default-image

Κρήτη: Στο εδώλιο 4 πυροσβέστες

Κρήτη
Κρήτη: Στο εδώλιο 4 πυροσβέστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις δικαστικές αίθουσες μεταφέρεται την Πέμπτη, η υπόθεση του 41χρονου αρχιπυροσβέστη από τη Λέσβο, ο οποίος αποκόμισε βαρύτατα προβλήματα υγείας, μετά από άσκηση εκτάκτου ανάγκης που είχε διοργανώσει η 3η ΕΜΑΚ Κρήτης σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πριν από περίπου πέντε χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο άτυχος άνδρας φέρεται να έκανε χρήση αναπνευστικής συσκευής χαλύβδινου τύπου, ενώ το ίδιο βράδυ υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου αναμένεται να καθίσουν συνολικά τέσσερις συνάδελφοί του 41χρονου, οι οποίοι κατηγορούνται για σωματική βλάβη από αμέλεια.

Ανακοίνωση για την πολύκροτη υπόθεση εξέδωσε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών:

«Την Πέμπτη  4 Μαΐου, στο Ηράκλειο Κρήτης, θα συνεχιστεί η δίκη σχετικά με την υπόθεση του συναδέλφου από τη Μυτιλήνη που υπέστη σοβαρές βλάβες στην υγεία του, από χρήση αναπνευστικής συσκευής σε εκπαιδευτική άσκηση.

Εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π. και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, πρόκειται να παρευρεθεί στην ακροαματική διαδικασία, για να στηρίξει τον συνάδελφο στην προσπάθεια που καταβάλλει για την αποκατάσταση και την πλήρη δικαίωσή του.

Και από το συγκεκριμένο δικαστήριο αναδείχθηκε περίτρανα, ότι τα σοβαρά προβλήματα υγείας που υπέστη ο συνάδελφος μας, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιεί η υπηρεσία μας και στη μη ανανέωσή του, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του Π.Σ. από όλες τις κυβερνήσεις.

Η πολιτική περικοπών όλων των κυβερνήσεων, στερεί από τον προϋπολογισμό του Π.Σ. τα απαιτούμενα ποσά που χρειάζεται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Είναι η κύρια αιτία που εμποδίζει την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου και ακατάλληλου εξοπλισμού, καθώς και τη σωστή και επαρκή συντήρηση του υπάρχοντος, με αποτέλεσμα οι συνθήκες εργασίας των Πυροσβεστών να γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες.

Είναι η κύρια αιτία που δεν εφαρμόζονται για τους υπαλλήλους στο Πυρ/κο Σώμα, ούτε τα  στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας κατά την εργασία, της απουσίας των ιατρικών ελέγχων, της καταγραφής των επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών των στατιστικών μελετών για τα όρια θνησιμότητας των πυροσβεστών. Είναι η βασική αιτία για τα δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα που έχουν συμβεί στο Π.Σ. κυρίως από το 1998 και μετά, συνέπεια της υπέρ εντατικοποίησης της εργασίας για να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό όλες οι νέες αρμοδιότητες που ανέθεσαν διαχρονικά στο Π.Σ.

Ο συνάδελφος από τη Μυτιλήνη μέσα από την πολύχρονη προσπάθεια που καταβάλλει μετά από την προσωπική οδυνηρή του περιπέτεια, προσπαθεί παράλληλα να συμβάλλει ώστε να μην αντιμετωπίσει ξανά άλλος συνάδελφος μας, ανάλογες τραγικές καταστάσεις.

Στην προσπάθειά του ο συνάδελφος ουδεμία στήριξη είχε από την υπηρεσία, ενώ δεν στηρίχθηκε όπως θα έπρεπε, ούτε και από το προεδρείο της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας των πυροσβεστών.

Η Ε.Α.Κ.Π. που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το θέμα του συναδέλφου, τον στήριξε με κάθε τρόπο και εξακολουθεί στην ίδια κατεύθυνση και με την παρουσία της στην ακροαματική διαδικασία. Παράλληλα συνεχίζει να καταδεικνύει τους πραγματικούς υπευθύνους και τις αιτίες που απορρέουν και για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα, μέσα από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών.

Με τον αγώνα μας μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα συνεχίζουμε να διεκδικούμε την αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, για να εφαρμοστούν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στη δουλειά μας, να εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός μας, να μονιμοποιηθούν όλοι οι 5ετούς θητείας και οι συμβασιούχοι συνάδελφοι και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες μας.

Με αφορμή την παρουσία μας στην πόλη του Ηρακλείου, η Ε.Α.Κ.Π. θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της περιοχής, για να ενημερώσει για τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την υποβάθμιση της πυροπροστασίας της χώρας και για την έλλειψη των βασικών μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των Πυροσβεστών.   

Επίσης περί ώρα 18.00, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στον 1ο Π.Σ. Ηρακλείου με σκοπό την ενημέρωση των συναδέλφων για όλες τις αρνητικές εξελίξεις στα ζητήματα πυρασφάλειας και στις εργασιακές συνθήκες, προτείνοντας παράλληλα το πλαίσιο των αγωνιστικών διεκδικήσεων».

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News