default-image

Κρήτη: Εκεί που γεννιούνται οι σεισμοί και τα τσουνάμι

Κρήτη
Κρήτη: Εκεί που γεννιούνται οι σεισμοί και τα τσουνάμι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βαθιά νερά γεμάτα μυστικά, εντυπωσιακοί τάφροι, υποβρύχια φαράγγια και υποθαλάσσια βουνά αποτελούν την κατοικία του αρχηγού των Γιγάντων, του γιου του Τάρταρου και της Γης, που απροειδοποίητα ξυπνάει από τον αιώνιο ύπνο του, αναστατώνοντας τις ζωές μας, του Εγκέλαδου.

Εκεί, στα βάθη της Κρήτης, εδώ και εκατομμύρια χρόνια τρομακτικές δυνάμεις "σμιλεύουν" το ανάγλυφο, αλλάζοντας το τοπίο στο βυθό και την ξηρά, μετακινούν το νησί μας προς την Αφρική και ψηλώνουν τα βουνά μας.

Και πλέον, μετά από δουλειά άνω των 15 χρόνων, οι επιστήμονες μπορούν να ρίξουν ένα διεισδυτικό βλέμμα στην άβυσσο του Αιγαίου και των κρητικών νερών, χάρη σε ένα κολοσσιαίο έργο του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που έχει οδηγήσει στον πλέον ακριβή βυθομετρικό χάρτη, ο οποίος έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.

Τα όσα βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, αποκλειστικά από την εφημερίδα "Νέα Κρήτη", είναι συγκλονιστικά, αποκαλύπτοντας ένα μοναδικό κόσμο με βάθη από 4.500 έως 4.000 μέτρα, στις τάφρους νοτίως της Κρήτης, σε ένα σύνθετο τοπίο που έχουν δημιουργήσει οι τεκτονικές κινήσεις της αφρικανικής και της ευρασιατικής πλάκας, καθώς η πρώτη κινείται προς το Αιγαίο και η δεύτερη καταβυθίζεται κάτω από την αφρικανική, στην περιοχή της Κρήτης, απ' όπου περνάει το γνωστό σεισμικό τόξο που συχνά-πυκνά μάς υπενθυμίζει την ύπαρξή του με σεισμικές δονήσεις.

Χάρη στη λεπτομερή χαρτογράφηση της μορφολογίας του βυθού, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποτυπώσουν στον πλέον ακριβή χάρτη τα υποθαλάσσια αλλά και τα χερσαία ρήγματα στην Ελλάδα, με την εικόνα να είναι αποκαλυπτική για τον κίνδυνο από τον Εγκέλαδο, που μας ζώνει από παντού, χωρίς υπερβολή.

Άλλωστε, όπως μας εξήγησε ο γεωλόγος-διευθυντής Ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου, η γνώση της ακριβούς μορφολογίας του βυθού είναι απαραίτητη για τη χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων.

Τα ίδια αυτά ρήγματα είναι εκείνα που καθορίζουν τα σημεία όπου δημιουργούνται τα ηφαίστεια στο ελληνικό ηφαιστειακό τόξο, καθώς το μάγμα που δημιουργεί τα ηφαίστεια, ανεβαίνοντας από τα βαθύτερα στρώματα της Γης, συναντά τα ρήγματα που έχουν σπάσει το φλοιό και τα χρησιμοποιεί σαν διόδους για την άνοδό του προς την επιφάνεια της Γης.

Από τις έρευνες που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι η εμφάνιση των ηφαιστείων στο Αιγαίο Πέλαγος σχετίζεται με μεγάλες ρηξιγενείς δομές που κόβουν το φλοιό σε μεγάλο βάθος.

Παράλληλα, η έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ μπόρεσε να αναπαραστήσει το γεωγραφικό πλαίσιο της Ελλάδας στην προϊστορική περίοδο, δημιουργώντας το χάρτη των περιοχών που ήταν στεριές προϊστορικά και ιδιαίτερα στις παγετώδεις περιόδους των τελευταίων 500.000 χρόνων, όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν μέχρι και 120 μέτρα περίπου χαμηλότερα από τη σημερινή.

Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας είναι ο τρισδιάστατος υποθαλάσσιος χάρτης της Κρήτης, που προκαλεί εντύπωση και θαυμασμό με την ακρίβεια και βεβαίως με την εικόνα του ανάγλυφου του βυθού μας.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News