default-image

Προφήτης Ηλίας: Καταγγέλλουν απειλές μετά το φονικό

Κρήτη
Προφήτης Ηλίας: Καταγγέλλουν απειλές μετά το φονικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δε λένε να επουλωθούν οι πληγές στο "σώμα" της τοπικής κοινωνίας του Προφήτη Ηλία, παρά το ότι έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από το διπλό μακελειό της 24ης Ιουνίου του 2012, με θύματα τον Πρίαμο Ξυδάκη και τον Μανόλη Σταυρουλάκη.

Η προ ολίγων 24ώρων αναβολή της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης αναζωπύρωσε τις υποβόσκουσες εντάσεις μεταξύ των οικογενειών των θυμάτων και των καταδικασθέντων από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Το τελευταίο "επεισόδιο" της υπόθεσης έλαβε χώρα χθες: Ο Γιάννης Ξυδάκης, πατέρας του αείμνηστου Πρίαμου, υπέβαλε υπόμνημα στον εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης, στο οποίο - μεταξύ άλλων - αναφέρει ότι η οικογένεια των κατηγορουμένων απευθύνει απειλές κατά της κοινωνίας του Προφήτη Ηλία, εκφράζοντας μάλιστα τη σιγουριά του ότι η εν λόγω συμπεριφορά αποσκοπεί στο «να μην εκδικαστεί η εν λόγω υπόθεση στο φυσικό της χώρο, αλλά οπουδήποτε αλλού».

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης, ο Γιάννης Ξυδάκης καταγγέλλει ότι «μετά την αναβολή, στην οποία οι κατηγορούμενοι επ' ακροατηρίω δεν αντέλεξαν», μέλη της οικογένειας «προσπάθησαν για άλλη μια φορά να δημιουργήσουν κλίμα ενάντια στην απρόσκοπτη απονομή της δικαιοσύνης, διαστρεβλώνοντας τα στοιχεία της δίκης, αποκρύπτοντάς τα και κυρίως εμφανίζοντας εαυτούς ως θύματα.

Και τούτο γίνεται τη στιγμή που οι ίδιοι γνωρίζουν ότι οι δύο νεκροί έχουν αφήσει πίσω τους ορφανές οικογένειες, οι οποίες πραγματικά μια πενταετία τώρα ανεβαίνουν το δικό τους "Γολγοθά", χωρίς βέβαια να τύχουν ούτε της συγνώμης των δολοφόνων».

Ωστόσο, ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε και στην παρουσία του κατηγορηθέντα και αθωωθέντα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του (σ.σ. πρόκειται για το δεύτερο αδερφό του 57χρονου κρεοπώλη, ο οποίος ήταν ο μοναδικός εκ των τριών κατηγορούμενων αδερφών που αθωώθηκαν από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο) σε εκπομπή αθηναϊκού τηλεοπτικού σταθμού.

Σύμφωνα με τον πατέρα του Πρίαμου Ξυδάκη, ο αδερφός των δύο καταδικασθέντων απείλησε ευθέως την κοινωνία του Προφήτη Ηλία, συμπληρώνοντας ότι η συμπεριφορά αυτή εντάσσεται στην «ενορχηστρωμένη προσπάθεια των δολοφόνων να μην εκδικαστεί η εν λόγω υπόθεση στο φυσικό της χώρο, αλλά οπουδήποτε αλλού, ώστε να παρεμποδιστεί η έλευση των μαρτύρων λόγω της απόστασης και της οικονομικής κρίσης».

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ξυδάκη, «δεν παύει η εν λόγω απειλητική δήλωση, διά της τηλεόρασης μάλιστα, να δημιουργεί ανησυχία στην κοινωνία του Προφήτη Ηλία, διότι έρχεται μετά από πληθώρα τηλεφωνικών απειλών από τη φυλακή προς τους μάρτυρες, δολιοφθορές στις περιουσίες των μαρτύρων κ.λπ. (πράξεις οι οποίες έχουν αρμοδίως καταγγελθεί)».

Κλείνοντας, ο Γιάννης Ξυδάκης απευθύνει παράκληση στον εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης να προβεί «στις δέουσες ενέργειες, ώστε να περιφρουρηθεί η κοινωνία του Προφήτη Ηλία, οι μάρτυρες και οι οικογένειες των θυμάτων, αλλά κυρίως το κύρος της Δικαιοσύνης στον τόπο μας».

Τι απαντά ο συνήγορος του κρεοπώλη

«Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του ο εκ των συνηγόρων του 57χρονου κρεοπώλη, Γιώργος Στειακάκης, αφενός διαψεύδει τα περί απειλών σε βάρος μαρτύρων της υπόθεσης, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές αναφορικά με την ορθότητα των ισχυρισμών του Γιάννη Ξυδάκη, αναφέροντας - μεταξύ άλλων - ότι «η οικογένεια του θύματος φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι η αλήθεια δεν μπορεί πια να κρυφτεί και είναι θέμα χρόνου να πάρει τη θέση των μύθων».

«Το περιεχόμενο του υπομνήματος δεν ανταποκρίνεται φυσικά στην πραγματικότητα. Κανένας δεν απειλήθηκε και δεν πιέστηκε ποτέ, τουλάχιστον εκ μέρους των κατηγορουμένων. Δεν είναι προφανώς ο στόχος του υπομνήματος αυτός που αναφέρει. Η οικογένεια του θύματος φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι η αλήθεια δεν μπορεί πια να κρυφτεί και είναι θέμα χρόνου να πάρει τη θέση των μύθων.

Νιώθουν ακόμη ότι έχει αντιστραφεί το κλίμα στην κοινή γνώμη και αγχώθηκαν. Κανένας όμως δεν μπορεί να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, ούτε να παραπλανά για πάντα μια ολόκληρη κοινωνία. Αργά ή γρήγορα η αλήθεια αποκαθίσταται στις συνειδήσεις όλων, γιατί υπάρχει, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες των αντίδικων πλευρών. Άλλωστε, κανένας δεν πρέπει να φοβάται την αλήθεια, γιατί λυτρώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Στειακάκης.

Σημειώνεται ότι η πολύκροτη δίκη επρόκειτο να διεξαχθεί την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο αναβλήθηκε τελικά για τις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έκανε δεκτό το αίτημα για αναβολή της δίκης από την πλευρά της πολιτικής αγωγής. Εξάλλου, την Τετάρτη το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου θύμιζε "φρούριο", λόγω των ισχυρότατων μέτρων ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News