default-image

Εκδρομή στην υψηλότερη κουφή των Αστερουσίων

Κρήτη
Εκδρομή στην υψηλότερη κουφή των Αστερουσίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Κυριακή 7 Μαΐου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει πεζοπορία στην νοτιότερη Οροσειρά της Ελλάδας στα Αστερούσια Όρη, με ανάβαση στην ψηλότερη κορφή «Κόφινα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, τα Αστερούσια είναι μια στενόμακρη οροσειρά που διατρέχει ολόκληρο το νότιο τμήμα του Νομού Ηρακλείου παράλληλα με την ακτή, χωρίζοντας ουσιαστικά τον κάμπο της Μεσαράς από το Λιβυκό Πέλαγος.

Το υψόμετρο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο (ψηλότερη κορυφή ο 'Κόφινας' στα 1231μ), το γυμνό από βλάστηση ορεινό τοπίο όμως είναι μοναδικό, με πολλά φαράγγια, χαράδρες και άγριες βουνοπλαγιές.

Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από τα Κάτω Καπετανιανά, κοντά από το ναό της Παναγίας στους βόρειους πρόποδες της κορυφής. Θα περάσουμε από την περιοχή Λουσούδι, όπου θεωρείται ότι ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα το 'πρώτο' Ελληνικό Πανεπιστήμιο και θα συνεχίσουμε από ανηφορικό μονοπάτι σε άδεντρο τοπίο που θυμίζει αφρικανική έρημο.

Θα φτάσουμε στην επίπεδη κορυφή, όπου τους μινωικούς χρόνους υπήρχε σημαντικό ιερό κορυφής, ενώ σήμερα δεσπόζει το μικρό γραφικό ξωκλήσι του Τίμιου Σταυρού, μετά από 2,5 περίπου ώρες πεζοπορία.

Θα κάνουμε διάλλειμα για ανάπαυση και για να απολαύσουμε την εντυπωσιακή θέα προς τον Ψηλορείτη, τα Λασιθιώτικα βουνά. τα Λευκά Όρη, το απέραντο Λιβυκό και τις μαγευτικές παραλίες του νότου και θα επιστρέψουμε με κατηφορική πορεία από  το ίδιο μονοπάτι.

Μετά το τέλος της πεζοπορίας θα γευματίσουμε σε ταβέρνα της περιοχής. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (οδός Κ. Καραμανλή 24 S/M Βασιλόπουλου), στις 7:00 το πρωί της Κυριακής.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ με δικά μας αυτοκίνητα. Παρακαλούνται όσοι μπορούν να διαθέσουν το αυτοκίνητο τους να ενημερώσουν. Τα καύσιμα θα πληρωθούν από τον Σύλλογο.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 10€

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: υποχρεωτικά για καλύτερη διοργάνωση στο τηλ. 6948040401 (Αντρέας 6-8 το απόγευμα)  

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ:  5 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)

ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ανάβασης-κατάβασης 490μ.

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: -1-

ΑΡΧΗΓΟΣ: Ανδρουλάκης Γιώργος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 6948040401 (Αντρέας)

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: στο blog του Συλλόγου (pezopories.blogspot.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News