default-image

Έκλεισαν τα Λιοντάρια λόγω νερού, "αθέατη" η Κρήνη (photos)

Κρήτη
Έκλεισαν τα Λιοντάρια λόγω νερού, "αθέατη" η Κρήνη (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και ξαφνικά έκλεισαν το νερό στην Κρήνη Μοροζίνι και η Αρχαιολογία έστησε μια ξύλινη κατασκευή ως εργοταξιακή περίφραξη γύρω από τους περίφημους λέοντες, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης, καθώς παρουσιάζουν - μακροσκοπικά τουλάχιστον - προβλήματα αλλοίωσης χρώματος με έντονους πράσινους λεκέδες, τα λεγόμενα άλγη από τη ροή του νερού!

 Το μαρμάρινο γλυπτό παρουσιάζει τους χαρακτηριστικούς πράσινους λεκέδες που αφήνει το νερό όταν τρέχει και εύλογα κάποιος αναρωτιέται αν ο Δήμος Ηρακλείου, που λειτουργεί το σύστημα υδροδότησης μέσω της ΔΕΥΑΗ, κάνει κάτι λάθος!

Αν όμως όλα γίνονται σωστά, όπως μας διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Επιχείρησης και χημικός Νίκος Φακουρέλης, μήπως απλώς θα πρέπει να υπάρξει η παραδοχή ότι το μνημείο δε σηκώνει άλλο νερό και να τελειώνουν τα παιχνίδια εντυπώσεων για το ποιος δήμαρχος έφερε νερό στην Κρήνη του Μοροζίνι;

Το μνημείο επανυδροδοτήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 και η δημοτική Αρχή Λαμπρινού έδινε διαβεβαιώσεις για την ποιότητα του νερού και τον τακτικό καθαρισμό της Κρήνης. Καλά πληροφορημένες πηγές από την Αρχαιολογία αναφέρουν ότι η εικόνα του μνημείου είναι πολύ κακή από τη ροή του νερού, πως έχουν προκληθεί αλλοιώσεις στην εικόνα του μαρμάρου που θα πρέπει να αναστραφούν και πως στόχος είναι να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση το μνημείο.

Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να διαρκέσουν πάνω από μήνα.

Εφόσον ολοκληρωθεί η συντήρηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τότε θα αποφασιστεί εκ νέου από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες αν θα επιτραπεί η επανυδροδότηση του μνημείου.

Ωστόσο  σύμφωνα με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 28 Απριλίου στα πλαίσια ρεπορτάζ για την κατάσταση της Κρήνης Μοροζίνι, αποδεικνύεται  ότι οι περίφημοι λέοντες έχουν υποστεί σοβαρές οπτικές αλλοιώσεις με έντονες πρασινίλες, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει εκτόξευση νερού!

 Πρασινίλες φαίνονται στις πλάτες των λεόντων, προφανώς από διαρροή νερού από τη γούρνα, στα πίσω πόδια που ενώνονται κατά την καθήμενη στάση, ακόμη και στην πολύγωνη βάση πάνω στην οποία εδράζονται οι μαρμάρινοι λέοντες.

 Μεμβράνη στεγανοποίησης είχε τοποθετηθεί από την Εφορία στο Ρέθυμνο κατά τη συντήρηση πριν από 11 χρόνια, όπου είχαν μεταφερθεί οι λέοντες, όμως το μάρμαρο παραμένει "ζωντανό"!

Τι λέει η ΔΕΥΑΗ

Ο κ. Φακουρέλης από την πλευρά του δήλωσε στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη " ότι όλα γίνονται από τη ΔΕΥΑΗ σύμφωνα με την εγκεκριμένη από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες μελέτη και πως μετά το πέρας των εργασιών, που δεν αποκλείεται να διαρκέσουν πάνω από μήνα, η Κρήνη θα επανυδροδοτηθεί!

Επιπλέον, ο κ. Φακουρέλης, επικαλούμενος ενημέρωση από την Αρχαιολογία, ανέφερε ότι χρειάζεται να αντικατασταθεί ο χυτός μόλυβδος της πάνω μικρής γούρνας, η οποία στηρίζεται στις κεφαλές των λεόντων και, εξηγώντας ότι η Αρχαιολογία έχει την απόλυτη ευθύνη, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ούτε τα περιττώματα των περιστεριών δε μας επιτρέπεται να απομακρύνουμε - δεν αγγίζουμε στο μνημείο», ενώ πρόσθεσε ότι το νερό στη γούρνα βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από την επιφάνεια της πλατείας! Για τους πράσινους λεκέδες είπε ότι οφείλονται σε ποσότητα νερού που μένει στάσιμη και εξατμίζεται, αν και στο νερό προστίθεται χλώριο και αλγοκτόνο κατά τις εγκεκριμένες ποσότητες. Ο κ. Φακουρέλης υποστηρίζει ότι ο Δήμος είχε ειδοποιηθεί από την Αρχαιολογία για τη συντήρηση αρκετά νωρίτερα από τη χθεσινή μέρα, που ξαφνικά είδαν οι Ηρακλειώτες να εγκλωβίζεται με εργοταξιακή περίφραξη το μνημείο. Παρ' όλα αυτά, δεν έγινε καμία ενημέρωση, αν και όταν έτρεξε νερό η Κρήνη τον Ιανουάριο του 2016 πολυδιαφημίστηκε ως προσωπικό στοίχημα του Λαμπρινού. Τώρα;

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News