Ειδήσεις

Χαραμάδα ελπίδας για τους πυρόπληκτους της Ιεράπετρας

Απομένει ακόμη μια πραγματικά γενναία πολιτική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για να δοθούν υπό προϋποθέσεις, κάποιες οικονομικές ενισχύσεις στους πυρόπληκτους αγρότες των τοπικών κοινοτήτων Ανατολής και Μύρτου Ιεράπετρας, που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 21ης Απριλίου του 2016.

Ο δρόμος για τη δυνατότητα επιχορήγησης, στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές και άλλες επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ανοίγει σύμφωνα με το άρθρο 2 της Υπουργικής Απόφασης 20725/Β.979/10-05-2011 του Υπ. Οικονομικών και αφορά μόνο επιχειρήσεις.

Αγροτικές επιχειρήσεις ως εκ τούτου, είναι και οι θερμοκηπιακές μονάδες, που κάηκαν εκείνη τη μέρα στη Δυτική Ιεράπετρα. Μεταξύ των πληγέντων δεν υπάρχει κανείς που να έχει κάνει αίτηση αποζημίωσης στο Δήμο Ιεράπετρας, για βιομηχανία, βιοτεχνία η εμπορικό κατάστημα.

Εκείνοι που θα πάρουν κάποια οικονομική ενίσχυση, αν το αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών, και αν έχουν τις προϋποθέσεις, είναι οι 78 ανασφάλιστοι αγρότες, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνονται εκείνοι που ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ και έχουν ζητήσει να αποζημιωθούν για το φυτικό τους κεφάλαιο και τις πάγιες εγκαταστάσεις τους. Εκείνοι θα αποζημιωθούν εφόσον κριθούν δικαιούχοι από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Στις 13/04/2017, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1296/Β η Κοινή Υπ. Απόφαση με αριθμό ΔΑΕΦΚ/5885/Π.Ε./Α325/21-03-17 σχετικά με την οριοθέτηση ως «πυρόπληκτης», της περιοχής που πλήγηκε από την πυρκαγιά της 21ης Απριλίου του 2016, και περιλαμβάνεται εντός των διοικητικών ορίων των Τοπ. Κοινοτήτων Ανατολής και Μύρτου της Δημοτικής Ενότητας Ιεράπετρας του Δήμου Ιεράπετρας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης.

Κατόπιν τούτου, ανοίγει ο δρόμος για τη δυνατότητα επιχορήγησης, στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές και άλλες επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Εκτιμάται ωστόσο ότι, αν πάρει την πολιτική απόφαση το Υπουργείο Οικονομικών, να επιχορηγήσει μέρος της ζημιάς που έχουν υποστεί τα πυρόπληκτα θερμοκήπια και ο πάγιος εξοπλισμός τους, τα ποσά που θα δοθούν στους επιχειρηματίες αγρότες, αν όλα πάνε καλά, θα αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 30% της πραγματικής αξίας της ζημιάς τους.

Αν δηλαδή κάποιος π.χ. είχε ένα αντλητικό μηχάνημα ηλικίας 10 χρονών που καταστράφηκε, θα επιχορηγηθεί για την αξία του την ημέρα που κάηκε, και όχι για την αξία της αγοράς του σαν καινούργιο. Θα υπολογιστούν λοιπόν και οι αποσβέσεις των μηχανημάτων και του πάγιου εξοπλισμού των θερμοκηπίων, καθώς και ο ξύλινος σκελετός η τα πλαστικά κάλυψης που κάηκαν, ανάλογα την ηλικία και την κατάσταση τους.

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή Καταγραφής και Ανάδειξης Ζημιών που συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά σε επιχειρήσει (εμπορικές η αγροτικές), καλεί όσους υπέβαλαν αίτηση αποκατάστασης των ζημιών αυτών στο Δήμο Ιεράπετρας κατά το χρονικό διάστημα από 26-04-2016 έως 12-05-2016, να προσκομίσουν

επιπλέον στην Επιτροπή, τα κάτωθι δικαιολογητικά:

1. Αποδεικτικά νόμιμης κατοχής επιχείρησης (Ε9 ή μισθωτήρια-από gsis.gr)

2. Στοιχεία φορολογικού έτους 2016 (Ε1, Εκκαθαριστικό, Ε3)

3. Περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ φορολ. έτους 2016 - εφόσον υπόκεινται

4. Νόμιμα παραστατικά που να αποδεικνύουν

α. Τη νόμιμη κατοχή του ζημιωθέντος εξοπλισμού, και

β. Την παλαιότητά του

(π.χ. απογραφές παγίων, τιμολόγια αγοράς κλπ)

5. Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυψης της ζημιάς και σε περίπτωση που δεν υπάρχει υπεύθυνη δήλωση Ν.Δ. 1599 περί μη ασφάλισης της μονάδας.

Η Επιτροπή ενδέχεται να ζητήσει και επιπλέον δικαιολογητικά κατά περίπτωση, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Τα δικαιολογητικά, θα πρέπει να κατατεθούν έως 10/07/2017 στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Ιεράπετρας.

Στην Επιτροπή Καταγραφής και Εκτίμησης των ζημιών της πυρκαγιάς συμμετέχουν υπάλληλοι της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου: Άννα Μίχου, Ιωάννα Πετάση και Δημήτρης Ανδρεάδης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια