Ειδήσεις

Νέο χρυσοφόρο κοίτασμα νοτιοδυτικά της Κρήτης

Οι σεισμικές έρευνες έδειξαν νέο κοίτασμα. Οι πόροι με 50% πιθανότητα αντιστοιχούν σε μια ακαθάριστη αξία υδρογονανθράκων 600 δισ. δολ!

Νέα γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Κρήτης φέρνουν στο φως οι σεισμικές έρευνες της αμερικανικής γεωφυσικής εταιρείας Spectrum, σε συνεργασία με την ελληνική γεωφυσική εταιρεία ΙΟΝ.

Οι πόροι των κοιτασμάτων αυτών θα μπορούσαν με 50% πιθανότητα να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια, που αντιστοιχούν σε μια ακαθάριστη αξία υδρογονανθράκων 600 δισ. δολαρίων!

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της "Real News", οι έρευνες ολοκληρώθηκαν πριν από τρεις μήνες και τα επιστημονικά τους ευρήματα ανοίγουν νέες ενεργειακές προοπτικές για τη χώρα μας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η πρόσφατη ανακάλυψη δείχνει με βεβαιότητα ότι και ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος κρύβει κοιτάσματα- "μαμούθ" και μάλιστα μεγαλύτερα ακόμη και από αυτά που εντοπίστηκαν πρόσφατα στην ΑΟΖ του Ισραήλ (Λεβιάθαν) και της Αιγύπτου (Ζορ)!

Η μελέτη της Spectrum παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και είχε τίτλο "Ένα θέαμα μέσα από τα μάτια του Ζορ: Η αναζήτηση του επόμενου σούπερ γίγαντα".

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτασμάτων πετρελαίου αντί φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι πόροι των κοιτασμάτων αυτών θα μπορούσαν με 50% πιθανότητα να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια, που αντιστοιχούν σε μια ακαθάριστη αξία υδρογονανθράκων 600 δισ. δολαρίων!

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, νοτιοδυτικά της Κρήτης και εντός της ΑΟΖ που ανήκει στη Λιβύη, εντοπίστηκαν ύφαλοι καρστικών ασβεστόλιθων ανάλογοι με αυτούς που υπάρχουν γύρω από το Ύβωμα του Ερατοσθένη στην Κύπρο.

Ο πρώτος ύφαλος εμφανίζει εξαιρετικές ομοιότητες με τον αντίστοιχο ύφαλο καρστικού ασβεστόλιθου του κοιτάσματος Ζορ, ο οποίος έχει μήκος 10 χλμ. Οι δύο ύφαλοι φαίνεται με βεβαιότητα ότι κρύβουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο σημεία ερευνών απέχουν ελάχιστα από τη νοητή οριογραμμή που χωρίζει τη λιβυκή ΑΟΖ από την ελληνική. Συγκεκριμένα, ο πρώτος ύφαλος απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τα ελληνικά θαλάσσια όρια, όπως αυτά ορίστηκαν από τη λιβυκή πλευρά, η οποία και ανέθεσε στις εταιρείες τη διεξαγωγή των ερευνών. Η Spectrum διαπίστωσε με εμφανή έκπληξη ότι ο υπεργιγαντιαίος αυτός "στόχος" προσομοιάζει στο κοίτασμα Ζορ.

Ωστόσο, ο εν λόγω ύφαλος έχει συνολικό μήκος 100 χλμ. και ο όγκος του υπολογίζεται ότι είναι πιθανότατα ακόμη και δέκα φορές μεγαλύτερος του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ! Επιπλέον, οι Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν μόλις 6 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τον πρώτο στόχο και ένα δεύτερο κοίτασμα μήκους 80 χιλιομέτρων.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ρύθμισης του τριπλού σημείου της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Λιβύης. Χωρίς αυτή τη ρύθμιση, ο τεράστιος πλούτος που υπάρχει εκεί θα μείνει ανεκμετάλλευτος.

Όπως τονίζει ο δρ. Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, ο εντοπισμός των νέων κοιτασμάτων αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη γεωπολιτική και ενεργειακή θέση της Ελλάδας.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον των παγκόσμιων πετρελαϊκών κολοσσών, ενόψει του νέου διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Ενέργειας, για τα θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη και Ιόνιο.

Στο σημείο αυτό, να υπενθυμίσουμε ότι έχει χυθεί πολύ μελάνι και πολλά έχουν ειπωθεί για το μέγεθος των κοιτασμάτων που βρίσκονται στη νότια Κρήτη. Πρωταγωνιστής ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος σε μελέτη του υπολογίζει το σύνολο των εσόδων που θα αποκομίσει το ελληνικό κράτος σε 25 χρόνια σε 437 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτιμά, επίσης, ότι θα δημιουργηθούν 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή και 200 χιλιάδες στο δευτερογενή τομέα της οικονομίας.

Όσον αφορά στην ποσοτική εκτίμηση των κοιτασμάτων, για τα οποία, όπως επιμένει ο κ. Φώσκολος, έχουν γίνει στο παρελθόν έρευνες από ξένες εταιρείες, αυτά είναι πιθανό να φτάνουν στα 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Και βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Φώσκολος - όπως και άλλοι αξιόλογοι επιστήμονες - έχουν κάνει σημαντικές αποκαλύψεις για την υπόθεση αυτή στην εκπομπή "Αντιθέσεις" του Γιώργου Σαχίνη στην "ΚΡΗΤΗ TV", σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Επιμέλεια: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια