default-image

Κρήτη: Και το πλήρωμα του χρόνου για το κτήριο“φάντασμα” έφτασε;

Κρήτη
Κρήτη: Και το πλήρωμα του χρόνου για το κτήριο“φάντασμα” έφτασε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφτασε άραγε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου για να αποκτήσει ξανά ζωή το κτήριο- "φάντασμα" της 25ης Αυγούστου;

Το εγχείρημα μοιάζει δύσκολο. Είναι πρώιμο ακόμα να μιλάμε για κάτι τέτοιο, το πρώτο βήμα ωστόσο στην προσπάθεια αποκατάστασης, ανάδειξης και αξιοποίησης του άλλοτε θρυλικού ξενοδοχείου "Μίνως" γίνεται στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Στη συνεδρίαση, που θα ξεκινήσει στις 6 παρά 5 το απόγευμα, το Σώμα καλείται να εγκρίνει την ανάθεση σχετικής μελέτης μέσω ανοιχτού διαγωνισμού. Μελέτη που θα έχει ως αντικείμενο την αποκατάσταση και αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου ως πολυχώρου ανάδειξης και προβολής της κρητικής διατροφής. Εφόσον "περπατήσει", μιλάμε για ένα σημαντικό εγχείρημα και την αποκατάστασης μιας πολυετούς αδικίας, παραφωνίας για την πόλη.

Η σημερινή εικόνα του πρώην ξενοδοχείου, που δέσποζε προπολεμικά στο Ηράκλειο, γράφοντας ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία της πόλης, δε θυμίζει, δυστυχώς, σε τίποτε το ένδοξο, λαμπερό παρελθόν.

Δε θυμίζει σε τίποτε πως πρόκειται για ένα σπουδαίο αρχιτεκτόνημα των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Και δε θυμίζει σε τίποτε πως πρόκειται για ένα σημαντικό δημοτικό ακίνητο, που πέρασε στα χέρια του Δήμου ως ένα από τα πολλά κληροδοτήματα του Πανανού. Δημοτική περιουσία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους. Είτε από πολιτιστική σκοπιά, είτε ακόμη και από καθαρά λειτουργική, δηλαδή για τη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών.

Το εγχείρημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας κατά τα προηγούμενα χρόνια είχε, δυστυχώς, άδοξο τέλος... Ο ιδιώτης που νοίκιασε το πρώην "Μίνως" από το Δήμο, κατόπιν διαγωνισμού, δεν μπόρεσε για διάφορους λόγους να ανταποκριθεί στο ζητούμενο της συμφωνίας με το Δήμο. Δηλαδή την αναστήλωση του κτηρίου και την επαναλειτουργία του ως ξενοδοχείου. Το "ναυάγιο" της συμφωνίας επισημοποιήθηκε πριν από μία διετία, όταν και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου λύθηκε η σύμβαση με τον ιδιώτη.

Αφού λοιπόν η ιδιωτική εμπλοκή ναυάγησε απόλυτα, το βάρος έπεσε πλέον στον ιδιοκτήτη του σπουδαίου κτηρίου, δηλαδή το Δήμο Ηρακλείου...

Ο Δήμος δηλώνει αποφασισμένος να ξαναδώσει "ζωή" στο ξενοδοχείο "Μίνως" και να του δώσει ένα ρόλο ταιριαστό στην ιστορία του, στην οδό της 25ης Αυγούστου ή Πλάνης, όπως λεγόταν παλαιότερα.

Αυτή τη φορά θα αποφευχθεί η "συνταγή" της ιδιωτικής εμπλοκής, μέσω εκμίσθωσης δηλαδή σε ιδιώτη, με τη Λότζια να κινείται μόνη της στη διάσωση του ιστορικού κτηρίου.

Ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή, που πάντως αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση από πολλές απόψεις, γίνεται σήμερα, με την έγκριση όπως αναμένεται από το Δημοτικό Συμβούλιο της διενέργειας διαγωνισμού για την ανάθεση της σχετικής μελέτης αποκατάστασης και αξιοποίησης του ξενοδοχείου...

