default-image

Επίθεση Γ. Κεφαλογιάννη στον Ε. Αποστόλου: Σταματήστε την κοροϊδία

Κρήτη
Επίθεση Γ. Κεφαλογιάννη στον Ε. Αποστόλου: Σταματήστε την κοροϊδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δριμεία επίθεση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ε. Αποστόλου εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης της ΝΔ για την  ανευ προηγουμένου καθυστέρηση στην αξιοποίηση του ΠΑΑ 2014 - 2020.

«Σταματήστε την κοροϊδία. Σταματήστε να αντιμετωπίζετε τον  πρωτογενή τομέα αποκλειστικά  και μόνο ως  μια φοροδοτική  μηχανή και αντιληφθείτε επιτέλους ότι οι αποφάσεις σας, η αδράνεια, τα λάθη και οι παραλείψεις σας απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα στη χώρα μας».

Την ανάγκη να στηριχτεί στην πράξη ο πρωτογενής τομέας ανάδειξε κατά την τοποθέτηση του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την  άνευ προηγουμένου καθυστέρηση στην αξιοποίηση του ΠΑΑ 2014-2020 και του συνόλου των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε.

Ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον αρμόδιο Υπουργό, κατηγορώντας τον για αδράνεια και ανευθυνότητα, ενώ παρουσίασε στοιχειά με βάση τα οποία αναδεικνύονται τα λάθη και οι παραλείψεις του Υπουργείου κατά τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ. Κεφαλογιάννη:

«Κύριε Υπουργέ, για την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να απορροφήσει από την Ευρώπη περίπου 5 δις ευρώ για μέτρα για την αγροτική οικονομία. Από αυτό το ποσόν, το 25% είναι για επενδύσεις, για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και για τον τομέα της μεταποίησης. Ένα  8% τέλος, θα χρησιμοποιηθεί για αγροτική και επιχειρηματική ανάπτυξη. Να το κάνουμε λίγο «λιανά» τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία; Σημαίνει ότι, 7.500 χιλιάδες γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα μπορούσαν να λάβουν υποστήριξη για επενδύσεις αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού, για μια συνολική δαπάνη άνω των 560 εκατομμυρίων.

Σημαίνει ότι, 14.000 δικαιούχοι θα μπορούσαν να λάβουν ενισχύσεις νεοφυών επιχειρήσεων για νέους αγρότες, με συνολική επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, περίπου 1 δις συνολικά θα μπορούσε να επενδυθεί σε περιουσιακά στοιχεία. Αλλά βέβαια, όπως σας επισήμανε και ο αρμόδιος Επίτροπος, κ. Hogan, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τον περασμένο Οκτώβριο στη χώρα μας αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αυτομάτως. Πρέπει κάποιος να εργαστεί αποτελεσματικά για την επιτυχή και έγκαιρη υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμη αυτός είναι ο λόγος που σας ελέγχουμε κοινοβουλευτικά σήμερα κύριε Υπουργέ.

Σας ελέγχουμε γιατί σχεδόν 2,5  χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας, επτά μήνες μετά την επίσκεψη του αρμόδιου επιτρόπου στη χώρα μας, δεκάδες ερωτήσεις και αναφορές από την αντιπολίτευση για τα αγροτικά ζητήματα δεν θέλετε; δεν μπορείτε; να συνεισφέρετε στο βαθμό που σας αναλογεί ώστε αυτός ο τόπος να κάνει ένα βήμα παραπέρα, να φύγει από τη μιζέρια της ύφεσης και της ανεργίας. Αρκετοί συνάδελφοι  σας επισήμαναν ένα προς ένα τα λάθη και τις παραλείψεις προκειμένου το υφιστάμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να τρέξει πιο γρήγορα. Όσο σοβαρά όμως και αν είναι αυτά άλλο τόσο είναι και οι δικαιολογίες, τα ψέματα και οι μύθοι που επί δυόμισι χρόνια τώρα καλλιεργεί η κυβέρνηση για να καλύψει την ανεπάρκεια της. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να περάσουν έτσι.  Πρέπει να σταθούμε και να τα αναδείξουμε στους Έλληνες πολίτες για να φανεί το μέγεθος της εξαπάτησης.

Στην αρχή ισχυριζόσασταν ότι βρήκατε ένα πρόγραμμα ανώριμο το οποίο επικαιροποιήσατε και με τις δικές σας προτάσεις εγκρίθηκε στο τέλος του 2015.

