Ειδήσεις

Τρομακτικό νέο φοροδώρο, τι λένε οι Κρητικοί για τη συμφωνία

Νέα βάρη στους Έλληνες φορολογούμενους και συνταξιούχους φέρνει η νέα οδυνηρή συμφωνία με τους δανειστές

Ο "λευκός καπνός", τον οποίο επεδίωκε η κυβέρνηση αλλά και ζητούσε μετ' επιτάσεως το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου της χώρας, βγήκε από τις μαραθώνιες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους δανειστές. Ωστόσο, ο λογαριασμός για μια ακόμη φορά ήταν βαρύτατος, αφού φορτώνει στους Έλληνες φορολογούμενους νέα βάρη και υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, επέρχεται νέο "τσεκούρι" στους συνταξιούχους, αλλά και κάποια... "δώρα" στους ελεύθερους επαγγελματίες.

 Όλοι οι φορολογούμενοι θα υποστούν αφαίμαξη, λόγω της τεράστιας μείωσης του αφορολόγητου.

Κατόπιν αυτών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριζε ότι η συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός, όπου αρκετά μέτρα είναι καλά, αλλά θα υπάρχουν και μερικοί που θα υποστούν μειώσεις, ενώ, όπως είπε, υπάρχουν μέτρα και αντίμετρα...

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας: Πολύ μεγάλη πίκρα σε ένα περίπου εκατομμύριο συνταξιούχους και αρκετά εκατομμύρια φορολογούμενους, μισθωτούς και αγρότες φέρνουν τα νέα μέτρα. Παρά την ασάφεια που υπάρχει ακόμα, οι συνταξιούχοι είναι οι πιο μεγάλοι χαμένοι, αφού θα υποστούν διπλό "μαχαίρι".

Από 1ης Ιανουαρίου 2019 περικόπτεται έως 18% η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις. Το μέτρο θα θίξει 900.000 συνταξιούχους που παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από τα 700 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν απώλειες από λίγα ευρώ ως ακόμη και πάνω από 300 ευρώ το μήνα για τις υψηλές συντάξεις. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά έτη ασφάλισης και εν γένει όσοι λαμβάνουν πάνω από 1.300 ευρώ (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, πρώην ευγενή Ταμεία).

Επίσης, από 1ης Ιανουαρίου 2020 (ή το 2019, αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει απώλειες ακόμη και για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ, καθώς πλέον δε θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.

 Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που παίρνει 720 ευρώ το μήνα και μέχρι τώρα δεν πληρώνει φόρο, θα πληρώνει φόρο πάνω από 600 ευρώ το χρόνο.

Στους κερδισμένους, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο, είναι οι συνταξιούχοι που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα, κάτω από το αφορολόγητο όριο, γιατί δε θα πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα.

Παράλληλα όμως, το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχιας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.

Δημόσιο

Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα, καθώς ο αριθμός των συμβασιούχων πρέπει να μειωθεί από 49.448 το Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 το Δεκέμβριο του 2019. Ο λόγος της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018, εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

ΔΕΗ

Πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Όσον αφορά στα τιμολόγια της ΔΕΗ και την επιβάρυνση που προκύπτει από την εξόφληση των οφειλόμενων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας της προηγούμενης πενταετίας, συμφωνήθηκε οι οφειλές να αποσβεστούν επίσης σε βάθος πενταετίας, ως το 2022, ώστε να αποφευχθούν σημαντικές ανατιμήσεις.

Λειτουργία καταστημάτων 30 Κυριακές

Εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, όπως το κέντρο της Αθήνας, η παραλία έως το Σούνιο και γύρω από το αεροδρόμιο θα είναι ανοιχτά περίπου 30 Κυριακές το χρόνο, βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη τα ξημερώματα χθες Τρίτη (02/05/2017) ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου μάλιστα προς τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου για το αν συμφωνεί η κυβέρνηση με το μέτρο, ο υπουργός απάντησε: «Φυσικά διαφωνούσαμε, αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό».

Φάρμακα

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.

Εργασιακά

Στα εργασιακά, οι αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων παρατείνονται με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται με δέσμευση της κυβέρνησης η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Παράλληλα καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.

Τα αντίμετρα

Τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται από το 2019, αν η κυβέρνηση ξεπεράσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κατά 0,2%, άρα ο πήχης ανεβαίνει στο 3,7%. Προβλέπουν πακέτο φορολογικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και στοχευμένο πακέτο κρατικών δαπανών 1% το 2020.

