default-image

Ευκαιρίες για να σταματήσει το brain drain νέων επιστημόνων

Κρήτη
Ευκαιρίες για να σταματήσει το brain drain νέων επιστημόνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ανάσχεση του κύματος φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό στοχεύει το υπουργείο Παιδείας, όπως δήλωσε χθες από τα Χανιά ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης.

Στη διάρκεια της παρουσίασης της δράσης κρατικών ενισχύσεων με τίτλο "Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ", που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, επισημάνθηκε η ανάγκη στήριξης καινοτόμων πρωτοβουλιών από επιχειρήσεις.

Με την αξιοποίηση του ακαδημαϊκού ερευνητικού προσωπικού που υπάρχει στα ελληνικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να παραμένει το σπουδαίο επιστημονικό δυναμικό της χώρας στην Ελλάδα.

«Δεν είναι το μισθολογικό το σημαντικότερο στοιχείο για την ώθηση των νέων στη φυγή. Αυτό που είναι το κρίσιμο είναι η δυνατότητα ύπαρξης επιστημονικής σταδιοδρομίας και εξέλιξης. Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται είναι η δημιουργία ευκαιριών σταδιοδρομίας και θυλάκων αξιοποίησης του δυναμικού», υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας μίλησε για την ολοκληρωμένη πολιτική στην έρευνα και την τεχνολογία, ενώ επισήμανε ότι η Κρήτη είναι περιοχή πρότυπο για την εφαρμογή του προγράμματος "Παράθυρο Καινοτομίας", το οποίο αποσκοπεί στη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την επιχειρηματικότητα.

Πριν την έναρξη της ομιλίας του στην παρουσίαση της δράσης "Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ", ο κ. Φωτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων κ. Γιάννη Μαργαρώνη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, αλλά και για την πρόταση του ΕΒΕΧ αναφορικά με την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών στο επιχειρείν.

Ως μια πολλά υποσχόμενη για το μέλλον της επιχειρηματικότητας και την πιθανή σύνδεση αυτής με την έρευνα, παρουσιάστηκε η ενιαία δράση κρατικών ενισχύσεων με γενικό τίτλο "Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ".

Βασικός της σκοπός είναι η άμεση και αποτελεσματική διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων για την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή καινοτομιών στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες, μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων.

Οι επιχειρήσεις που μπορούν να ενισχυθούν μέσα από τη δράση είναι δυνατόν να κατατάσσονται σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες, ενώ οι αιτήσεις χρηματοδότησης μπορούν να υποβάλλονται είτε μεμονωμένες από επιχειρήσεις, είτε από ομάδες επιχειρήσεων, είτε από συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς.

Για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, οι δικαιούχοι έχουν το περιθώριο να αξιοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα δαπανών, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν, όπως για παράδειγμα κλασικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, στις οποίες περιλαμβάνονται η βιομηχανική έρευνα και η πειραματική ανάπτυξη.

Οι δράσεις προώθησης της καινοτομίας, τις οποίες έχουν δυνατότητα να υλοποιήσουν, μπορούν να αφορούν σε απόκτηση και προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, απόσπαση προσωπικού από οργανισμούς έρευνας και διάδοσης γνώσεων.

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ένταξης στη δράση αν προχωρήσουν σε υποστηρικτικές ενέργειες, που μπορεί να είναι η συμμετοχή τους σε μια εμπορική έκθεση ή ακόμη και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η δράση κρατικών ενισχύσεων "Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ" πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετέχουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και η ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία".

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News