default-image

Δωρεάν ξενάγηση στα μοναστήρια του Ακρωτηρίου

Κρήτη
Δωρεάν ξενάγηση στα μοναστήρια του Ακρωτηρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα Μοναστήρια του Ακρωτηρίου θα ξεναγηθούν την προσεχή Κυριακή κάτοικοι και επισκέπτες των Χανίων, στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν ξεναγήσεων που υλοποιεί ο δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Αρχαιολογία και τουριστικούς φορείς.

Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσει ο αρχαιολόγος, πρώην Προϊστάμενος της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μιχάλης Ανδριανάκης ο οποίος θα μιλήσει στους συμμετέχοντες για την ιστορία των μοναστηριών του Ακρωτηρίου που αποτελούν πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Τρία είναι τα μοναστήρια τα οποία επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα ξεναγήσεων:

Η Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων που είναι ένα από τα  πιο σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα του τέλους της Βενετοκρατίας στην Κρήτη με πλούσια προσφορά στην Ιστορία και την Παιδεία του νησιού.

Η Μονή Γουβερνέτου ή Κυρία των Αγγέλων που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κρήτης και είναι  δείγμα ορθόδοξης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε το 1537 σε υψόμετρο 260 μέτρων από μοναχούς της Μονής Καθολικού που έφυγαν εξαιτίας της πειρατείας.

Τέλος , η ιερά μονή του Τιμίου Προδρόμου στις Κορακιές . Είναι ένα ιστορικό γυναικείο μοναστήρι που είναι γνωστό στους ντόπιους και ως μονή των Καλογραιών. Το μοναστήρι καταστράφηκε πολλές φορές από τους διάφορους κατακτητές της Κρήτης κι έτσι χάθηκαν τα πολύτιμα αρχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ακριβή χρονολόγηση της μονής.

Το πρόγραμμα «Γνωρίζοντας το δήμο μου» στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται οι ξεναγήσεις γνωρίζει μεγάλη απήχηση. Το φετινό πρόγραμμα άρχισε τον Μάρτιο και θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει ξεναγήσεις στη Δημοτική Αγορά των Χανίων, στη συνοικία της Σπλάντζιας , στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και στη Χαλέπα.

Η επόμενη προγραμματισμένη ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου στον Φάρο Χανίων & τη Μόνιμη έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής, από τον Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, κ. Πετράκη.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον θα έχει για τους συμμετέχοντες η ξενάγηση στην παλιά πόλη των Χανίων τη Δευτέρα 22 Μαΐου ενώ στις 28 του μήνα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο δήμος Χανίων θα οργανώσει στην Αρχαία Απτέρα ξενάγηση που εντάσσεται στις επετειακές δράσεις για τις πράσινες πολιτιστικές διαδρομές.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News