Το δήθεν επικαιροποιημένο Πρόγραμμα σας όμως περιλαμβάνει  ακριβώς  τα ίδια μέτρα και δράσεις και τον ίδιο και απαράλλακτο προϋπολογισμό,  με μόνη διαφορά τα κονδύλια του που έχουν να κάνουν με την απώλεια 900 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα 2007-2013 τα οποία μεταφέρθηκαν ως γέφυρα στο νέο πρόγραμμα 2014-2020, εξαιτίας των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων, παλινωδιών και της απαράδεκτης αδιαφορίας που επέδειξε το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Προφανώς όλη  κυβέρνηση τότε κινούταν στον αστερισμό της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη. Να σας θυμίσω  ότι μέχρι τον Μάιο του 2015, 25 από τα 28 κράτη μέλη είχαν καταφέρει να εγκρίνουν τα προγράμματα τους ενώ εσείς ασχοληθήκατε σοβαρά μόλις τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Πάμε στο ζήτημα των πληρωμών των ενισχύσεων. «Ιστορικό το ρεκόρ των πληρωμών» ισχυρίζεστε. Ξεχάσατε όμως να πείτε ότι από τα 3,7 δις ευρώ που πληρώθηκαν το 2016 το ένα δις αφορά  την εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης για το 2015, που καθυστερημένα πληρώθηκε μέσα στο 2016. Όσον αφορά την ομαλή καταβολή αυτών των ενισχύσεων;  Μόλις και μετά βίας καταφέρατε να πληρώσετε μέρος της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης το Δεκέμβριο του 2015 και την εκκαθάρισή της την επόμενη χρονιά, ενώ μέχρι σήμερα υπάρχουν χιλιάδες παραγωγοί που περιμένουν την εκκαθάριση της ενιαίας του 2015.

Απορροφητικότητα. Απορώ πως τη βγάλατε 17% δηλαδή περίπου 650 εκ.

Τι έχετε βάλει μέσα; Τα 300 εκατ. που είναι μέρος των 902 εκατ. ευρώ των ανειλημμένων υποχρεώσεων της περιόδου 2007-2013, που λόγω της κυβερνητικής απραξίας το 2015 μεταφέρθηκαν στην καινούργια προγραμματική περίοδο και μείωσαν κατά 21% τις δαπάνες σε βάρος του νέου Προγράμματος; Βάλατε μήπως μέσα τα 350 εκατ. ευρώ ήταν η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, η οποία είναι μια συνήθης διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο εδώ και πάρα πολλά χρόνια; Πως ακριβώς μετράτε την απορροφητικότητα; Αύγουστος 2016. Ανακοινώνετε πως θα προκηρύξετε πέντε, επιπλέον της εξισωτικής αποζημίωσης, νέα μέτρα του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης εντός του 2016 δηλαδή της μεταποίησης, των νέων γεωργών, της βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, τα Σχέδια Βελτίωσης, της Κατάρτισης των Νέων Γεωργών. Το μέτρο των νέων γεωργών είναι ακόμη αδρανοποιημένο. Επιλέξατε δε  και πάλι να μας εκπλήξετε, αφού για πρώτη φορά τα αποτελέσματα θα βγουν μετά  από την αρχική έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ που έληγαν στις 15 Μαΐου και ευτυχώς χθες πάρθηκε απόφαση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο  για  παράταση μέχρι τη 15η Ιουνίου.

Όσον αφορά τη μεταποίηση ενώ η διαβούλευση για την υπουργική απόφαση έχει ολοκληρωθεί από το τέλος του 2016 καταφέρατε μόλις την περασμένη εβδομάδα να προκηρύξετε μόλις τη μία από τις τρεις δράσεις. Για τις υπόλοιπες έχει ο Θεός. Βιολογικές καλλιέργειες. Παρουσιάσατε το μέτρο ως την «αιχμή του δόρατος για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να περάσουμε σε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία». Ένα απλό ερώτημα θέλω να προσθέσω στα όσα ανέφεραν οι συνάδελφοι.

Για ποιο λόγο δόθηκαν δύο παρατάσεις σε μια δράση που ο προϋπολογισμός της είχε εμφανώς υπερκαλυφθεί από την αρχική καταληκτική ημερομηνία  κατάθεσης των αιτήσεων; Που είναι οι κτηνοτρόφοι κύριε Υπουργέ; Τους παραπέμψατε στις καλένδες. Αποκλείσατε υφιστάμενους και νέους κτηνοτρόφους που δαπάνησαν χρόνο και χρήμα προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος και να βελτιώσουν το προϊόν τους. Η πρωτοφανής αυτή απόφαση σας, πλήττει βέβαια τους υφιστάμενους  κτηνοτρόφους που μένουν μετέωροι ανάμεσα στη συμβατική και τη βιολογική κτηνοτροφία και στερεί τη δυνατότητα ποιοτικής αναβάθμισης των προϊόντων όσων επιχείρησαν να ενταχθούν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα.