Συγκεκριμένα:

α) Φοροελαφρύνσεις: Προβλέπονται μείωση του ποσοστού του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σήμερα σε 26% το 2019 (εκτιμώμενο κόστος στα κρατικά έσοδα 0,2% του ΑΕΠ) και μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20% το 2019. Δεν αναφέρεται άλλη μείωση συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Αφορά μόνο όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, με στόχο να μετριαστούν οι απώλειες (κατά περίπου 10%) από τη μείωση των 650 ευρώ στην έκπτωση φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες (εκτιμώμενο κόστος για το κράτος 0,5% του ΑΕΠ), προοδευτική μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης, διατηρώντας τα υφιστάμενα όρια εισοδήματος. Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει ελάφρυνση κυρίως στα υψηλά, επανασχεδιασμός (και όχι μείωση έως 40%) του ΕΝΦΙΑ με ελάχιστο κόστος για το Δημόσιο (μόλις 0,1% του ΑΕΠ ή περίπου 200 εκατ. ευρώ). Άρα η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 2,4 δισ., από 2,65 δισ. ευρώ σήμερα.

β) Στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν: Αύξηση των στεγαστικών επιδομάτων, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στο ΚΕΑ (έως 0,2% του ΑΕΠ), αύξηση του επιδόματος τέκνων (έως 0,1% του ΑΕΠ), σχολικά γεύματα (έως 0,1% του ΑΕΠ), νηπιαγωγείο/βρεφονηπιακοί σταθμοί (έως 0,15% του ΑΕΠ), μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες υγείας (μέχρι 0,1% του ΑΕΠ), υψηλής απόδοσης δημόσιες επενδύσεις, όπως για την ενεργειακή απόδοση, τη γεωργία κ.ά. (0,2%-0,3% του ΑΕΠ), και ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας (έως 0,1%-0,2% του ΑΕΠ).

Φυσικό αέριο

Στον τομέα του φυσικού αερίου προβλέπεται, επίσης, η υποβολή έως το Σεπτέμβριο 2017 οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου. Για το ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει η γνωστή διαδικασία που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του 66% της εταιρείας με την πώληση του 35% των μετοχών που κατέχουν τα ΕΛΠΕ και του 31% που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το Δημόσιο θα διατηρήσει το υπόλοιπο 34%.

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν

Ποιοι ακριβώς θα χάσουν και πόσα και ποιοι θα κερδίσουν από τη νέα συμφωνία κυβέρνησης-Θεσμών θα καθοριστεί επακριβώς από τη νέα κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, αφού οι απώλειες από το αφορολόγητο φτάνουν στα 600 ευρώ για εκείνους που έχουν εισοδήματα πάνω από τα σημερινά αφορολόγητα και ως 22.000 ευρώ (από εκεί και πάνω το αφορολόγητο μειώνεται μέχρι να μηδενιστεί) και μικρότερες πάνω από αυτό το ποσό ως μηδέν μετά το όριο του μηδενισμού του αφορολόγητου.

Για τα εισοδήματα πάνω από τις 12.000 ευρώ, οι απώλειες μειώνονται και μάλιστα μετατρέπονται σε κέρδος, αφού το όφελος από το μηδενισμό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ως τις 30.000 ευρώ φτάνει στα 720 ευρώ.

Οι απώλειες μειώνονται για τους μισθωτούς και τους αγρότες (να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφορίας, το 2016 δήλωσαν ως 5.000 ευρώ το 80% των αγροτών και συνεπώς δεν τους "ακουμπάει" η μείωση του αφορολόγητου) με χαμηλά εισοδήματα που υφίστανται τις φοροαπώλειες (τα υψηλά είναι κερδισμένα χάρη στην εισφορά αλληλεγγύης), που θα πάρουν επιδότηση ενοικίου (θα δοθεί σε 600.000 οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια), έχουν ως δύο παιδιά, γιατί θα αυξηθεί το επίδομα τέκνων, έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο, γιατί δε θα πληρώσουν, ή στο δημοτικό και το γυμνάσιο και θα επωφεληθούν από την αύξηση των συσσιτίων, και που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ.

Ο αντίκτυπος στους Κρητικούς για τη νέα φορολαίλαπα

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, πρώτον, δεν πρόκειται να πληρώσουν παραπάνω φόρο γιατί δεν έχουν αφορολόγητο, οπότε η μείωσή του δεν τους "ακουμπά" και, δεύτερον, γιατί θα κερδίσουν από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης (ως 720 ευρώ). Τα χαμηλότερα εισοδήματα μπορεί να επωφεληθούν από το επίδομα ενοικίου, ενώ θα κερδίσουν σίγουρα όσοι έχουν παιδιά από την αύξηση του επιδόματος τέκνων. Ωφελημένοι θα είναι, επίσης, από τα μέτρα για τα νηπιαγωγεία, τα συσσίτια και τον ΕΝΦΙΑ.

Στις επιχειρήσεις, η φορολογία μειώνεται από 29% σε 26%, κάτι που όμως ο κλάδος χαρακτηρίζει μείωση άνευ σημαντικής σημασίας, που δε θα αλλάξει την κακή κατάσταση της αγοράς.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας, σε ερώτηση «πότε θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή προς ψήφιση;», απάντησε «μέχρι τις 15 του μηνός».

