default-image

1936: Μέρα Μαγιού μου μίσεψες...

1936: Μέρα Μαγιού μου μίσεψες...

Στα τέλη του Απριλίου του 1936 οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας. Μέσα στον Μάιο, η απεργία γιγαντώνεται, ώσπου στις 8 του μήνα η Χωροφυλακή διαλύει με βιαιότητα τη διαδήλωση των απεργών που κατευθύνονταν προς το Γενικό Διοικητήριο Βορείου Ελλάδος.

Στις συγκρούσεις τραυματίζονται δεκάδες απεργοί, ενώ η υπέρμετρη βία που ασκήθηκε από τις Αρχές προκάλεσε την αντίδραση άλλων κλάδων εργαζομένων, οι οποίοι αποφασίζουν στις 9 Μαΐου να κατέβουν σε 24ωρη απεργία, στεκόμενοι στο πλευρό των καπνεργατών.

Το καθεστώς Μεταξά απαντά με επιστράτευση των σιδηροδρομικών και των τροχιοδρομικών, ενώ δίνει εντολή στο Γ' Σώμα Στρατού να βρίσκεται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Ανήμερα της μεγάλης απεργίας, το μέτωπο των εργατών διευρύνεται, καθώς στη «μάχη» ρίχνονται και οι αρτεργάτες, οι βιομηχανικοί εργάτες, αλλά και μεγάλο μέρος των καταστηματαρχών.

Όταν οι διαδηλωτές επιχειρούν να προσεγγίσουν ξανά το Διοικητήριο, η Χωροφυλακή χάνει την έλεγχο και ξεκινά να… ρίχνει στο ψαχνό: Στις 9 Μαΐου του 1936, σκοτώθηκαν συνολικά 12 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 280.

Την επομένη, η κηδεία των θυμάτων μετατράπηκε σε λαϊκή διαδήλωση, ενώ το μεταξικό καθεστώς ενέτεινε ακόμη περισσότερο τα κατασταλτικά μέτρα: Στη Θεσσαλονίκη έσπευσε ένα σύνταγμα πεζικού και μια μονάδα πυροβολικού από τη Λάρισα, ενώ στο λιμάνι κατέπλευσαν τέσσερα αντιτορπιλικά. Τις επόμενες ημέρες τα πνεύματα ηρέμησαν και τελικά η απεργία έληξε στις 12 Μαίου.

Σε μεγάλο μέρος τα αιτήματα των καπνεργατών έγιναν δεκτά, ωστόσο οι υπεύθυνοι της μεγάλης αιματοχυσίας δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Σημειώνεται ακόμη ότι με αφορμή τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα τη δολοφονία του 25χρονου απεργού, Τάσου Τούση, ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε τον περίφημο «Επιτάφιο»: Ο ποιητής εμπνεύστηκε από τη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες την επομένη των επεισοδίων και απεικόνιζε την τραγική μάνα να μοιρολογά πάνω από το άψυχο σώμα του γιου της, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Η άνευ όρων συνθηκολόγηση των ναζί

Εβδομήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την «Ημέρα της Νίκης», όταν μετά από συνολικά 2194 μέρες πολεμικών συρράξεων, τελειώνει κι «επίσημα» η κτηνωδία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 8ης Μαΐου του 1945, υπογραφόταν στο Βερολίνο η ιστορική «Πράξη Συνθηκολόγησης» ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις και τους Γερμανούς, οι οποίοι παραδίδονταν άνευ όρων.

«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, ενεργώντας εξ ονόματος της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης, συμφωνούμε με την άνευ όρων παράδοση όλων των ενόπλων δυνάμεων μας κατά ξηρά, θάλασσα και αέρα, καθώς και όλων των δυνάμεων που βρίσκονται τώρα υπό την γερμανική διοίκηση, προς την Ανώτατη Διοίκηση του Κόκκινου Στρατού και ταυτόχρονα προς την Ανώτατη Διοίκηση των συμμαχικών εκστρατευτικών δυνάμεων…» αναφερόταν συγκεκριμένα στο πρώτο άρθρο της παράδοσης των ναζί στους Συμμάχους.

2000: Η διαγραφή του Καρατζαφέρη

Σαν σήμερα, εξάλλου, στις 9 Μαΐου του 2000, ο -τότε- πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής διαγράφει από το κόμμα το βουλευτή Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος μετέπειτα ίδρυσε το εθνικιστικό κόμμα ΛΑ.ΟΣ. Αιτία ήταν οι δημόσιες δηλώσεις του τελευταίου εναντίον τόσο του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλου, όσο και του ίδιου του Κώστα Καραμανλή.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News