default-image

Κρήτη: Πως και πόσο μας επηρεάζουν τα φυτοφάρμακα;

Κρήτη
Κρήτη: Πως και πόσο μας επηρεάζουν τα φυτοφάρμακα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανσηυχητικά είναι τα δεδομένα των επιστημόνων για την αύξηση νοσημάτων και ασθενειών και παρουσιάστηκαν σε ημέριδα για τα φυτοφάρμακα η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη.

"Παρατηρείται αύξηση της υπογονιμότητας, των χρόνιων ασθενειών όπως καρκίνων, αυτοάνοσων, νευροεκφυλιστικών νοσημάτων Alzheimer, Parkinson, αυτισμού, διαταραχών συμπεριφοράς, με ιδιαίτερη έξαρση σε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους" τόνισε η κλινική εμβρυολόγος  κ. Αλίκη Ανυφαντάκη.

Η αύξηση νοσηρότητας, θνησιμότητας, κόστους υγείας και περιβαλλοντικής καταστροφής είναι ζητήματα που απασχολούν πολλούς επιστημονικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων τη βιολογία, χημεία, τοξικολογία, νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, ιατρική, γεωπονία, φαρμακολογία αλλά και τον ευρύτερο βιομηχανικό τομέα.

Οι διαπιστώσεις, οι προτάσεις των επιστημόνων και η συνεργασία τους με  παραγωγικούς φορείς και αρχές είναι επιτακτική ανάγκη, όταν η νοσηρότητα αυξάνεται και το περιβάλλον υποβαθμίζεται από ανθρωπογενείς βλαπτικούς παράγοντες, όπως είναι και η κατάχρηση ή μη ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων.

Ενημερωμένοι οι παραγωγοί στην Ιεράπετρα

"Στην Ιεράπετρα οι παραγωγοί αγροτικών προιόντων είναι πάρα πολύ καλά ενημερωμένοι. Υπάρχει μια αμφίδρομη ενημέρωση με την επιστημονική κοινότητα εδώ και πολλές δεκαετίες. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ορατό στην Ιεράπετρα όπου σύμφωνα με μελέτες το ποσοστό των ασθενών με καρκίνο είναι το χαμηλότερο της Ελλάδας" σημείωσε ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα κ Αργύρης  κ. Πανταζής.

Η διερεύνηση από ειδικούς επιστήμονες της συσχέτισης μακροχρόνιας έκθεσης σε φυτοφάρμακα και αύξησης της νοσηρότητας σε κατοίκους της Ιεράπετρας είναι αναγκαία τόσο για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος όσο και για το περιορισμό  της αλόγιστης χρήσης τους. Οι διαπιστώσεις των επιστημόνων σε αύξηση νοσηρότητας και μείωση γονιμότητας, τα μέτρα περιορισμού έκθεσης σε επικίνδυνα φυτοφάρμακα, η ανάγκη αλλαγής του αγροτοδιατροφικού μοντέλου, η βιοπαρακολούθηση της έκθεσης και οι επιδημιολογικές μελέτες είναι κλειδιά για το περιορισμό των υπαρχόντων προβλημάτων υγείας και περιβάλλοντος.

Η Κρήτη μπορεί να γίνει το καλύτερο αγροδιατροφικό πρότυπο του κόσμου, με ποιοτικά αγροτικά Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης.

??Οι αγρότες της Ιεράπετρας και όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης αξίζουν καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής. Αυτό προσπαθούμε να πετύχιυμε διοργανώνοντας αυτές τις επιστημονικές διημερίδες για τους παραγωγούς μας που έχουν πετύχει  να μπούν στις μεγαλύτερες Ευρωπαικές αγορές με τα ποιοτικότερα ασφαλή και καθαρά απο υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων κηπευτικά??, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Δημοτικής επιτροπής υγείας κ Αντώνης Πετράς.

Η διημερίδα διοργανώθηκε το Σάββατο 29  και την Κυριακή 30 Απριλίου στην Ιεράπετρα και είχε ως  θέμα: «Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην αύξηση νοσηρότητας και στο περιβάλλον».

??Η εκδήλωση είχε ως πρωταρχικό στόχο να φέρει σε επαφή τους επιστήμονες με τους φορείς,  πολίτες και αγρότες της περιοχής της Ιεράπετρας. Η διημερίδα διοργανώθηκε από την  Επιτροπή Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας και τον Ιατρικό Σύλλογο Λασιθίου  υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ιεράπετρας.

Συνδιοργανωτές της διημερίδας ήταν το Εργαστήριο Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ερευνητικό Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Διαιτητικής και Σύστασης Σώματος και το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης?? και ιδιωτική κλινική, μας είπε  μεταξύ άλλων ο παιδοχειρουργός κ Δημήτρης Πετράκης.

??Η θέση, η ιστορία, οι δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας, αλλά και τα συσσωρευμένα προβλήματα υγείας και περιβάλλοντος από τη πολύχρονη εντατική, κλειστή, χημική καλλιέργεια αναδεικνύουν στους παραγωγούς και κατοίκους τις σύγχρονες και μελλοντικές ανάγκες για καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.

Σκοπός των επιστημόνων Τοξικολογίας, Εμβρυολογίας, Ιατρικής, Διατροφής, Χημείας,  Γεωπονίας στη διημερίδα είναι η ενημέρωση όλων για τα αποτελέσματα της μελέτης και των ερευνών τους στη Κρήτη και ιδιαίτερα στη περιοχή της Ιεράπετρας για πρόληψη και περιορισμό της έκθεσης από μη ορθή χρήση και διαχείριση των φυτοφαρμάκων??, πρόσθεσε ο κ Πετράκης.

Κεντρικοί ομιλιτές στην εοιστημινική διημερίδα που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβιυλίου παρουσία του βουλευτή Λασιθίου κ. Μανόλη Θραψανιώτη ήταν οι :

Ανυφαντάκη Αλίκη, Κλινική Εμβρυολόγος Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης.

Βαρδαβάς Αλέξανδρος, υποψήφιος διδάκτορας Τοξικολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Παπαηλιάκης Μιχάλης, Γεωπόνος Αγροκτήματος ΤΕΙ Κρήτης.

Πετράκης Δημήτρης, Παιδοχειρουργός, Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και Επίτιμο Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας.

Σηφάκης Σταύρος, MD, PhD Διδάκτωρ Παν/μιου Κρήτης, τ. Διευθυντής ΕΣΥ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Επιστημονικός Διευθυντής Μητέρα Κρήτης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής.

Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τζατζαράκης Εμμανουήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δρ. Φραγκιαδάκης Γεώργιος, Πρόεδρος Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής ΤΕΙ Κρήτης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News