default-image

Τίμησαν τον πρωτοπόρο του εργατικού κινήματος Στ. Καλλέργη

Κρήτη
Τίμησαν τον πρωτοπόρο του εργατικού κινήματος Στ. Καλλέργη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μια λιτή τελετή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον πρωτοπόρο του Εργατικού Κινήματος της χώρας μας Σταύρο Καλλέργη. Όπως κάθε χρόνο η «Παγκρήτια Πρωτομαγιά» έγινε στο σπίτι που έζησε και πέθανε ο Σταύρος Καλλέργης, όπου σήμερα βρίσκεται και το περίτεχνο μνημείο του, στον Μπραχίμο Περάματος Μυλοποτάμου.

Στον χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης κ. Λιονή επισήμανε, ότι «Στην δύσκολη οικονομική παγκόσμια συγκυρία, οι αγώνες του Σταύρου Καλλέργη είναι επίκαιροι περισσότερο από ποτέ» ενώ ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Κόκκινος τόνισε, ότι «οι αγώνες και τα μηνύματα του Σταύρου Καλλέργη παραμένουν διαχρονικά και οφείλουμε σήμερα όχι μόνο να αναφερόμαστε σε αυτά αλλά κυρίως να φροντίσουμε να ξαναγίνουν «κτήμα» της νέας γενιάς, που δυστυχώς έχει μπροστά της πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσει.»

Από πλευράς του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, ο κ. Λιολάκης είπε μεταξύ άλλων, ότι «Το μήνυμα του Σταύρου Καλλέργη αποτελεί για μας οδηγό, γιατί το μέγεθος της επίθεσης που έχουμε δεχτεί στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα επιβάλει σε όλους τους εργαζόμενους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να ξανακερδίσουμε ότι χάσαμε.» Επίσης ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Βοριάς κάλεσε όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και αγώνα ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Χατζηκωνσταντίνου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Παλεύουμε και αντιστεκόμαστε για να σταματήσει ο ευτελισμός της πατρίδας μας και η απαξίωση των εργαζομένων και του λαού μας. Θα αγωνιστούμε για να φτιάξουμε ένα νέο κόσμο, με κοινωνική δικαιοσύνη, ισοτιμία και ειρήνη για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια, όπως μας αξίζει, και όπως οραματίστηκε ο πρωτοπόρος αγωνιστής της Εργατικής Τάξης, Σταύρος Καλλέργης.»

Στην Κεντρική Ομιλία του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ κ. Μανώλης Πεπόνης αναφέρθηκε αναλυτικά στην θρυλική βιογραφία του τιμώμενου ενώ είπε μεταξύ άλλων, ότι « Πώς φτάσαμε αλήθεια, το 2017 να είναι και πάλι επίκαιρο να διεκδικούμε κοινωνική ασφάλιση, σύνταξη, οκτάωρο, και αργία την Κυριακή; Απαντήσεις μπορεί να υπάρξουν πολλές. Ευθύνες υπάρχουν; Πολλές και σε πολλούς. Εκτιμήσεις; Πολλές και διαφορετικές. Ας μείνομε όμως και ας συμφωνήσομε σε ένα πράγμα. Ότι  σημερινή πρόκληση είναι να αποκτήσουν ξανά  ισχυρό περιεχόμενο οι κοινωνικοί αγώνες,  που να αρκεί να τους κάνει να θεριέψουν και πάλι. Να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη η κοινωνική αλληλεγγύη, η  πολιτική ως συμπύκνωση κοινωνικών πρακτικών και όχι ως τέχνη της διαχείρισης  της ιδεολογίας ,η  συλλογικότητα αντί των οραμάτων του ατομικισμού, η πίστη σε έναν καλύτερο κόσμο όπου θα πρυτανεύουν οι ανάγκες και αξίες χρήσης και όχι οι νόμοι της αγοράς και του ανελέητου ανταγωνισμού. Σήμερα, είναι μια ευκαιρία έξω από τα «καθιερωμένα» ξύλινα συνθήματα, να υποσχεθούμε στον εαυτό του ο καθένας και στα κοινωνικά μας οράματα όλοι μαζί, ότι από αύριο θα δώσουμε στη μάχη της καθημερινότητας περιεχόμενο και όραμα. Και αν το κατορθώσουμε  θα κατακτήσουμε όχι μόνο όσα χάσαμε αλλά πολύ περισσότερα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση: Αυτά  μας διαμηνύει με τα γραπτά του αλλά και τις πατριωτικές του πράξεις, ο πρωτοπόρος των εργατικών και σοσιαλιστικών αγώνων Σταύρος Καλλέργης, γνήσιο τέκνο της Κρητικής γης, του Μυλοποτάμου, που ήταν από τους ελάχιστους προοδευτικούς διανοητές, που συνέδεσαν το εθνικό ζήτημα με το κοινωνικό. Ας θυμόμαστε πάντα τον  άνθρωπο που υπηρέτησε με συνέπεια τις αρχές και τα πιστεύω του. «πάντες δι' έκαστον και έκαστος διά πάντας»!

Την εκδήλωση οργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης - Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, ο Δήμος Μυλοποτάμου - Οργανισμός Πολιτισμού, Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Αυλοπόταμος» και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου. Παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανώλης Καλλέργης , ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Σκορδίλης, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ. Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Λιολάκης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοριάς, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ κ. Μανώλης Πεπόνης, ο οποίος υπήρξε κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Διονύσης Κωνσταντουδάκης, Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτιστικών συλλόγων, των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πολλοί πολίτες.

Φωτογραφία: Νίκος Δραγάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News