default-image

Στην Κρήτη "Το τελευταίο σημείωμα" του Π.Βούλγαρη vid/pics

Κρήτη
Στην Κρήτη "Το τελευταίο σημείωμα" του Π.Βούλγαρη vid/pics

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μια από τις πιο γνωστές σελίδες της ιστορίας της γερμανικής κατοχής, την εκτέλεση διακοσίων αγωνιστών την 1η Μαΐου του 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης, καταπιάνεται στη νέα του ταινία με τίτλο "Το τελευταίο σημείωμα" ο σπουδαίος σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.

Τέσσερα χρόνια μετά την πολυβραβευμένη "Μικρά Αγγλία", ο σκηνοθέτης των μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών "Νύφες", "Ψυχή βαθιά", "Η φανέλα με το 9" και "Πέτρινα Χρόνια" επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη.

Στρατεύσιμοι από μονάδα των Χανίων που συμμετέχουν ως κομπάρσοι στη νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη.

"Το τελευταίο σημείωμα" θα κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου.

 Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται σε επιλεγμένες περιοχές της Κρήτης κι ένα μεγάλο μέρος τους στις φυλακές Καλαμίου, στο φρούριο Ιτζεδίν, όπου βρέθηκε η "Ν.Κ." καταγράφοντας την προετοιμασία ηθοποιών, συντελεστών, μελών της ομάδας παραγωγής και κυρίως την αγωνία του Παντελή Βούλγαρη και της Ιωάννας Καρυστιάνη να μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη πραγματικά γεγονότα, τα οποία "παντρεύονται" με τη μυθοπλασία για να αποτελέσουν ένα κινηματογραφικό "σημείωμα" μνήμης, σεμνότητας και αναστοχασμού.

Πρόκειται για μια παραγωγή του Γιάννη Ιακωβίδη, την οποία στηρίζουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων, εκατοντάδες πολίτες, ακόμη και στρατεύσιμοι από μονάδα των Χανίων που συμμετέχουν ως κομπάρσοι.

Ο Παντελής Βούλγαρης, μιλώντας για τη νέα του ταινία, είπε στο neakriti.gr: «Κατά διαστήματα, η πλούσια ελληνική ιστορία με προκαλεί να ασχοληθώ. Αυτό έγινε στο "Happy Day", στον "Ελευθέριο Βενιζέλο", στα "Πέτρινα Χρόνια" και στην "Ψυχή Βαθιά". Η γερμανική κατοχή και η αντίσταση του ελληνικού λαού είναι αδικημένη από τον ελληνικό κινηματογράφο και ειδικά η ιστορία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, του ηρωικού αυτού προσώπου, που στις μέρες μας νομίζω ότι λέει κάτι περισσότερο από την ίδια την προσωπική του ιστορία».

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης είναι το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας στο "Τελευταίο σημείωμα". Κρητικός, μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος, κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936, ο Σουκατζίδης την περίοδο που ήταν κρατούμενος στο Χαϊδάρι εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού διοικητή του στρατοπέδου Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο να γίνεται συχνά μάρτυρας βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με τους συγκρατούμενούς του.

Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται σε επιλεγμένες περιοχές της Κρήτης κι ένα μεγάλο μέρος τους στις φυλακές Καλαμίου, στο φρούριο Ιτζεδίν.

Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του Ναπολέοντα, Χαρά Λιουδάκη, με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη στεκόταν δίπλα του, έστω κι αν οι συναντήσεις τους ήταν για ελάχιστα λεπτά στα επισκεπτήρια και πάντα υπό επιτήρηση ενόπλων φρουρών.

Ο Σουκατζίδης ήταν στη λίστα των 200 Ελλήνων που οι Γερμανοί αποφασίζουν να εκτελέσουν ως αντίποινα για το θάνατο τεσσάρων δικών τους! Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στα χρόνια ανέπτυξε σεβασμό προς τον Έλληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί, βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό κάποιον άλλο!

"Το τελευταίο σημείωμα" είναι μια παραγωγή του Γιάννη Ιακωβίδη και συμμετέχει ένα σπουδαίο καστ αναγνωρισμένων και νέων ηθοποιών. Πρωταγωνιστούν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου στο ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε ως Καρλ Φίσερ και η Ελληνοαμερικανίδα Μελία Κρίλιγκ ως η Χαρά Λιουδάκη.

Ο Αινίας Τσαμάτης, ο οποίος υποδύεται το φίλου του Σουκατζίδη, μίλησε για την εμπειρία της συνεργασίας του για δεύτερη φορά με τον Παντελή Βούλγαρη.

«Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζομαι με όλο αυτό το team, καθώς είχα κάνει κι ένα μικρό ρόλο στη "Μικρά Αγγλία". Τώρα ο Παντελής μού εμπιστεύτηκε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Είναι μια εμπειρία συγκλονιστική το να είσαι μέσα σ' αυτές τις φυλακές, μέσα σε ένα αληθινό βίωμα. Άνθρωποι έχουν πεθάνει εδώ πέρα, έχουν αφήσει την ψυχή τους».

Αποκλειστικά για την ταινία άνοιξε το φρούριο Ιτζεδίν

Το φρούριο Ιτζεδίν άνοιξε αποκλειστικά για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, μετά από αίτημα της εταιρείας παραγωγής στην ΕΤΑ, στην ιδιοκτησία της οποίας έχει περάσει τα τελευταία χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 20 Μαρτίου, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να πραγματοποιείται στο Ιτζεδίν, ενώ έγιναν και σε επιλεγμένες περιοχές της Κρήτης.

Ο Παντελής Βούλγαρης επισήμανε ότι κάθε φορά που κάνει μια ταινία είναι γιατί τον συγκινεί η ιστορία κι ελπίζει να συγκινήσει και τον κόσμο.

«Είμαι σε μια φάση που η κάθε εικόνα που κινηματογραφώ πιστεύω ότι δημιουργεί ένα σύνολο με πολύ ενδιαφέρον και με πολλή συγκίνηση. Αλλά όλα αυτά είναι ένα ταξίδι δύσκολο, περιπετειώδες και στο τέλος η αποκομιδή όλης αυτής της προσπάθειας και της συγκίνησης θα φανεί στη σκοτεινή αίθουσα από τους θεατές», είπε.

Ο Παντελής Βούλγαρης με τον Μανόλη Γλέζο στα γυρίσματα στο φρούριο Ιτζεδίν.

Η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, η οποία υπογράφει το σενάριο της ταινίας, μιλά για ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο η ίδια δε θα τολμούσε χωρίς την παρότρυνση και την επιμονή του Παντελή Βούλγαρη.

«Αυτό που κάνει αυτήν την ιστορία ιδιαίτερη είναι πρώτον ότι μιλάμε για την πιο μαζική εκτέλεση: Διακόσιοι κρατούμενοι οδηγούνται στον τοίχο της Καισαριανής. Δεύτερον, συμβαίνει προς το τέλος του πολέμου, όταν πλέον οι Γερμανοί ξέρουν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση γι' αυτούς και επιδίδονται σε ένα φεστιβάλ μαζικών εκτελέσεων», είπε η κ. Καρυστιάνη.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News