default-image

Προς συμφωνία "δηλητήριο" με νέες θυσίες

Οικονομία
Προς συμφωνία "δηλητήριο" με νέες θυσίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω στα "ματωμένα" υπερ-πλεονάσματα, που δεσπόζουν στα κείμενα των σχεδίων συμφωνίας με το ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σβήνουν και γράφουν, προσπαθώντας να καλύψουν μέσα σε μια βδομάδα το χάσμα που χωρίζει όλες τις πλευρές.

Στόχος ως την επόμενη Τετάρτη να έχει κλείσει η τεχνική συμφωνία και ως τις 15 Μαΐου να έχουν ψηφιστεί όλα τα νέα προαπαιτούμενα, ούτως ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό εμπόδιο ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Τα νέα δεν είναι ευχάριστα, καθώς η ελληνική πλευρά, πέραν της συμφωνίας του Eurogroup της Μάλτας, δεν έχει καμιά ουσιαστική δέσμευση για το θέμα που "καίει", δηλαδή το χρέος, το οποίο για μια ακόμα φορά επιχειρείται να "κουκουλωθεί" με μια προσωρινή λύση που θα επιτρέψει στη Γερμανία να φτάσει ως τις κάλπες, το Σεπτέμβρη, χωρίς τρικλοποδιές από το ελληνικό ζήτημα, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βρει το πρόσχημα να μπει στο πρόγραμμα "συμβολικά", ώστε να μη... χαλάσει το χατίρι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και φυσικά όλα αυτά τα "μαγειρέματα" γίνονται στην πλάτη των φορολογούμενων και των συνταξιούχων, που περιμένουν τη νέα... λυπητερή, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει τα... καρυκεύματα στο βαρύ πιάτο των 4 δισεκατομμυρίων νέων μέτρων, προσπαθώντας να αποφύγει τον κίνδυνο κοινοβουλευτικής εμπλοκής στην ψήφιση των μέτρων.

Και ενώ η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμιά δέσμευση για το χρέος, όλες οι πλευρές επιδιώκουν σαφείς εγγυήσεις που θα τους επιτρέψουν, σε πολύ απλά Ελληνικά, να πάρουν τα δανεικά τους πίσω (και με τους τόκους) χωρίς να διακινδυνεύσουν ούτε σεντς. Έτσι το ΔΝΤ θα λάβει την εγγύηση από τον ESM μέσω των διαθέσιμων κεφαλαίων που δε χρησιμοποιήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εκείνων από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, ενώ οι Ευρωπαίοι, και κυρίως οι Γερμανοί, θα λάβουν με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα την πολιτική εγγύηση την οποία θα εξαργυρώσουν στα μάτια των φορολογουμένων τους.

Όσο για την Ελλάδα, περιμένει να δει πού θα κάτσει η... μπίλια στη ρουλέτα μεταξύ Σόιμπλε και Λαγκάρντ για το ύψος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 3,5% για πέντε χρόνια με μια σειρά από "αστερίσκους".

Χθες άνοιξε η αυλαία του νέου γύρου της διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, με τον τομέα ενέργειας και το Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων στο "μενού". Σύμφωνα με την "Καθημερινή", στα προσχέδια αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο περικοπών και στις επικουρικές συντάξεις το 2019. Για τα εργασιακά υπάρχει η ρητή αναφορά ότι ως το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια, χωρίς αναφορά για το τι θα συμβεί με το τέλος του προγράμματος, κάτι που έχει κινητοποιήσει την κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να καταγραφεί πως οι εργασιακές σχέσεις θα αποκατασταθούν από τον Αύγουστο του 2018. Για τις ομαδικές απολύσεις, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας και η όλη διαδικασία εποπτεύεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, χωρίς να προβλέπεται αύξηση του ορίου. Για τα ενεργειακά, στα κείμενα γίνεται αναφορά σε σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%, ενώ προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του "μάστερ πλαν" του ΤΑΙΠΕΔ, όπου περιλαμβάνονται όλες οι αποκρατικοποιήσεις. Τέλος, προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, είτε αυτοί αφορούν στο μέγεθος των καταστημάτων είτε στις περιοχές που δραστηριοποιούνται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News