default-image

Ευχάριστα νέα για το κρασί, "κατήφορος" για τη ρακή

Κρήτη
Ευχάριστα νέα για το κρασί, "κατήφορος" για τη ρακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφού προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές και τροφοδότησε το παραεμπόριο και την παραοικονομία στο κρασί, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του προϊόντος φαίνεται να καταργείται. Δέσμευση που μεταφέρεται, για λογαριασμό του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, στην ηγεσία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων.

 Για τη θετική αυτή εξέλιξη εξέφρασε την αισιοδοξία του στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη",ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου, κάνοντας σημαντικές δηλώσεις προς την εφημερίδα μας και για άλλα ζητήματα που "καίνε" τους αμπελουργούς, όπως η φορολόγηση των προϊόντων τους, αλλά και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν για το άμεσο μέλλον το τσίπουρο και η τσικουδιά!

Η ΚΕΟΣΟΕ έθεσε επιτακτικά το θέμα επείγουσας ανάγκης επαναφοράς του ΕΦΚ στο κρασί στο μηδενικό συντελεστή, επισημαίνοντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού για επανεξέταση του φόρου, που ανακοίνωσε στις 19 Ιανουαρίου 2017 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τις επιπτώσεις του ΕΦΚ στους συνεταιρισμούς και τη μειωμένη αποδοτικότητα του συνόλου των δημοσίων εσόδων εξαιτίας του φόρου. Η υφυπουργός δήλωσε ότι έχει λάβει ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό για εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων (τα οποία ήδη μελετώνται) με προοπτική μηδενισμού του συντελεστή.

Μετά από πίεση της ΚΕΟΣΟΕ, η υφυπουργός διατύπωσε την άποψη ότι θεωρεί χρονικό σημείο κατά το οποίο θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το θέμα αυτό τον ερχόμενο Αύγουστο. «Σε μας η υφυπουργός ήταν ξεκάθαρη... Ότι η εντολή του πρωθυπουργού μιλάει για μηδενισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί», λέει στην εφημερίδα "Ν.Κ." ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου. «Και προφανώς δε θα χρειαστούμε ούτε κάποια ισοδύναμα. Γιατί επί της ουσίας τα έσοδα που προέκυψαν για το κράτος από τη στιγμή που αυτός επιβλήθηκε ήταν πολύ λιγότερα από αυτά που είχαν υπολογίσει. Και να προσθέσουμε, εξάλλου, ότι επί λέξει ειπώθηκε ότι πριν από τη συγκομιδή, δηλαδή πριν από το Σεπτέμβριο, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί θα έχει καταργηθεί»...

Για τις μέχρι τώρα επιπτώσεις του φόρου στην εμπορία του κρασιού, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ αναφέρει ότι «οι επιπτώσεις είναι σοβαρές για τους συνεταιρισμούς που δεν μπορούν να παρανομήσουν και για κάποιους ιδιώτες που φοβούνται το νόμο. Γιατί οι περισσότεροι από τους ιδιώτες δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Τους εξυπηρετεί αυτό το αλαλούμ της αγοράς. Μόνο ζημιά έχει κάνει αυτός ο φόρος. Αν υπολογίσουμε τα μικρά έσοδα που έχουν φτάσει στα δημόσια ταμεία, σε συνδυασμό με την πτώση του κύκλου εργασιών και άρα με τον περιορισμένο φόρο εισοδήματος που προκύπτει από τις συναλλαγές, συν το γεγονός ότι έχουμε και τα "μαύρα" από τη φοροδιαφυγή που προκάλεσε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, έχουμε μόνο ζημιά»...

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ που αναφέρουν ότι, από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που προσδοκούσε να εισπράξει το Δημόσιο από τον εν λόγω φόρο, μόνο γύρω στα 17 εκατομμύρια ευρώ έχει καταφέρει να εισπράξει!

Θα δηλώνουν λιγότερα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστο Μάρκου, λόγω της δυσβάστακτης φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος, σίγουρα θα παρατηρηθούν φαινόμενα δηλωθείσας παραγωγής οινοσταφύλων μικρότερης της πραγματικής. «Στο βαθμό που οι παραγωγοί θα παραδίδουν τα σταφύλια τους στο συνεταιρισμό, δεν μπορεί να μην εκδίδονται τα νόμιμα παραστατικά. Αλλά ο ιδιώτης που μπορεί να αγοράσει τα σταφύλια "μαύρα", εκεί δε θα μπορεί να ελέγξει την κατάσταση το Δημόσιο. Και είναι πολλοί εκείνοι που κάνουν αυτή τη δουλειά. Και ο παραγωγός μετά, στη Δήλωση Συγκομιδής, δηλώνει μικρότερες ποσότητες από τις πραγματικές»...

