default-image

Στο σκαμνί Kρητικός για το βιασμό της ανάπηρης γιαγιάς

Κρήτη
Στο σκαμνί Kρητικός για το βιασμό της ανάπηρης γιαγιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκδίκαση της υπόθεσης του βιασμού μιας γιαγιάς με κινητικά προβλήματα, η οποία είχε "φύγει" από τη ζωή μερικές εβδομάδες μετά το επίμαχο συμβάν.

Την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ένας νεαρός Κρητικός, ο οποίος έχει καταδικαστεί - σε πρώτο βαθμό - σε κάθειρξη επτά ετών με αναστολή.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το οποίο "έστειλε" τον 24χρονο - σήμερα - άνδρα στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου, ο καταδικασθείς εξανάγκασε το Νοέμβριο του 2012, σε χωριό της Μεσαράς, την 78χρονη γυναίκα σε ασελγή πράξη.

Συγκεκριμένα, ο νεαρός φέρεται ότι, απειλώντας την ηλικιωμένη ότι θα την σκοτώσει, την ανάγκασε να του δώσει το πορτοφόλι της, το οποίο περιείχε το ποσό των... 5 ευρώ.

Η πολύκροτη υπόθεση παρέμενε στο "σκοτάδι" για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου.

Ο 24χρονος συνελήφθη τελικά περίπου 13 μήνες μετά το επίμαχο περιστατικό και 10 μήνες μετά το θάνατο της γιαγιάς, η οποία "έσβησε" το Δεκέμβριο του 2013. Πώς έφτασαν όμως οι Αρχές στα ίχνη του νεαρού Κρητικού;

Στο εγκληματολογικό εργαστήριο της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα έγινε ταυτοποίηση του γενετικού υλικού του 24χρονου με το DNA που είχε βρεθεί από αστυνομικούς σε αντικείμενα μέσα στο σπίτι της ηλικιωμένης.

Επτά χρόνια με αναστολή

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έγινε τον Ιούλιο του 2014. Ο νεαρός άνδρας κάθισε τότε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου για να δικαστεί για τις πράξεις του βιασμού και της ληστρικής εκβίασης. Απολογούμενος τότε ενώπιον τακτικών και λαϊκών (ενόρκων) δικαστών, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι η ηλικιωμένη τον πλήρωνε για να έχουν μια πιο «στενή» σχέση».

Ο ίδιος παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι αυτό δεν ήταν σωστό εκ μέρους του. Σημειώνεται πάντως ότι ο νεαρός αρνήθηκε ότι βίασε και λήστεψε τη γιαγιά.

Μετά την απολογία του κατηγορούμενου, η εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει την ενοχή του και για τις δύο πράξεις που του αποδίδονταν. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός, οι ισχυρισμοί του νεαρού δεν αποδεικνύονται.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, έκρινε ένοχο το νεαρό και για τις δύο κατηγορίες που του αποδίδονται.

Το Δικαστήριο πάντως είχε αναγνωρίσει τότε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, καθώς κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης εκείνος ήταν 19 ετών. Τελικά ο 24χρονος - σήμερα - άνδρας καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών. Στο μεταξύ, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου έκρινε τότε ότι η έφεση του νεαρού πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη, με αποτέλεσμα να μείνει ελεύθερος.

Παρ' όλα αυτά, του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι: Του απαγορεύτηκε να μεταβαίνει στο χωριό της αδικοχαμένης ηλικιωμένης και να έχει επαφές με τους συγγενείς της. Επίσης του επιβλήθηκε να παρουσιάζεται μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, καθώς και να παρακολουθεί πρόγραμμα ψυχικής υγείας, επίσης μία φορά το μήνα. Τέλος, του επιβλήθηκε και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ κλήθηκε να καταβάλει και χρηματική εγγύηση ύψους 3.000 ευρώ.

Η πολύκροτη υπόθεση είχε αναβιώσει ξανά στα δικαστήρια πριν από μερικούς μήνες. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό τού νεαρού επρόκειτο να διεξαχθεί τον περασμένο Νοέμβριο. Ο 24χρονος είχε εμφανιστεί τότε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης και ζήτησε αναβολή της δίκης.

Η αιτιολογία ήταν ότι ο ένας εκ των δύο συνηγόρων υπεράσπισής του δεν μπορούσε να παραστεί στο δικαστήριο, καθώς έπρεπε να δώσει το "παρών" σε άλλη υπόθεση που εκδικαζόταν στην Αθήνα. Η Έδρα έκανε τελικά δεκτό το αίτημα του 23χρονου και ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 10 Μαΐου.

«Από μένα θα το βρεις»

Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στα Δικαστήρια

Μάλιστα, η ατμόσφαιρα στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου ήταν ηλεκτρισμένη, καθώς τα παιδιά και οι υπόλοιποι συγγενείς της αδικοχαμένης γυναίκας αντίκρισαν για πρώτη φορά μετά από δυόμισι χρόνια τον κατηγορούμενο.

Μετά την αναβολή της δίκης, την ώρα που ο 24χρονος εγκατέλειπε την αίθουσα του δικαστηρίου, κάποιοι εκ των συγγενών της 78χρονης επιχείρησαν να ορμήσουν εναντίον του. Ακολούθησαν στιγμές μεγάλης έντασης: Αστυνομικοί επενέβησαν προκειμένου να προστατεύσουν το νεαρό από τη μήνη των ανθρώπων της άτυχης γυναίκας.

Όντως, ο 24χρονος γλίτωσε την επίθεση χάρη στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι τον φυγάδευσαν από το Δικαστικό Μέγαρο. Ωστόσο, ο νεαρός δε γλίτωσε από τη λεκτική επίθεση των συγγενών της 78χρονης.

Χαρακτηριστικό του οξυμμένου κλίματος που επικράτησε στην αίθουσα ήταν το ότι η κόρη της αδικοχαμένης γιαγιάς φώναζε στον καταδικασθέντα: «Από μένα θα το βρεις». Την ίδια ώρα, ο γιος της ηλικιωμένης κρατούσε στα χέρια του μια φωτογραφία της μητέρας του, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News