default-image

Στ.Ψάλτης: Το κύκνειο άσμα στην ταινία "Καζαντζάκης" video

Κρήτη
Στ.Ψάλτης: Το κύκνειο άσμα στην ταινία "Καζαντζάκης" video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ελλάδα αποχαιρετά τη Δευτέρα  στις 3 το μεσημέρι το Στάθη Ψάλτη που  άφησε την Παρασκευή την τελευταία του πνοή, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

H εξόδιος ακολουθία θα γίνει δημοσία δαπάνη από τον Δήμο Ζωγράφου, στο Κοιμητήριο της περιοχής.

Ο δημοφιλής ηθοποιός νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου "Άγιος Σάββας" σχεδόν επί ένα μήνα, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Χριστίνα Ψάλτη και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.

Με τον Σμαραγδή η τελευταία του ταινία

Τελευταία ταινία του Στάθη Ψάλτη ήταν ο "Καζαντζάκης" του δικού μας Γιάννη Σμαραγδή. Ο ηθοποιός έδωσε σάρκα και οστά στο χαρακτήρα του ηγουμένου της Μονής Σινά, στην ταινία που θα βγει στους κινηματογράφους το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο μεγάλος Κρητικός σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής καλεσμένος στην εκπομπή Αντιθέσεις της ΚΡΗΤH - TV, μιλώντας στις 9 Δεκεμβρίου του 2016 για την ταινία του, στο Γιώργο Σαχίνη, χρησιμοποίησε λόγια σεβασμού και βαθιάς εκτίμησης για τον Στάθη Ψάλτη και το πόσο καλά είχε αποδώσει το ρόλο του ηγουμένου βοηθώντας τον κρητικό συγγραφέα στο Όρος Σινά να βρει το δρόμο για να κατανοήσει τον Ιησού.

Ο κ. Σμαραγδής είχε δηλώσει τότε:

«Χρησιμοποιώ μεγάλους κωμικούς, κόντρα στους ρόλους που τους έχει  συνηθίσει το κοινό. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μια ειδική αποστολή , να κάνουν τους άλλους να γελάνε. Να του ανοίξουν τη βαλβίδα της ψυχής τους που είναι τόσο δύσκολο.

Οι κωμικοί  έχουν πάθη ή είναι στα όρια της κατάθλιψης γιατί σηκώνουν μεγάλο βάρος, το  να κάνουν τους άλλους να γελάσουν. Αλλά έχουν περισσότερο «φως» και τους παίρνω για αυτό το «φως» που έχουν.

Είναι τεράστια πρόσωπα και για αυτό έχω και τεράστιο σεβασμό στο πρόσωπο τους όπως στο Στάθη Ψάλτη.

Μόνο αυτό θα σας πω. Παίζουμε τη σκηνή και τελειώνει . Και είμαι στο μόνιτορ και δεν το έχω καταλάβει και αρχίζω να κλαίω .Πάμε στο μοντάζ και φωνάζω ανθρώπους που  δεν ήταν εκεί  και μένουν άφωνοι . Πραγματικά όσοι δουν τη σκηνή με τον Ψάλτη θα καταλάβουν όλα όσα αναφέρω εδώ."

Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα  από την εκπομπή Αντιθέσεις .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΤΑΝ Ο ΣΤΑΘΗΣ ΨΑΛΤΗΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ

Στάθης Ψάλτης : Οι Κρητικοί είναι πιο Έλληνες από τους Έλληνες

Συγκίνηση προκάλεσε σε μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις στην Κρήτη ο αγαπητός ηθοποιός Στάθης Ψάλτης, καθώς κανείς τότε δε φανταζόταν ότι 3 χρόνια αργότερα θα του λέγαμε το «τελευταίο αντίο».

Στις 23 Απριλίου 2014 ο Στάθης Ψάλτης, μαζί με τη σύζυγό του και  συντελεστές της παράστασης στην οποία πρωταγωνιστούσε, βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ», της ΚΡΗΤΗ TV και μίλησε στο Μάνο Δασκαλάκη και τη Στέλλα Τερζάκη για την παράσταση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας.

Με τα πιο θερμά λόγια είχε μιλήσει ο Στάθης Ψάλτης, με αφορμή την παράσταση, για τους Κρητικούς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ως είθισται όλες οι επαναστάσεις ξεκινούσαν από τους Κρητικούς και εκεί γινόταν η μεγάλη αλλαγή. Οι Κρητικοί είναι πιο Έλληνες από τους Έλληνες. Εμείς είμαστε λίγο χαζοχαρούμενοι εκεί που ζούμε. Οι κρητικοί όμως έχουν λεβεντιά… πιστεύουν και το κάνουν με ψυχή και ανατρέπουν τα πάντα».

