default-image

Λιοντάρια: Κόντρες για "σημάδια" στο μνημείο & τις σκαλωσιές

Κρήτη
Λιοντάρια: Κόντρες για "σημάδια" στο μνημείο & τις σκαλωσιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αψιμαχίες και αντιπαραθέσεις προκάλεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου η παρέμβαση της Αρχαιολογίας να προχωρήσει σε εργασίες στεγάνωσης της κρήνης Μοροζίνι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι χαρακτηριστικοί πράσινοι λεκέδες, τα λεγόμενα άλγη, σε σημεία του μνημείου που φαίνεται ότι υπάρχει διαρροή!

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Συντηρητών Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Κωνσταντίνο Πατεδάκη, οι εργασίες που γίνονται αφορούν σε στεγάνωση του δίσκου, δηλαδή της πάνω γούρνας που στηρίζεται στις κεφαλές των λεόντων. Ωστόσο, η εικόνα της οικοδομικής ξυλείας, που συνθέτει μια πολυγωνική κατασκευή και στηρίζεται πάνω στους λοβούς της κρήνης, έχει προκαλέσει τις χειρότερες εντυπώσεις, ενώ ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και αρχαιολόγος-αρχιτέκτονας Κωστής Δολαψάκης χαρακτήρισε την παρέμβαση «έγκλημα» με τον τρόπο που γίνεται από πλευράς της Αρχαιολογίας.

Δείτε το βίντεο

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ, "ΑΘΕΑΤΗ" Η ΚΡΗΝΗ

Την ίδια ώρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αποδείχτηκε ότι για τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου αποτέλεσε "αυτογκόλ" το γεγονός ότι δεν έσπευσε να εκδώσει έστω μια ολιγόλογη ανακοίνωση πριν ξεκινήσει η συντήρηση της κρήνης, ώστε να διαλύσει το μυστήριο προτού αυτό δημιουργηθεί! Σε ό,τι αφορά το χρόνο που επελέγη για τη συντήρηση της κρήνης, οι τεχνικοί στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου υποστήριξαν ότι ο Μάιος είναι ο καλύτερος μήνας, γιατί η στεγάνωση δε θέλει βροχές και θέλει ζεστές μέρες, όμως η αντιπολίτευση επέμεινε ότι είναι τουριστική περίοδος και αυτό θα έπρεπε να αποφευχθεί. Μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες" Ηλίας Λυγερός τόνισε ότι θα έπρεπε ο Δήμος Ηρακλείου να έχει καθορίσει το χρόνο που θα έκλεινε το μνημείο και που η Αρχαιολογία θα εκτελούσε τις εργασίες σε αυτό.

Ο συντηρητής

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Συντηρητών Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Κων/νος Πατεδάκης δήλωσε: «Υπάρχει μια διαρροή από την παλαιότερη στεγάνωση της γούρνας και θα πρέπει να ελεγχθεί για να μην παροχετεύεται το νερό στον πυρήνα του μνημείου. Σε κάποια σημεία, που είναι φυσικό να έχουμε αυτήν την πρασινάδα, θα πρέπει να επέμβει ειδικός από την Αρχαιολογία για καθαρισμό. Το νερό θα επανέλθει τέλος του μήνα», τονίζοντας ότι η ποιότητα του νερού είναι τέλεια γι' αυτή τη δουλειά.

«Είναι έγκλημα»

Στο μεταξύ, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Κ. Δολαψάκης ως πολίτης έλαβε το λόγο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επισήμανε ότι «σε ένα μνημείο που έχει εμφανείς φθορές στην επιφάνειά του, είναι δυνατόν όλη η σκαλωσιά που έχει τοποθετηθεί να στηρίζεται επάνω στους λοβούς; Δε σημαίνει ότι επειδή το είπε η Αρχαιολογία είναι σωστό. Είναι έγκλημα αυτό που γίνεται. Ο κλωβός επέμβασης δε θα πρέπει να στηρίζεται στην επιφάνεια του μνημείου, αλλά γίνεται περιμετρικά, σε σταθερό έδαφος, και υψώνονται διάφορα επίπεδα πρόσβασης. Είναι εγκληματικά καταστροφικό για το μνημείο. Φτάνει που το μνημείο χώθηκε 70 πόντους πιο βαθιά από την επιφάνεια της πλατείας. Και αυτό είναι έγκλημα», κατέληξε!

Αντιπαραθέσεις διά ζώσης και μέσω Facebook

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ξεκίνησε με αναφορά από το δημοτικό σύμβουλο των "Ενεργών Πολιτών" Αρ. Αθανασάκη, ο οποίος και πρώτος ανέβασε στο Facebook φωτογραφία με τη σκαλωσιά, συνοδευόμενη από διάφορα ερωτήματα. Τα ερωτήματα προκάλεσαν την απάντηση της δημαρχεύουσας Αριστέας Πλεύρη στο Facebook και η αντιπαράθεση συνεχίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν είπε ότι γίνεται κριτική χωρίς ενημέρωση και ανέφερε ότι κάποιο άτομο είπε πως δεν πειράζει που γίνονται τώρα οι εργασίες, γιατί βλέπουν οι ξένοι ότι συντηρούμε τα μνημεία μας, ενώ υπερβάλλοντας είπε ότι το νερό των Αρχανών που έφερε ο Μοροζίνι δεν ήταν καλύτερο!

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Καραντινός μίλησε για λαϊκισμό, που όμως θα πρέπει να έχει όρια ακόμη κι αν γίνεται κριτική από τα σόσιαλ μίντια!

Η είδηση βγήκε από την παρέμβαση Λυγερού, ο οποίος ανταπάντησε ότι λαϊκισμός είναι ο τρόπος που απαντάει κάποιος και κρύβει τη μισή αλήθεια, και ρώτησε αν η Αρχαιολογία είχε ενημερώσει ή όχι το Δήμο για την παρέμβαση. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Ν. Φακουρέλης απάντησε ότι δεν υπήρχε έγγραφο με συγκεκριμένη ημερομηνία, για να εκμαιεύσει ο Λυγερός ότι υπήρχε έγγραφο ότι θα γινόταν συντήρηση, αλλά ο Δήμος δεν ήξερε πότε. Πάντως, ο κ. Φακουρέλης από την πλευρά του ανέφερε ότι η κρήνη τροφοδοτείται από άριστο νερό, καθώς του τέθηκε το θέμα αν είναι το καλό νερό από τον Αποσελέμη. Είπε ότι κάθε Δευτέρα δύο υπάλληλοι της ΔΕΥΑΗ φροντίζουν για τα φίλτρα και για την ποιότητα του νερού, ενώ τόνισε ότι οι εργασίες συντήρησης από την Αρχαιολογία γίνονται δι' εξόδων της ΔΕΥΑΗ και πως οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι το πρόβλημα με τις πρασινίλες οφείλεται στην κακή μόνωση του εσωτερικού της γούρνας, που "χάνει" νερό, το οποίο εκεί που στάζει και μένει στάσιμο δημιουργεί άλγη.

Ο κ. Φακουρέλης δήλωσε ακόμη ότι θα πρέπει να γίνονται εργασίες συντήρησης μια φορά το εξάμηνο.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News