέρηση, που είχε να κάνει με τη γνωστή, πολυσυζητημένη εμπλοκή που προέκυψε γενικώς το φθινόπωρο με τις δημοπρατήσεις νέων έργων, μετά την αλλαγή νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News