default-image

Κρήτη: Περιοχή «απειλεί» τον έναστρο ουρανό (photos/video)

Κρήτη
Κρήτη: Περιοχή «απειλεί» τον έναστρο ουρανό (photos/video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, καθώς η φωτορύπανση στην περιοχή της Σητείας, έχει αυξηθεί αισθητά, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην είναι εμφανή τα αστέρια στο νυχτερινό ουρανό, αλλά και να τίθεται ζήτημα για το περιβάλλον, καθώς η απώλεια συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας είναι αθροιστικά ανάλογη της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας που διαφεύγει χωρίς νόημα προς τον ουρανό.

Σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας και μέλος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, κ. Μιχάλη Περάκη, η τελευταία εβδομάδα του φετινού Απριλίου είχε χαρακτηριστεί ως Διεθνής Εβδομάδα Σκοτεινών Ουρανών, μιας και οι νύχτες της ήταν ασέληνες.

Με την ευκαιρία της νέας Σελήνης χιλιάδες ερασιτέχνες αστρονόμοι ανά τον κόσμο, καταμετρούν την φωτορύπανση των αστικών περιοχών που ζουν και παράλληλα ενημερώνουν μέσω δράσεων τους συμπολίτες τους, για το φαινόμενο της αλόγιστης σπατάλης ενέργειας και διάχυσης του φωτός προς τον ουρανό.

Σε αυτή την παγκόσμια εκστρατεία για να διασωθεί ο νυκτερινός μας πλούτος συμμετέχουμε και τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, πραγματοποιώντας ετήσιες μετρήσεις με ειδικά επιστημονικά όργανα.

Δυστυχώς τα φετινά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν αυτό που μπορούσαμε να αντιληφθούμε και δια γυμνού οφθαλμού. Το γεγονός δηλαδή ότι έχει αυξηθεί δραματικά η φωτορύπανση στην περιοχή της Σητείας.

Έτσι σε σχέση με τις αντίστοιχες μετρήσεις του 2015 προκύπτει μια σαφής αύξηση, της τάξεως του 8%, του διαχεόμενου φωτός προς τον ουρανό, όπως αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με χρήση εξειδικευμένου λογισμικού και φωτομετρικών εργαλείων (Sky Quality Meter) στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Σητείας. Οι δε συνθήκες καταμέτρησης από άποψη θερμοκρασίας υγρασίας και νέφωσης ήταν ιδανικές για να καταστεί το δείγμα τριών συνεχόμενων νυκτών ως αξιόπιστο και σταθμισμένο.

Το γεγονός λοιπόν είναι ότι μέσα από τον αστικό ιστό της πόλης, αλλά και σε κάποιες περιοχές εκτός αυτής, ο παρατηρητής δεν μπορεί να διακρίνει περισσότερα από 100 άστρα.

Ενώ αν απομακρυνθεί κατά δέκα χιλιόμετρα περίπου εκτός της σφαίρας επιρροής του φωτός, αμέσως μπορεί να διακρίνει το γαλαξιακό επίπεδο και χιλιάδες άστρων απουσία του φεγγαριού.

Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως από τον δημοτικό φωτισμό (κυρίως του παλαιού τύπου φωτιστικοί ιστοί) που αντί να κατευθύνουν την δέσμη φωτός προς τα κάτω, την διαχέουν και προς άλλες κατευθύνσεις που κανένα όφελος δεν προσφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα του φωτισμού του δρόμου.

Ωστόσο ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι ιδιώτες που τοποθετούν άναρχα προβολείς προς κάθε κατεύθυνση με αποτέλεσμα να κοιτά κάποιος από ψηλότερα σημεία την πόλη προς τα κάτω και να δέχεται παραδόξως απευθείας φως από φώτα που κοιτούν χωρίς κανένα όφελος προς τον ουρανό.

Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά μονάχα όσους θέλουν να ρεμβάζουν τον έναστρο ουρανό. Όμως, η απώλεια συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας είναι αθροιστικά ανάλογη της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας που διαφεύγει χωρίς νόημα προς τον ουρανό.

Πρόκειται λοιπόν για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα, που μάλιστα σε άλλες χώρες που είχαν προηγηθεί της δικής μας τεχνολογικής και οικιστικής ανάπτυξης, οι υπεύθυνοι κατάλαβαν σύντομα την συνολική ζημιά που δημιουργείται και νομοθέτησαν εγκαίρως για την προστασία των κοινωνιών τους από το φωτορυπαντικό φαινόμενο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News