Η μελέτη

Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη προς το Συμβούλιο, η μελέτη, βάσει της προεκτιμώμενης αμοιβής της (προϋπολογισμός 168.295,23 ευρώ), θα ανατεθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016, με ανοικτή διαδικασία, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ίδιου νόμου.

Προβλέπεται να εκπονηθούν οι εξής επιμέρους μελέτες:

- Αρχιτεκτονική μελέτη κτηρίου και περιβάλλοντος χώρου.

- Στατική μελέτη κτηρίου.

- Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη κτηρίου και περιβάλλοντος χώρου.

- Μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτηρίου.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, «το εναπομείναν κτήριο είναι διώροφο, συνολικής επιφανείας 340m2 (170m2 περίπου ο κάθε όροφος). Επίσης, διαθέτει ακάλυπτο χώρο 230m2, όπου βρισκόταν το τριώροφο μέγαρο που είχε σχεδιάσει ο Δημήτρης Κυριακός, και το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τη γερμανική κατοχή».

Θυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο κτήριο υπάρχουν και αρχαιολογικές δεσμεύσεις. Το 2010, με την απόφαση του ΥΠ.ΠΟ. η κύρια όψη του κτηρίου επί της οδού 25ης Αυγούστου αρ. 3, στο Ο.Τ. 7, χαρακτηρίστηκε ως μνημείο «...διότι έχει ιδιαίτερη πολεοδομική αξία και αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο εκείνου του ιστορικού τμήματος της πόλης, το οποίο σχετίζεται με τον Ενετικό Λιμένα»...

Το ιστορικό

Οι άκαρπες προσπάθειες εκμίσθωσης

Το κτήριο βρίσκεται στη βορεινή πλευρά της 25ης Αυγούστου, στον αριθμό 3, και αποτελείται από τρία ισόγεια καταστήματα 57 τ.μ., 54,5 τ.μ. και 58 τ.μ., από τον πρώτο όροφο με εμβαδόν 169,5 τ.μ. και ακάλυπτο οικοπεδικό χώρο έκτασης 230 τ.μ., ενώ το συνολικό εμβαδό του οικοπέδου είναι 400 τ.μ.

Το κτήριο βρίσκεται από το 1987 στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου, ύστερα από παραχώρηση του Βενιζελείου, και αποτελεί ακίνητο της περιουσίας που κληροδότησε ο Πανανός.

Στο ισόγειο του κτηρίου είχε στεγαστεί για ένα διάστημα το Γραφείο Αλλοδαπών του Δήμου Ηρακλείου.

Μετά από άκαρπες απόπειρες εκμίσθωσης, προέκυψε γόνιμος διαγωνισμός, με το Δήμο να προχωρά στις 31 Μαρτίου 2009 στη σύμβαση εκμίσθωσης του ερειπωμένου κτηρίου για 20 χρόνια.

Το ύψος της μίσθωσης που θα κατέβαλε ο ιδιώτης στο Δήμο συμφωνήθηκε στα 10.500 ευρώ το μήνα, ενώ βάσει της σύμβασης ο ιδιώτης υποχρεούταν εντός διετίας, μέχρι δηλαδή και την 31η Μαρτίου 2011, να έχει αποκαταστήσει το κτήριο-ερείπιο και να το επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο.

Η προθεσμία έληξε. Το ξενοδοχείο ουδέποτε αποκαταστάθηκε ή επαναλειτούργησε, με τον ιδιώτη να αποδίδει την αδυναμία εκπλήρωσης της υποχρέωσής του στα εμπόδια που προέκυψαν από την Αρχαιολογία.

Το 2012, ο ιδιώτης κατέθεσε αίτηση, με την οποία ζήτησε και έγινε αποδεκτή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η πρόωρη λύση της μίσθωσης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News