Δείτε το συγκινητικό απόσπασμα από την εκπομπή «Κρήτη Σήμερα»:

Ποιος ήταν ο Στάθης Ψάλτης

Ο Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε το 1951 στο Βέλο Κορινθίας, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Ο πρώτος του γάμος ήταν με την ηθοποιό Κάτια Κυβέλου, με την οποία απέκτησε μία κόρη, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε τη χαρά να γίνει και παππούς. Η κόρη του, Μαρία Ψάλτη, του είχε "χαρίσει" δύο εγγονές, τις οποίες ο ηθοποιός λάτρευε.

Μετά τον πρώτο του γάμο, παντρεύτηκε την Τάρια Μπούρα, ενώ το 2006 ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με την επίσης ηθοποιό Χριστίνα Ψάλτη, με την οποία είχε 22 χρόνια διαφορά ηλικίας.

Η χρυσή δεκαετία του '80

Ο Στάθης Ψάλτης έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και στο θέατρο, κυρίως κωμικούς ρόλους. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου τη δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες όπως "Καμικάζι αγάπη μου", "Τροχονόμος Βαρβάρα", "Τα καμάκια", "Βασικά καλησπέρα σας", "Και ο πρώτος ματάκιας", "Τρελός είμαι ό,τι θέλω κάνω", "Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ", "Μάντεψε τι κάνω τα βράδια", κ.ά.

Ο ίδιος έδινε σπάνια συνεντεύξεις και ακόμα σπανιότερα αναφερόταν στις ταινίες της δεκαετίας του '80 που τον καθιέρωσαν στο κοινό. «Η δεκαετία '83-'93 ήταν η χρυσή εποχή του κινηματογράφου, όχι μόνο για μένα, αλλά για πάρα πολλά νέα παιδιά. Όσοι επέλεγαν σωστές ταινίες, παρέμειναν και στο θέατρο. Όσοι ήθελαν να κάνουν κινηματογράφο για να κάνουν, και δεν πρόσεχαν καθόλου τα σενάρια, δυστυχώς τώρα πια είναι μακριά από το θέατρο. Αν έχεις δει ταινίες δικές μου, υπάρχουν σε όλες μερικές σκηνές που έχουν μια διαχρονικότητα, όπως εκείνες στο ΙΚΑ ή στην εφορία, για παράδειγμα. Χαλάλιζα πάρα πολλές ώρες στο να διαβάζω το σενάριο και να προσπαθώ να φτιάχνω - με όσο τάλαντο συγγραφικό έχω, που δεν έχω και τίποτα σοβαρό - και να συμπληρώνω το σενάριο του κ. Μιχαηλίδη ή του κ. Δαλιανίδη. Και όλοι μαζί βγάζαμε αυτό το αποτέλεσμα. Η επιτυχία ποτέ δε με επηρέασε. Θεωρούσα και θεωρώ όλο αυτό μια τέχνη. Κάνω αυτό που κάνω. Παραμένω αυτός που είμαι. Δεν έχω αλλάξει πουθενά και σε τίποτα. Δεν έχω καμία ιδιαιτερότητα. Δεν έχω καμία διαφορά από τον οποιονδήποτε άλλο απλό άνθρωπο», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2016 στην "Popaganda".

Το 1973, στην τηλεοπτική σειρά "Οι έμποροι των Εθνών", τραγούδησε το "Ήτανε μια φορά" του Σταύρου Ξαρχάκου. Έχει τραγουδήσει αρκετά τραγούδια σε ταινίες του και σε επιθεωρήσεις. Τα τελευταία χρόνια είχε δεχτεί προτάσεις να συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις, τις οποίες αρνήθηκε. Η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν φέτος στην παράσταση "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, στο Θέατρο "Πάνθεον", όπου κρατούσε τον ρόλο της παραμάνας.

Αξέχαστες ατάκες

Έχουν μείνει αξέχαστες πολλές ατάκες από ταινίες του Στάθη Ψάλτη, όπως «Μανούλι, είσαι να τη βρούμε;», «Κούλα, πολύ κω..παιδο ο Κυριάκος!» και «Κούλα με την κουλάρα σου!». Οι ατάκες του Στάθη Ψάλτη τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει το YouTube συγκεντρώνοντας εκατομμύρια views.

Επιμέλεια : Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News