default-image

Ζητούν μελέτες και έγγραφα οι Ενεργοί Πολίτες

Κρήτη
Ζητούν μελέτες και έγγραφα οι Ενεργοί Πολίτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να παρουσιάσει, έστω και κατόπιν... εορτής, μετά δηλαδή - όπως επισημαίνει - από τη λήψη των σχετικών αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο (!), μελέτες, τεύχη, προϋπολογισμούς και λοιπά έγγραφα για τεχνικά έργα στην πόλη καλεί τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών"...

Η παρέμβαση-αίτημα της παράταξης Λυγερού, που εγείρει ζητήματα μη δέουσας πολιτικής λειτουργίας εκ μέρους της Λότζιας, αφορά σε δύο συγκεκριμένα έργα: στο έργο της ανέγερσης Πολυδύναμου Κέντρου Επιμόρφωσης και Δημιουργικής Έκφρασης ΑμεΑ, που παλιότερα, λόγω απένταξής του από το ΕΣΠΑ, είχε προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ δημοτικής Αρχής και της παράταξης Κουράκη, και στο έργο αντιστήριξης πρανούς σε πάροδο της οδού Μνησικλή, που δρομολογήθηκε με κατεπείγουσες διαδικασίες από το Δήμο μέσα στο χειμώνα που πέρασε, λόγω της επικινδυνότητας γενικής καθίζησης και κατάπτωσης ακόμη και των πολυκατοικιών που βρίσκονται στην κορυφή του πρανούς...

«Σας παρακαλώ να μας καταθέσετε τα παρακάτω σχετικά:

1. Στη συνεδρίαση της 15ης/3/2017 στο θέμα 10 εισηγηθήκατε την έγκριση της μελέτης του έργου "Πολυδύναμο Κέντρο Επιμόρφωσης και Δημιουργικής Έκφρασης ΑμεΑ", χωρίς όμως να κατατεθούν τα τεύχη της σχετικής μελέτης και ο αναλυτικός προϋπολογισμός. Επειδή η κατάθεση των παραπάνω σχετικών είναι απαραίτητη και υποχρεωτική πριν τη λήψη της σχετικής απόφασης, σας παρακαλούμε, έστω και καθυστερημένα, όπως προχωρήσετε στην κατάθεσή τους.

2. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ανατέθηκε από τον κ. δήμαρχο (απόφαση 981/2016) η εκτέλεση της εργολαβίας "Αντιστήριξη πρανούς σε πάροδο της οδού Μνησικλή". Με την παρούσα επιστολή μας ζητάμε την κατάθεση αντιγράφων της σύμβασης, της μελέτης και του αναλυτικού προϋπολογισμού του παραπάνω έργου», αναφέρει χαρακτηριστικά η επερώτηση που κατέθεσε η δημοτική παράταξη "Ενεργοί Πολίτες Ηρακλείου"...

Η επερώτηση-παρέμβαση είναι λακωνική, σε συνοπτικό ύφος, όμως αυτό καθαυτό το περιεχόμενό της εγείρει ζητήματα και ευθείες αιχμές για τη λειτουργία του Δήμου και για τις πολιτικές πρακτικές της δημοτικής Αρχής.

Σκιές και ερωτηματικά

Ουσιαστικά, εμμέσως πλην όμως σαφώς, οι "Ενεργοί Πολίτες" ρίχνουν σκιές... αδιαφάνειας στους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής με φόντο τα δύο συγκεκριμένα έργα. Για το δεύτερο έργο, την αντιστήριξη του πρανούς στην πάροδο της Μνησικλή, εκεί όπου, όπως έχουμε γράψει, κινδυνεύουν να βρεθούν στο κενό 5 πολυκατοικίες (!), θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της παράταξης Ηλίας Λυγερός είχε εξαπολύσει αιχμές αναφορικά με τους χειρισμούς της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Ηλίας Λυγερός, στη διάρκεια συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε χαρακτηρίσει παράδοξη την πολύ μικρή εργολαβική έκπτωση που δόθηκε, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Για την οδό Μνησικλή, συμφωνήσαμε με την εισήγησή σας για κατεπείγουσα ανάθεση της εργολαβίας, γιατί το πρόβλημα ήταν υπαρκτό. Οι εργολαβίες που περιέχουν παρεμφερείς εργασίες, όπως αυτή στη Μνησικλή, δέχονται συνήθως μεγάλες εκπτώσεις.

Σας είχαμε επισημάνει να το διαπραγματευτείτε και να μας ενημερώσετε για το ύψος της έκπτωσης. Κανείς, το λέω, κανείς από την υπηρεσία δεν είχε την ευαισθησία να μας δώσει γραπτώς τον προϋπολογισμό, την έκπτωση. Οι πληροφορίες μας λένε ότι η έκπτωση είναι πολύ μικρή, 2,5%!

Σας ζητώ να μας δώσετε εσείς τα χαρτιά. Και έχω την απορία: Βρήκαμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τα οικονομικά του Δήμου; Δε θα μπορούσατε να διαπραγματευτείτε κάτι καλύτερο;».

Αιχμές για δημιουργία εντυπώσεων άφησε, απαντώντας τότε στον Ηλία Λυγερό, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων:

«Ο κ. Λυγερός πρότεινε πράγματι να γίνει διαπραγμάτευση για μια καλή προσφορά. Η υπηρεσία έκρινε ότι υπάρχει κατευθείαν εργολαβική έκπτωση 18%, αφού δεν υπάρχει εργολαβικό όφελος. Από εκεί και πέρα, το άγχος μας, η έννοια μας η μεγάλη ήταν να σωθούν οι οικοδομές. Και λίγο παραπάνω να έχουμε πληρώσει, δεν είναι το μείζον, όσο να προχωρήσει γρήγορα το έργο. Μη δημιουργούμε λοιπόν εντυπώσεις, κύριε Λυγερέ»...

Για το πρώτο έργο, "Πολυδύναμο Κέντρο Επιμόρφωσης και Δημιουργικής Έκφρασης ΑμεΑ", παλιότερα είχαμε μια άγρια κόντρα μεταξύ δημοτικής Αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της παράταξης και πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης είχε καταγγείλει τη δημοτική Αρχή για αδράνεια, που οδήγησε στην απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ. Η δημοτική Αρχή είχε απαντήσει πως παρέλαβε ένα φάκελο έργου με πολλές προχειρότητες από τους προηγούμενους...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News