Ο αντίκτυπος της συμφωνίας αφήνει άσχημα συναισθήματα στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Κρήτης, που, όπως λένε, για άλλη μια φορά βλέπουν να πληρώνουν τη νύφη οι ίδιες κοινωνικές τάξεις, δηλαδή οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι. Οπότε και ουσιαστικά το συμπέρασμα όλων είναι πως άλλο ένα μνημόνιο φορτώθηκε στις πλάτες των Ελλήνων, με την πολυπόθητη αξιολόγηση να κλείνει με το χειρότερο τρόπο, δηλαδή με επιπλέον δυσβάσταχτα μέτρα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ας δούμε, λοιπόν, τι δήλωσαν στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη". Σε δήλωσή του ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης, τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας ζητούσε χρηματοδότηση χωρίς μέτρα και τελικά παίρνει μέτρα χωρίς χρηματοδότηση. Αυτοί που υπόσχονταν τη 13η σύνταξη, τώρα κόβουν και τη 12η και την 11η με την επιπρόσθετη φορολογική επιβάρυνση. Αυτοί που θα υπέβαλαν παραίτηση αν το αφορολόγητο έπεφτε κάτω από τις 9.000 ευρώ, σήμερα δέχονται αφορολόγητο 5.681 ευρώ. Ο κ. Τσίπρας, για να μείνει στην εξουσία, συμφώνησε σε ένα τέταρτο μνημόνιο, που δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια. Ένα μνημόνιο που φτωχοποιεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και ειδικά τη μεσαία τάξη.

Η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη απέναντι στη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση που ενορχηστρώνεται από τη σημερινή κυβέρνηση: Δεν ψηφίζουμε ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα! Είναι επιτακτική η ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελούν τη μόνη αξιόπιστη και ρεαλιστική λύση για την έξοδο της πατρίδας από το φαύλο κύκλο της κρίσης».

«Για άλλη μια φορά βλέπουμε μια νέα φορολογική λαίλαπα και μέτρα που πληρώνουν οι ίδιες κοινωνικές ομάδες. Δυστυχώς, θα δούμε και εργαζόμενους των 400 ευρώ να φορολογούνται. Χωρίς πολιτικές, οι οποίες θα λύνουν ουσιαστικά το πρόγραμμα δίνοντας νέες πολιτικές ανάπτυξης, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα της χώρας μας. Και δυστυχώς θα δούμε και αυτά τα μέτρα να ψηφίζονται», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα για όλους. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει άλλο ένα μνημόνιο στις πλάτες του κόσμου, το οποίο θέλει να περάσει ως αξιολόγηση», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εύη Χατζημηνά, καλώντας σε μαζική συμμετοχή όλων των κλάδων στην απεργία της 17ης Μαΐου.

«Όλη αυτή η πολύμηνη καθυστέρηση που σημειώθηκε στην αξιολόγηση της χώρας μας, και η οποία έβλαψε σοβαρά την ελληνική οικονομία, δεν οδήγησε σε κάτι θετικό. Αυτά που ζητούσαν οι Θεσμοί πριν από μήνες, αυτά και τελικά μας επέβαλλαν. Ίσως και κάτι παραπάνω. Αυτά τα μέτρα είναι μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Δημιουργούν εισοδηματική σμίκρυνση στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανόλης Κουμαντάκης.

Έρχεται απεργία, στους δρόμους οι εργαζόμενοι

Σκληρό και βάρβαρο το νέο πακέτο μέτρων σε συντάξεις, επιδόματα και εργασιακές σχέσεις αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, έπειτα από την τελική συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ επικυρώθηκε η συμφωνία της Συνομοσπονδίας με την ΑΔΕΔΥ και τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς για την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας την Τετάρτη 17 Μαΐου, ημερομηνία απεργιακής κινητοποίησης που θα τροποποιηθεί άμεσα σε περίπτωση που η κυβέρνηση επισπεύσει τις διαδικασίες κατάθεσης των μέτρων στη Βουλή.

Η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της επιτίθεται στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και επισημαίνει σχετικά με τη νέα συμφωνία ότι εμπεριέχει την πρωτοτυπία ότι, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για το 4ο μνημόνιο, τα νέα μέτρα δε θα ακολουθούνται από νέα χρηματοδότηση.

«Χωρίς ντροπή, συμφώνησαν να περικόψουν τις κύριες συντάξεις έως 18% και όσο επιπλέον χρειαστεί από τις επικουρικές, ενώ καταργούν τη διοικητική προέγκριση του προέδρου του ΑΣΕ για τις ομαδικές απολύσεις. Για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δε (επέκταση + συρροή) επανανομοθετούν την ίδια διάταξη του άρθρου 37 του Ν. 4024/2011. Προχωρούν ακάθεκτοι στην πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Καθημερινά αποδομούνται οι εργασιακές σχέσεις και η χώρα βυθίζεται σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα».

Η ΓΣΕΕ ξεκαθαρίζει ότι θα σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση και σημειώνει ότι στο πλευρό των ελληνικών συνδικάτων είναι και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ παρουσιάζει τη συνολική δράση της τα τελευταία χρόνια και τονίζει ότι έχει τη δύναμη το συνδικαλιστικό κίνημα να ανατρέψει τις μνημονιακές πολιτικές.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια