default-image

Κρήτη: Παζάρι για Κυριακή, τι ισχύει με ενδιάμεσες εκπτώσεις

Κρήτη
Κρήτη: Παζάρι για Κυριακή, τι ισχύει με ενδιάμεσες εκπτώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κατά τόπους απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, με βασικό κριτήριο το τουριστικό προφίλ της κάθε περιοχής και με το "μπαλάκι" να πετιέται στην... Αυτοδιοίκηση φαίνεται ότι θα καταλήξει το "παζάρι" των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Στο ιδιότυπο αυτό μπρα ντε φερ με φόντο την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, από τη μια υπάρχουν οι πιέσεις των δανειστών, ιδίως του ΔΝΤ, για απελευθέρωση της αγοράς. Από την άλλη, υπάρχουν οι έντονες αντιδράσεις της ίδιας της αγοράς, με τους μικρομεσαίους εμπόρους και τους εργαζόμενους να αντιδρούν έντονα στην κυριακάτικη απελευθέρωση.

Στη μέση βρίσκεται η κυβέρνηση, που επιχειρεί να πατήσει σε δύο βάρκες ταυτόχρονα. Δε θέλει να πάει σε πλήρη ρήξη με τους δανειστές για ένα τέτοιο ζήτημα. Δε θέλει βεβαίως, την ίδια ώρα, να βάλει υπογραφή στην πλήρη απελευθέρωση, εξού και τα μηνύματα-διαρροές πως δεν πρόκειται να "πειραχτεί" η κείμενη νομοθεσία, που προβλέπει ρητά τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων (ανεξαρτήτως δραστηριότητας, μεγέθους ή γεωγραφικής περιοχής) για 8 συγκεκριμένες Κυριακές του χρόνου.

Τι μέλλει λοιπόν γενέσθαι; Προφανώς κυβέρνηση και δανειστές θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση. Δηλαδή θα διατηρηθεί το νομικό καθεστώς για τις 8 Κυριακές. Ταυτόχρονα όμως θα καταργηθούν οι περιορισμοί για άλλες Κυριακές του έτους, όπου με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη επιτρέπουν το άνοιγμα συγκεκριμένων όμως καταστημάτων. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πετάξει το... μπαλάκι στην Αυτοδιοίκηση, βάζοντας τον εκάστοτε αντιπεριφερειάρχη στη δύσκολη θέση της λήψης αποφάσεων.

Ήδη, όπως διέρρευσε, συζητήθηκε συμβιβαστική πρόταση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, σύμφωνα με τη σύσταση του ΟΟΣΑ. Στο τραπέζι φέρονται να τέθηκαν τόσο οι τουριστικές περιοχές της χώρας, όσο και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου...

Αν και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πού ακριβώς θα κάτσει η μπίλια, είναι... προφανές πως από τη στιγμή που βασικός παράγοντας θα είναι το τουριστικό ή μη προφίλ της κάθε περιοχής, η Κρήτη θα βρεθεί για τα καλά στο επίκεντρο των αλλαγών που αναμένονται στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων...

Ας τα δούμε αναλυτικά... Παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας, που έκρινε αντισυνταγματικό το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων πέραν των θεσμοθετημένων οκτώ Κυριακών το χρόνο, οι Θεσμοί έθεσαν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κυριακάτικη απελευθέρωση.

Βεβαίως, όπως εκτιμάται, μπορεί οι πιέσεις των δανειστών να αφορούν φαινομενικά όλες τις Κυριακές και όλα τα καταστήματα, επί της ουσίας όμως οι πιέσεις αφορούν στη δυνατότητα των μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου να λειτουργούν τα καταστήματά τους τουλάχιστον, στις τουριστικές περιοχές, το ένα εξάμηνο του έτους, όλες τις Κυριακές. Δηλαδή να λειτουργούν τις 24 Κυριακές του τουριστικού 6μήνου συν τις 8 Κυριακές που προβλέπει η νομοθεσία. Άρα να λειτουργούν συνολικά 32 Κυριακές.

