default-image

Ανεβάζουν ταχύτητα για το Βόρειο Οδικό Άξονα

Κρήτη
Ανεβάζουν ταχύτητα για το Βόρειο Οδικό Άξονα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα μέσα του ερχόμενου φθινοπώρου θα γίνει η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο ανακατασκευής του ΒΟΑΚ, που σε αρχική φάση θα αφορά στο τμήμα Ηρακλείου-Χανίων και συγκεκριμένα στην ανακατασκευή 101 χιλιομέτρων του οδικού άξονα...

Αυτά τα ευχάριστα μαντάτα προκύπτουν τουλάχιστον από τις χθεσινές επαφές του περιφερειάρχη Κρήτης στην Αθήνα και στα υπουργεία. Στις επαφές αυτές ο Σταύρος Αρναουτάκης εισέπραξε ένα κλίμα αισιοδοξίας για τη δρομολόγηση εντός του 2017 του σημαντικού έργου που περιμένουμε εδώ και χρόνια.

Αισιόδοξα μηνύματα εισέπραξε ο Σταύρος Αρναουτάκης και για το μεγάλο έργο του νέου αεροδρομίου Καστελίου, αφού η ανακήρυξη της διαγωνιζόμενης κοινοπραξίας της ΤΕΡΝΑ με τον ινδικό όμιλο της GMR, ως προσωρινού αναδόχου, αναμένεται μέσα στον Ιούνιο...

Την ίδια ώρα, θέμα ημερών είναι οι τελικές υπογραφές, ώστε να προχωρήσουν προσεχώς οι δημοπρατήσεις τριών έργων στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων, που αφορούν στις μονάδες σε Αμάρι, Χερσόνησο και Αρχάνες.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, «διαδοχικές συναντήσεις για την προώθηση του ΒΟΑΚ και όλων των έργων υποδομής και ανάπτυξης της Κρήτης είχε σήμερα (σ.σ. χθες), με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο περιφερειάρχης συναντήθηκε στα αρμόδια υπουργεία διαδοχικά με τρεις γενικούς γραμματείς, όπως στο Υποδομών με το γενικό γραμματέα Γιώργο Δέδε, στο Οικονομίας-Ανάπτυξης με το γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, καθώς και με την ειδική γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΠΤΑ και Ταμείου Συνοχής Ευγενία Φωτονιάτα»...

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γ.γ. Υποδομών μετέφερε στον περιφερειάρχη ένα θετικό κλίμα στις επαφές-διαβουλεύσεις του υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του μεγάλου έργου ανακατασκευής-αναβάθμισης του ΒΟΑΚ.

Οι επαφές είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Οι δύο πλευρές έχουν σχεδόν δώσει τα χέρια και έτσι ανοίγει ο δρόμος, ώστε εφόσον προχωρήσουν ομαλά τα διαδικαστικά που οφείλουν να κάνουν το υπουργείο Υποδομών με τον εδώ αρμόδιο φορέα, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., να πάμε στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο. Ίσως και μέσα στον Οκτώβριο, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε στον Σταύρο Αρναουτάκη.

Βεβαίως, όπως έχουμε γράψει και όπως ξεκαθαρίστηκε εκ νέου χθες, το έργο για το οποίο θα ανοίξει τους επόμενους μήνες η διαγωνιστική διαδικασία δεν αφορά σε όλο το μήκος του ΒΟΑΚ, αλλά στο βασικό πυρήνα του, δηλαδή στο κομμάτι Χανιά-Ηράκλειο.

Για του λόγου το αληθές, το έργο "Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του τμήματος του ΒΟΑΚ Χανιά-Ηράκλειο", που προωθείται από το υπουργείο, αφορά στην αναβάθμιση των 101 από τα περίπου 140 χιλιόμετρα που χωρίζουν τα Χανιά από το Ηράκλειο και έχει προβλεπόμενο κατασκευαστικό κόστος περί το 1,1 δισ. ευρώ.

Η Περιφέρεια Κρήτης πιέζει ώστε να ενταχθεί στο έργο και το κομμάτι της Παχιάς Άμμου. Είναι άγνωστο όμως αν το υπουργείο αποδεχτεί το αίτημα.

Το παρήγορο είναι πως η στρατηγική οικονομο-τεχνική μελέτη, που επίσης θα δημοπρατηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να "πιάνει" όλο το μήκος του ΒΟΑΚ, από Κίσσαμο ως Σητεία.

Προς δημοπράτηση τρεις μονάδες απορριμμάτων

Εντωμεταξύ, νέα επιβεβαίωση πως εκκρεμούν μονάχα οι τελικές εγκριτικές υπογραφές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να δημοπρατηθούν άμεσα τα ώριμα έργα των απορριμμάτων στην Κρήτη, έλαβε κατά τις χθεσινές του επαφές στα υπουργεία ο Σταύρος Αρναουτάκης. Πρόκειται για τρεις μεγάλες μονάδες, που προβλέπονται από τον αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, με προϋπολογισμό κοντά στα 70 εκατομμύρια ευρώ, που έχουν ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος). Δηλαδή μιλάμε για τρία έργα που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς και δημόσιους πόρους, χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια!

Οι τρεις νέες μονάδες απορριμμάτων, που θα δημοπρατηθούν με ολιγοετή καθυστέρηση το αμέσως προσεχές διάστημα, είναι οι εξής:

- Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης στην περιοχή ΧΥΤΑ Χερσονήσου, την οποία θα δημοπρατήσει ο τοπικός ΦΟΣΔΑ.

- Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης στη θέση ΧΥΤΑ Αμαρίου, την οποία θα δημοπρατήσει ο ΕΣΔΑΚ.

- Μονάδα Προδιαλεγμένων Οργανικών στο ΧΥΤΑ Αρχανών-Αστερουσίων, που θα δημοπρατήσει ο τοπικός Δήμος.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News