default-image

Κρήτη: Θεαματικό έθιμο ευλογίας προβάτων - video, photos

Κρήτη
Κρήτη: Θεαματικό έθιμο ευλογίας προβάτων - video, photos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έθιμο της ευλογίας των προβάτων -που, σύμφωνα με αναφορές προέρχεται από την περίοδο της ενετοκρατίας- αναβίωσε και σήμερα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, στην ορεινή κοινότητα της Ασή Γωνιάς στα Χανιά.

Κτηνοτρόφοι της Ασή Γωνιάς οδηγούν τα πρόβατά τους στην εκκλησούλα τ' Αϊ Γιώργη όπως ορίζει η παράδοση . Τα συγκεντρώνουν δίπλα στην εκκλησία για να τα αρμέξουν. Ένα μέρος από το γάλα θα το βράσουν και θα το μοιράσουν στους προσκυνητές. Το μεγαλύτερο όμως μέρος θα το δώσουν στους προσκυνητές άβραστο.

Είναι ένα έθιμο, που αναβιώνει κάθε χρόνο σε αυτή την ορεινή γωνιά της Κρητικής γης. Άνθρωποι κάθε ηλικίας από κάθε σημείο του νησιού, φθάνουν στο ορεινό χωριό. Από νωρίς το πρωί, οι κτηνοτρόφοι, οδηγούν τα κοπάδια τους στην κούρτα, ένα κλειστό χώρο κοντά στην εκκλησία. Το άρμεγμα γίνεται με θαυμαστή γρηγοράδα από τους Ασιγωνιώτες βοσκούς. Όταν τελειώσουν ο παπάς θα ευλογήσει και θα αγιάσει τα ζώα. Ακολουθεί, η περιφορά των εικόνων του Αη Γιώργη, και της Αναστάσεως, γύρω από το ναό.

.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής θεωρούν προστάτη τους τον Άγιο Μετά την λειτουργία στήνεται κρητικό γλέντι, όπου οι προσκεκλημένοι γνωρίζουν την παραδοσιακή φιλοξενία. Για τους κτηνοτρόφους η γιορτή του Αη Γιώργη, είναι η αρχή μίας, παραγωγικής περιόδου που κλείνει μόλις τελειώσει το καλοκαίρι.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 αιγοπρόβατα από τα οποία τα 10.000 « κατέβηκαν» και φέτος στο πανηγύρι του Αη Γιώργη

Όπως κάθε χρόνο στην Ασή Γωνιά βρέθηκαν πολλοί επισκέπτες, ο περιφερειάρχης Κρήτης και ο δήμαρχος της περιοχής.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News