Στο μέτρο που αφορά τους γεωργικούς συμβούλους. Διαβάζω από τα πρακτικά της συζήτησης για τον αγροτικό τομέα σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που προκάλεσε τον περασμένο Γενάρη η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: « Χίλιους γεωτεχνικούς θα στείλουμε στην επόμενη πενταετία μέσα στις τριακόσιες δομές που θα δημιουργηθούν στην επαρχία… Μέσα σε δυο χρόνια βάλαμε μια άλλη σφραγίδα στον αγροτικό χώρο».

Ψάχνουμε ακόμη την σφραγίδα κύριε Υπουργέ. Το μέτρο των γεωργικών Συμβούλων δεν έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα, δηλαδή δυο χρόνια τώρα. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά άλλα. Για το μέτρο που αφορά την ενίσχυση των επενδύσεων για αυτοπαραγωγή ενέργειας, για το υπομέτρο που αφορά τη διαχείριση φυτικών υπολειμμάτων των κλαδεμάτων στην ελαιοκαλλιέργεια του οποίου η τύχη αγνοείται και το οποίο είχατε παρουσιάσει ως τρόπο εξισορρόπησης της απώλειας της αξίας των δικαιωμάτων των ελαιοπαραγωγών. Για το μέτρο για την ανασύσταση του ζημιωμένου κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων το οποίο σκοπίμως παραπληροφορείτε ότι σχετίζεται με την ασφάλιση του φυτικού, ζωικού και πάγιου κεφαλαίου.

Και μιας και αναφέρθηκα στο ζήτημα της ασφάλισης να πληροφορήσουμε τους αγρότες ότι κάθε άλλο παρά καταβλήθηκαν όλες οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για  το 2016 - το οποίο επίσης  επικαλείστε  ότι συνέβη για πρώτη φορά!  Μπείτε και δείτε από την ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ ότι ακόμη εκκρεμούν αποζημιώσεις από το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2016 για ζημιές από χαλάζι και ανεμοθύελλες. Πολύ φοβάμαι κύριε υπουργέ ότι όσο μεγάλη αποδεικνύεται η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να απορροφήσει αποτελεσματικά τους κοινοτικούς πόρους  στον αγροτικό τομέα άλλο τόσο μεγάλη αποδεικνύεται και η εξαπάτηση των αγροτών από την κυβέρνηση γύρω από αυτό το ζήτημα.

Μακάρι βέβαια να περιορίζονταν μόνο σε αυτό. Προσπαθείτε συνεχώς να μας πείσετε ότι έχετε εικόνα για την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες παραγωγοί. Εσείς προσωπικά, ως Βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράψατε 193 ερωτήσεις, ζητώντας την επίλυση των προβλημάτων του πρωτογενή τομέα. Αλήθεια ποια από αυτά τα προβλήματα επιλυθήκαν από την παρούσα κυβέρνηση; Θα ήθελα ειλικρινά να μας πείτε, σεβόμενος τον καθημερινό μόχθο των αγροτών της χώρας μας, ποιο από τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα έχει λυθεί κατά τη θητεία σας. Δυστυχώς για εσάς δεν μπορείτε να επικαλεστείτε αγνοία:

Τον Φεβρουάριο του 2013 ο κ. Τσίπρας έλεγε απευθυνόμενος στους αγρότες ότι «όσο υπάρχει Μνημόνιο και Τρόικα προοπτική για τον αγρότη δεν υπάρχει». Στη συνέχεια, έφερε το τρίτο μνημόνιο. Φορολογήσατε τις επιδοτήσεις από το πρώτο ευρώ  με φορολογικό συντελεστή από 22% έως και 45%, με υπερδιπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, με τον ΦΠΑ 24% και με κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου για αγροτική χρήση. Μόνο για να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα οι αγρότες, θα πληρώσουν το 14% του εισοδήματός τους το 2017 για να καταλήξουν στο 20% από το 2022 και μετά, την ίδια ώρα που πληρώνουν το 6,95% του εισοδήματός τους για την κάλυψη των υγειονομικών τους αναγκών. Σε λίγες μέρες θα  φέρετε προς ψήφιση το τέταρτο μνημόνιο το οποίο ανεβάζει το συνολικό λογαριασμό των μέτρων της παρούσας Κυβέρνησης στα 12,5 δις.  

Εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου η οποία θα έχει νέες  άμεσες επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα μένει να δούμε τι άλλο περιμένει τους αγρότες.

Προσωπικά μία έκκληση έχω να κάνω προς εσάς και την Κυβέρνηση και με αυτό κλείνω κύριε Πρόεδρε: Σταματήστε την κοροϊδία. Σταματήστε να αντιμετωπίζετε τον  πρωτογενή τομέα αποκλειστικά  και μόνο ως  μια φοροδοτική  μηχανή. Και αντιληφθείτε επιτέλους ότι οι αποφάσεις σας, η αδράνεια, τα λάθη και οι παραλείψεις σας απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα στη χώρα μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News