default-image

Τι έκανε στην Ελούντα ο Λεπέν;

Τι έκανε στην Ελούντα ο Λεπέν;

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν στην... Ελούντα

Ήταν 4 Μαΐου του 1992 όταν ο Γάλλος ακροδεξιός πολιτικός Ζαν Μαρί Λεπέν βρίσκεται στην Ελούντα Λασιθίου, προκειμένου να συμμετάσχει σε εθνικιστικό πανευρωπαϊκό συνέδριο.

Ο κοινοτάρχης της Ελούντας, τοπικοί φορείς, αλλά και εκπρόσωποι των κομμάτων διαμαρτύρονται έντονα, ωστόσο το συνέδριο πραγματοποιείται κανονικά σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Ο "προάγγελος" του Σχίσματος

Ήταν 4 Μαΐου του 589 μ.Χ. όταν συνέρχεται στο Τολέδο της Ισπανίας η Γ' Σύνοδος της τοπικής Εκκλησίας.

Στη Σύνοδο καταδικάζεται ο Αρειανισμός, ωστόσο εισάγεται στο Σύμβολο της Πίστεως το filioque, το οποίο αρκετά μεταγενέστερα θα προκαλέσει το Σχίσμα ανάμεσα σε ρωμαιοκαθολικούς και ορθοδόξους.

Τα γεγονότα του Μάη στο Σικάγο

Στις 4 Μαΐου του 1886 διοργανώνεται στο Σικάγο των ΗΠΑ τεράστιο συλλαλητήριο ενάντια στην αστυνομική βία, με αφορμή τη δολοφονία απεργών του εργοστασίου Μακόρμικ από τις Αρχές και τους μπράβους της εργοδοσίας. Στη συγκέντρωση της πλατείας Χεϊμάρκετ, η Αστυνομία επιχειρεί να διαλύσει το πλήθος με τη βία.

Μια χειροβομβίδα εκρήγνυται ανάμεσα στους αστυνομικούς και σκοτώνει έναν εξ αυτών. Η Αστυνομία ανοίγει πυρ αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές και έξι ακόμα αστυνομικοί. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δε διευκρινίστηκε ποτέ, όπως και το ποιος πέταξε τη χειροβομβίδα.

Τα γεγονότα του Σικάγο οδήγησαν στην αγχόνη τους τέσσερις αναρχικούς διοργανωτές της συγκέντρωσης, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην έκρηξη.

Η θυσία των εργατών του Σικάγου ήταν η απαρχή για την καθιέρωση της 1ης Μαΐου ως ημέρας της εργατικής τάξης σε όλη την υφήλιο.

Η αεροπορική τραγωδία της Τορίνο

Σαν σήμερα, εξάλλου, λαμβάνει χώρα το 1949 η πρώτη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Το αεροσκάφος που μεταφέρει την ποδοσφαιρική ομάδα του Τορίνο συντρίβεται στο λόφο Σουπέργκα.

Ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος είναι 31 νεκροί, εκ των οποίων οι 18 είναι παίκτες της παντοδύναμης - τότε - Τορίνο, η οποία είχε στις τάξεις της συνολικά 10 διεθνείς.

1980: Ο θάνατος του Τίτο

Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Μαίου του 1980 όταν αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.

Ο Τίτο ήταν ο ηγέτης της κομμουνιστικής Αντίστασης στην κατεχόμενη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και του μεταπολεμικού γιουγκοσλαβικού κράτους. Γεννήθηκε στις 7 Μαίου του 1892 στην -τότε- Αυστροουγγαρία και υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες του κομμουνιστικού κινήματος, μη διστάζοντας να τα «σπάσει» ακόμη και με τη «μητέρα» Σοβιετική Ένωση.

Εξάλλου, μαζί με τους Νάσερ, Νεχρού και Μακάριο προώθησε δυναμικά την ιδέα του «Κινήματος των Αδέσμευτων». Ο Τίτο «έσβησε» το μεσημέρι της 4ης Μαίου του 1980, λίγες μόνο ημέρες μετά τα 88α γενέθλιά του.

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Στις 4 Μαΐου του 1993, η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τα μαρτυρικά Καλάβρυτα ως ιστορικό τόπο.

Η ορεινή κωμόπολη της Αχαΐας υπήρξε από τις περιοχές της χώρας η οποία βίωσε με το σκληρότερο τρόπο τη ναζιστική βαρβαρότητα κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής:

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, οι ναζί στρατιώτες εκτέλεσαν σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό των Καλαβρύτων και έκαψαν όλο το χωριό. Οι περισσότερες αναφορές κάνουν λόγο για περισσότερους από 800 νεκρούς...

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News