default-image

Τριπλή επεισοδιακή αποχώρηση από το Δημοτικό Συμβούλιο

Κρήτη
Τριπλή επεισοδιακή αποχώρηση από το Δημοτικό Συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκρως επεισοδιακή αποδείχτηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού είχαμε ομαδική αποχώρηση, τριών εκ των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην πάγια τακτική της δημοτικής Αρχής να φέρνει πολλά θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης...

Το χθεσινό παράδοξο ομολογουμένως σκηνικό, με τα 15 θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης έναντι 8 θεμάτων στην προγραμματισμένη ατζέντα, ήταν, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της μαζεμένης εδώ και πάνω από μια 2ετία οργής για την αντιπολίτευση...

Και έτσι φτάσαμε στην τριπλή προς στιγμήν (διότι επέστρεψαν λίγο αργότερα στη συνεδρίαση για τη συζήτηση της ημερήσιας διάταξης) αποχώρηση των παρατάξεων Κουράκη, Λυγερού και Μόνας Αμανατίδου.

Τριπλή ηχηρή αποχώρηση, της οποίας προηγήθηκε μια ωριαία περίπου σφοδρή πολιτική σύγκρουση με βαριές αιχμές και εκατέρωθεν "βολές"...

Σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ξέσπασαν με οργή κατά της δημοτικής Αρχής, αλλά και κατά του προέδρου του Σώματος Γρηγόρη Πασπάτη, επισημαίνοντας ότι έχει ξεφύγει τελείως πια η κατάσταση και ότι έχει παραγίνει, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, το φαινόμενο της εισαγωγής "βροχής" θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης και μάλιστα την τελευταία στιγμή.

Τα γεγονός αυτό, όπως επισήμαναν ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Ηλίας Λυγερός, ο Δημήτρης Αγαπάκης από την παράταξη των "Ανοιχτών Οριζόντων", αλλά και η επικεφαλής της "Άμεσης Δημοκρατίας" Μόνα Αμανατίδου, έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι καμία ενημέρωση ή προετοιμασία, ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν καν άποψη επί των θεμάτων!

«Δημιουργία εντυπώσεων»

Για πολιτικά παιχνίδια και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων έκαναν λόγο, απαντώντας στην "ομοβροντία" πυρών, η αντιδήμαρχος Αριστέα Πλεύρη, που εκτελούσε χθες και χρέη δημάρχου, ένεκα της απουσίας του Βασίλη Λαμπρινού, όπως επίσης ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καραντινός, αλλά και ο πρόεδρος του Σώματος Γρηγόρης Πασπάτης.

Οι ίδιοι έκαναν λόγο για υπερβολές εκ μέρους της αντιπολίτευσης, με δεδομένο - όπως επισήμαναν - ότι μπορεί τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα να ήταν πράγματι διπλάσια, αλλά τα ουσιώδη ήταν μόλις δύο!

Μάλιστα, τόνισαν πως ιδίως ο Ηλίας Λυγερός έχει κάνει "σημαία" του τη μόνιμη επίθεση στη δημοτική Αρχή.

Ανακοίνωση "Ενεργών Πολιτών"

Λίγο μετά την προς στιγμήν αποχώρηση βγήκε και σχετική καυστική ανακοίνωση από την παράταξη των "Ενεργών Πολιτών", που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης (μεταξύ 13:09 και 14:05) ενημερωθήκαμε ότι εκτός ημερήσιας διάταξης μπαίνουν προς έγκριση και συζήτηση 15 επιπλέον θέματα.

Πολλά από τα θέματα αυτά θέλουν ιδιαίτερη προετοιμασία και διερεύνηση, ενώ ο συνολικός όγκος των εισηγήσεων ξεπερνάει τις 150 σελίδες (μόνο στο θέμα 15 η εισήγησή του είναι 72 σελίδες).

Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι για το θέμα 15 υπήρχε αναφορά σε τοπική εφημερίδα από την Τρίτη (σε συνέντευξη που δόθηκε τη Δευτέρα ή νωρίτερα) και ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα έρθει εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Και όμως, για τους δημοτικούς συμβούλους η ενημέρωση ήρθε αργά την Τετάρτη το μεσημέρι και λίγο πριν τη συνεδρίαση!

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά της δημοτικής Αρχής αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, με επιλογή την υποβάθμιση, τον παραγκωνισμό του Συμβουλίου»...

Και δεύτερος συνδικαιούχος

Υπαναχώρηση για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Με σχετική ηρεμία και συνοπτικές διαδικασίες πέρασαν την ίδια στιγμή τα 8 θέματα της ημερήσιας διάταξης, με εξαίρεση ένα μόνο θέμα.

Ο λόγος για το 5ο θέμα που αφορούσε στην έγκριση απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Ηρακλείου για τον ταμειακό υπεύθυνό του.

Εδώ είχαμε αρκετή συζήτηση και μια αλλαγή στάσης, για την ακρίβεια υπαναχώρηση εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, που προφανώς αντιλήφθηκε το αρχικό παράλογο του πράγματος που είχαμε αναδείξει και εδώ στη "Νέα Κρήτη" από τις στήλες των "Παραπολιτικών" μας.

Ποιο ήταν το παράλογο; Στην εισήγηση του διευθυντή Κοινωνικής Ανάπτυξης, αλλά κυρίως από το πρακτικό της 8μελούς Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που είναι και το πρώτο της συγκεκριμένης Επιτροπής, έγινε γνωστή η απόφαση, πρωτίστως από το δήμαρχο και πρόεδρο της Διοικούσας, ότι η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Καναβάκη θα είναι και η ταμειακή υπεύθυνη και δικαιούχος ονομαστικά του ειδικού αυτού λογαριασμού του Ταμείου.

Είχαμε επισημάνει τη λογική αναγκαιότητα να υπάρχει τουλάχιστον και έτερος συνδικαιούχος! Ε, αυτό ακριβώς αναγνώρισε και η άμεσα εμπλεκόμενη, δηλαδή η αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη, η οποία πρότεινε η ίδια να παρθεί απόφαση να μπει και δεύτερος συνδικαιούχος, είτε υπηρεσιακό πρόσωπο είτε άλλος αιρετός...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News