default-image

Πως μπορεί να "μεταφερθεί" ο καρκίνος από μπαμπά σε κόρη vid

Κρήτη
Πως μπορεί να "μεταφερθεί" ο καρκίνος από μπαμπά σε κόρη vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγνωστες πτυχές των κινδύνων που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού αποκάλυψαν ο γνωστός μαιευτήρας-γυναικολόγος Σταύρος Σηφάκης και η ακτινολόγος κα Ανδριανάκη στην εκπομπή "Ανδριανή" της KΡΗΤΗ TV.

Ενα στοιχείο που πολλές γυναίκες αγνοούν είναι ότι ο καρκίνος του μαστού σχετίζεται με αυτόν του προστάτη.

Μεταφέρεται γονιδιακά από το μπαμπά σε κόρη

H ακτινολόγος κα Ανδριανάκη αποκάλυψε ότι «μπορεί να μεταφερθεί γονιδιακά από το μπαμπά στην κόρη ο καρκίνος του μαστού. Επίσης τελευταία λέμε εάν ο μπαμπάς είχε καρκίνο προστάτη σχετίζεται με καρκίνο μαστού στην κόρη. Οπότε και ο άντρας οφείλει να ψηλαφάται και ειδικά σε περιπτώσεις όπως οι ορμονοθεραπείες ,σε περιπτώσεις που σε νεαρή ηλικία το αγόρι χρειάστηκε να λάβει ακτινοβολία , σε περιπτώσεις ειδικών συνδρόμων. Προχθές είχα έναν άνδρα 75 ετών με καρκίνο μαστού και δεν το πίστευε».

Ο κ.Σηφάκης διευκρίνισε μάλιστα ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουν οι γυναίκες, από ποια ηλικία και με ποια συχνότητα, συμβουλές που θα πρέπει να αποτελούν κανόνα για την κάθε γυναίκα.

Ο καρκίνος του μαστού πάντως άλλωστε αποτελεί νούμερο 1 καρκίνο σε συχνότητα εμφάνισης και νούμερο 2 σε θνησιμότητα,προκαλώντας ανησυχία στην ιατρική κοινότητα. Ενδεικτικό είναι ότι 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνου του μαστού.

Μπορεί να νικηθεί όταν διαγνωστεί εγκαίρως

Σύμφωνα με το μαιευτήρα γυναικολόγο κ.Σηφάκη που αναφέρθηκε στην έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο του μαστού «το ψηλαφούν οι γυναίκες, το ψηλαφούν οι γιατροί και δίνει νωρίς συμπτώματα. Κι αν όχι συμπτώματα δίνει σημεία με τα οποία μπορούμε νωρίς να τον διαγνώσουμε έγκαιρα. Σε αντίθεση με άλλους καρκίνους ύπουλους όπως παγκρέατος, στομάχου, παχέος εντέρου που όταν δώσουν συμπτώματα πιθανώς να είναι αργά».

Υπάρχουν γυναίκες που φοβούνται...

Πάντως τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τα ποσοστά θνησιμότητας χάρη στην πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση, ακόμα κι αν υπάρχει το στοιχείο του φόβου.

Σύμφωνα με την κα Ανδριανάκη «τώρα τελευταία θα έλεγα ότι οι γυναίκες ξεκινάνε νωρίς την πρόληψη γιατί έχουμε αρχίσει και ενημερώνουμε πιο πολύ, είναι πιο πολλές οι καμπάνιες και ακούν οι γυναίκες. Δε λέω όμως ότι δεν υπάρχουν και γυναίκες που φοβούνται και λένε "δεν θα έρθω για να με εξετάσετε γιατρέ".Tότε (αυτό που λέμε) είναι ότι είμαστε κοντά ο γιατρός και η γυναίκα και αν βρούμε κάτι νωρίς θεραπεύεται πλήρως».

Επιμέλεια: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News