Στο σημείο αυτό, ο Χρήστος Μάρκου καταγγέλλει ότι με έναν φόρο που ξεκινάει από το 22% είναι φυσιολογική μια τέτοια αντίδραση από ένα μέρος αμπελουργών που προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να επιβιώσουν. «Όλοι αναζητούν τρόπους περιορισμού των εσόδων που εμφανίζουν, υπό την έννοια ότι θα τους τα φορολογήσουν μέσα από ένα τέτοιο δυσβάστακτο σύστημα», λέει ο συνεταιριστής.

«Παρανομίες γίνονται από λίγους»

Ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Ν. Ηρακλείου Νίκος Μηλιαράκης δηλώνει την ικανοποίησή του για τη φερόμενη κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κρασιού, ενώ απαντά ότι παρανομίες γίνονται, όχι όμως από τους πολλούς και από τους οργανωμένους οινοποιούς της χώρας, αλλά από κάποιους λίγους που έχουν τέτοιου είδους συναλλαγές με παραγωγούς. «Όλες οι οργανωμένες μονάδες οι οποίες διακινούν τιμολογημένα τα κρασιά τους, διότι τα διακινούν επίσημα, δεν μπορούν να αποφύγουν την πληρωμή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, πολύ δε περισσότερο που έχουν μπει και στο σχέδιο της φορολογικής αποθήκης», λέει χαρακτηριστικά.

«Η δέσμευση για κατάργηση του φόρου είχε δοθεί από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα στις Μοίρες, όταν είχε έρθει και του το είχαν θέσει αυτό το ζήτημα τότε. Ήταν μάλιστα από τις λίγες ρητές απαντήσεις που είχε δώσει, λέγοντας πως αυτός είναι ένας φόρος που πραγματικά ούτε εξυπηρετεί το στόχο του, ούτε προσφέρει τίποτα. Δεν είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη "καταργήσουμε", αλλά είχε πει "να δούμε πώς αυτό θα το αφαιρέσουμε από το πακέτο της φορολογίας"»...

Ο Νίκος Μηλιαράκης επισημαίνει ότι αυτός ο φόρος μόνο προβλήματα και παραεμπόριο έχει δημιουργήσει. Μάλιστα, μας είπε χαρακτηριστικά ότι μια εταιρεία, ακόμα και αν έχει να εισπράξει χρήματα από την επιστροφή του ΦΠΑ, τον Ειδικό Φόρο στο κρασί πρέπει να τον πληρώσει κανονικά, αφού δε γίνεται ούτε καν συμψηφισμός.

Κακά νέα για τη ρακή, υπό διωγμόν η τσικουδιά

Την ίδια ώρα, καθόλου καλά δεν αναμένονται τα νέα για την τσικουδιά και το τσίπουρο, μετά την προσφυγή κάποιων μέσα από τη χώρα μας, σε βάρος των μικρών (διήμερων) αποσταγματοποιών. Η υφυπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τον Χρήστο Μάρκου, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναφορικά με το καθεστώς, την κατάσταση αγοράς και την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ισχύον φορολογικό καθεστώς στα προϊόντα αυτά. Η ΚΕΟΣΟΕ έθεσε υπόψη της υπουργού τη σημασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς για την αμπελοκαλλιέργεια και το εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών στη χώρα μας, επισημαίνοντας την ανάγκη εξορθολογισμού των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας και των δύο καθεστώτων (οργανωμένα αποσταγματοποιεία - διήμεροι μικροί παραγωγοί).

«Αυτά τα προϊόντα», λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη"ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, «δημιουργούν τις διαδικασίες πραγματικού εισοδήματος. Αποσυμφορίζουν την παραγωγή. Και επιφέρουν μια ισορροπία στην αγορά. Και αν επιβάλλουν τελικά φόρο τόσο στο τσίπουρο και την τσικουδιά όσο και στο ουίσκι, θα καταστρέψουν έναν ολόκληρο κλάδο»... Κι ενώ η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπου την προσφυγή την έχουν κάνει μεγάλοι τυποποιητές τσίπουρου και τσικουδιάς (!), αναμένεται να εκδοθεί σε δύο με τρία χρόνια, στο μεταξύ αλλάζει ο σχετικός κανονισμός. Σύμφωνα δε με τον Χρήστο Μάρκου, «σωστά λέει η κυβέρνηση ότι, αφού αλλάζει ο κανονισμός, θα έπρεπε να περιμένουμε αυτές οι αλλαγές να ενταχθούν στο νέο κανονισμό για τα αμπελοοινικά προϊόντα»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News