Οι σκέψεις του υπουργείου

Το υπουργείο Οικονομίας φαίνεται να επιμένει στη διατήρηση του αριθμού των 8 θεσμοθετημένων Κυριακών, που ισχύουν σήμερα, κατά τις οποίες όλα τα εμπορικά καταστήματα, πανελλαδικώς, ανεξαρτήτως εμβαδού και ιδιοκτησιακού καθεστώτος, επιτρέπεται να λειτουργούν.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τις ακόλουθες Κυριακές: την πρώτη Κυριακή των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων, δύο Κυριακές στις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους (όχι απαραιτήτως η πρώτη Κυριακή μετά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στα τέλη του 2016), την Κυριακή των Βαΐων, δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και μία Κυριακή πριν από την Πρωτοχρονιά.

Από εκεί και πέρα, το υπουργείο αναμένεται να προτείνει, συμβιβαστικά, την άρση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα, όταν σε τοπικό επίπεδο, με απόφαση τού κατά τόπου αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και άλλες Κυριακές του έτους. Επιτρέπεται, θυμίζουμε, μόνο για καταστήματα έως 250 τ.μ., που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, με εξαίρεση αυτά που λειτουργούν με συμβάσεις δικαιόχρησης (franchising), που δε λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας shop in a shop και δε βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Σφοδρές αντιδράσεις

Το θέμα έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου, αλλά και των εργαζομένων. Αύριο θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της ΕΣΕΕ, του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά και του γενικού γραμματέα της ΟΙΥΕ Παναγιώτη Κυριακούλια, στο πλαίσιο της ανακίνησης της απελευθέρωσης των Κυριακών. Με κοινή τους ανακοίνωση, οι τρεις οργανώσεις εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση σε οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Οι ίδιοι δεν κρύβουν ότι "βλέπουν" συγκεκριμένα συμφέροντα πίσω από την εμμονή του ΔΝΤ για το θέμα και σημειώνουν τα εξής: «Είναι εμφανέστατο ότι οι δανειστές στην πραγματικότητα διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls. Οι στόχοι είναι πολλοί: Να ελέγξουν την αγορά, συντρίβοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από την εγκαθίδρυση ολιγοπωλιακών συνθηκών και πρακτικές συμφωνημένων τιμών και "προσφορών"».

Κατηγορηματικά αντίθετη στο ενδεχόμενο απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές θα σημάνει εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ανεργία, περισσότερους μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις πολυεθνικές».

Πρεμιέρα σήμερα για τις εαρινές εκπτώσεις

Εντωμεταξύ, ξεκινούν σήμερα οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 15 Μαΐου. Τα καταστήματα μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 7 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 20:00. Στο Ηράκλειο, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος, δε θα ισχύσει τίποτε από τα δύο παραπάνω. Κάτι που σημαίνει πως οι πολυεθνικές αλυσίδες θα καρπωθούν τη "λεία" της αγοραστικής κίνησης...

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου:

Μετά τις αλλαγές που έφερε ο νόμος 4446/2016, το καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων, έτσι όπως το γνωρίζαμε (1ο δεκαήμερο Μαΐου και 1ο δεκαήμερο Νοεμβρίου), έχει πλέον τροποποιηθεί.  

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι  μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη των παραγωγικών φορέων και δημοσιεύεται ειδικά για φέτος, πρώτη φορά εφαρμογής του νέου νόμου, μέχρι 22 Μαρτίου.  Έως τις 22 Μαρτίου λοιπόν εκδόθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Κουκιαδάκη, η εξής απόφαση και κατ' ακολουθία ορίστηκαν για τους συγκεκριμένους δήμους οι παρακάτω ημερομηνίες:

1 - 15 Μαρτίου και 1 - 15 Σεπτεμβρίου

  • Νομός Ηρακλείου Κρήτης (εκτός τουριστικών Δήμων)

18 - 28 Απριλίου και 11 - 31 Οκτωβρίου

  • Για τους Τουριστικούς Δήμους του Νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και  Φαιστού.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω δεν ισχύει για το Ηράκλειο το δεκαήμερο του Μαΐου και του Νοεμβρίου, όπως επίσης δεν ισχύει και το προαιρετικό άνοιγμα των 2 Κυριακών που βρίσκονται μέσα σε αυτά τα δεκαήμερα.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News