default-image

Κρήτη: Ο Επίτροπος έσωσε την κατάσταση με... παράταση

Κρήτη
Κρήτη: Ο Επίτροπος έσωσε την κατάσταση με... παράταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράταση ενός μήνα, μετά από σχετικά αιτήματα διαφόρων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, σε όσες χώρες το επιθυμούν, για να προλάβουν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα της Ενιαίας Ενίσχυσης των παραγωγών τους.

Έτσι, ενώ η σχετική προθεσμία έληγε στις 15 Μαΐου, τώρα θα λήξει στις 15 Ιουνίου, κάτι που ισχύει ήδη και για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, έχουν αρχίσει και οι μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων, που γίνονται ταυτόχρονα με την ενεργοποίησή τους, από την προηγούμενη Τετάρτη που άνοιξε το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η παράταση δόθηκε, σύμφωνα με τον Φιλ Χόγκαν, για να επιτραπεί η έγκαιρη διεκπεραίωση των αιτήσεων και κατόπιν εκκλήσεων που έγιναν από αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Πιο αναλυτικά, με βάση ανακοίνωση της Κομισιόν, η απόφαση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα σχετικών αιτημάτων που είχαν υποβληθεί από μια σειρά κρατών-μελών της Ε.Ε. μετά από αλλαγές που έκαναν στα διοικητικά τους συστήματα που χειρίζονται τη διαδικασία των αιτήσεων, γεγονός που επηρέασε τη δυνατότητα των αγροτών να υποβάλουν στην ώρα τους τα αιτήματά τους.

Αύξηση της... "ποινής"

Στο μεταξύ, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι παραγωγοί ότι από φέτος αυξάνεται στο 25% (από 20% πέρυσι) η παρακράτηση υπέρ του Εθνικού Αποθέματος σε όλες τις μεταβιβάσεις χωρίς γη (δηλαδή πώληση ή ενοικίαση). Υποχρέωση που δεν ισχύει για περιπτώσεις κληρονομιάς ή για οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, όταν οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς πρώτου βαθμού ή σύζυγοι. Σε κάθε περίπτωση, ο μεταβιβαστής πρέπει να είναι κάτοχος δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και ο αποδέκτης ενεργός γεωργός το 2017.

Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2017, καθώς από την Τρίτη 2 Μαΐου είναι σε λειτουργία το σύστημα του Οργανισμού για την εν λόγω διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο μεταβιβαστής πρέπει να είναι κάτοχος δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και ο αποδέκτης ενεργός γεωργός το 2017, μόνιμα και νόμιμα εγκατεστημένος εντός της ελληνικής επικράτειας (εξαιρείται η περίπτωση κληρονομιάς) και να δηλώνει επιλέξιμες εκτάσεις.

Το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2017 άνοιξε την περασμένη Τρίτη 2 Μαΐου και καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης είναι η 9η Ιουνίου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Οργανισμού, αιτήσεις οι οποίες έχουν καταχωριστεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί έως και την καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2017.

Νέες προφορικές δεσμεύσεις

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί - θέλοντας και μη, αφού δεν έχουν στα χέρια τους σχετικές εγκυκλίους - προχωρούν στις μεταβιβάσεις και στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, με βάση τις προφορικές διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, για τις συντάξεις που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν την ψήφιση του Ασφαλιστικού.

Αναλυτικότερα, όπως γράψαμε και προ ημερών, συνταξιούχοι ανεξαρτήτως ταμείου, οι οποίοι ασκούσαν αγροτική δραστηριότητα πριν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή τις 13 Μαΐου 2016, δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 20 του Νόμου 4387/2016. Στους συνταξιούχους αυτούς, συνεπώς, δε θα εφαρμοστεί η περικοπή της σύνταξης κατά 60% βάσει του άρθρου 20, ενώ οι ίδιοι δε θα υποχρεούνται σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ.

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, Μανόλης Θραψανιώτης και Χρήστος Σιμορέλης, με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο.

Από την περικοπή σύνταξης και την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ εξαιρούνται, επίσης, παλιοί συνταξιούχοι του ΟΓΑ, ακόμη κι αν συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα το 2017 κι έπειτα, καθώς επίσης και όσοι βγήκαν σε σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016, οπότε άρχισε να ισχύει ο Νόμος 4387/2016.

Αυτό «είναι αυτονόητο πως θα ισχύσει ως τις 31/12/2024», διευκρίνισε στη Βουλή, απαντώντας στον Βασίλη Κεγκέρογλου, ο Τάσος Πετρόπουλος, προτρέποντας τους αγρότες να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Περικοπή σύνταξης 60% βάσει των προβλέψεων του νόμου Κατρούγκαλου θα υποστούν οι νέοι συνταξιούχοι (από 01/01/2017) όλων των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, πλην ΟΓΑ, που θα θελήσουν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα, ενώ όσοι συνταξιούχοι άλλων ταμείων υποβάλλουν πρώτη φορά δήλωση ΟΣΔΕ το 2017 θα υποστούν περικοπή κατά 60%, γιατί αναγνωρίζονται ως νεοεισερχόμενοι.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News