Ειδήσεις

Έγινε καταυλισμός Ρομά το ιστορικό κτίριο Ξενία του 1960

Στην  εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης που παρουσιάζει  το Ξενία Καρτερού στο Ηράκλειο, αν και θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα φυσικά, πολιτιστικά και τουριστικά στολίδια της περιοχής αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών  κο  Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ντροπή και θλίψη προκαλεί η εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης που παρουσιάζει  το Ξενία Καρτερού στο Ηράκλειο. Ενώ αποτελεί περιουσία του Δημοσίου (έχει περάσει στην ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ), ενώ είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα και ομορφότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής των "Ξενία", ενώ χαρακτηρίστηκε ως νεότερο μνημείο, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αμνισού,  βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Συγκεκριμένα, έχει λεηλατηθεί, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και έχει μετατραπεί σε καταυλισμό αθίγγανων, δημόσιο αποχωρητήριο και χώρο απόρριψης σκουπιδιών. Η εικόνα συμπληρώνεται από αδέσποτα ζώα, σπασμένα τζάμια και παράνομα εγκατεστημένα τροχόσπιτα στην ακτή.

Παρά το γεγονός ότι η θέση του και το φυσικό κάλλος της περιοχής το καθιστά -αν συντηρηθεί και αποκατασταθεί- προνομιακό χώρο τουριστικής ανάπτυξης, ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν που θα προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, το κάνουν επικίνδυνο για την δημόσια υγεία και τις συνθήκες υγιεινής στην περιοχή.

Είναι επιτακτική ανάγκη, να ληφθούν αμέσως, από το αρμόδιο Υπουργείο τα ενδεδειγμένα μέτρα τόσο για την εξάλειψη των κινδύνων που εγκυμονεί η σημερινή απαράδεκτη εικόνα του ακινήτου, όσο και για την προστασία και ανάδειξη του.  ».   

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.      Ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του Ξενία στον Καρτερό Ηρακλείου, που αποτελεί δημόσια περιουσία;

2.      Πώς και πότε σκοπεύετε να αποσοβήσετε τον άμεσο κίνδυνο για την δημόσια υγεία, που απειλείται από την ως άνω χρήση του ακινήτου;».   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια