default-image

Το "βηματισμό" της ψάχνει η αγορά της Ιεράπετρας

Κρήτη
Το "βηματισμό" της ψάχνει η αγορά της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουν περάσει 7 μνημονιακά χρόνια , με την αγορά της Ιεράπετρας, να βιώνει όπως σε όλη την Ελλάδα, τη μεγάλη πτώση του τζίρου των  εμπορικών καταστημάτων, και τους επαγγελματίες, να προσπαθούν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, για να αποφύγουν το «λουκέτο».

Το πρώτο πράγμα που ζητά να μειωθεί ο μέσος επαγγελματίας, είναι το ακριβό ενοίκιο, το οποίο είχε φτάσει προ επταετίας σε δυσθεώρητα ύψη, και το δεύτερο είναι η φορολογία , οι ασφαλιστικές εισφορές, και το εργατικό κόστος.

Πολλές επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους , αργά-αργά και βασανιστικά, οδηγούνται στο κλείσιμο, επειδή οι κραυγές αγωνίας τους, δεν ακούστηκαν από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων κατά κύριο λόγο.

Την ίδια ώρα ανοίγουν νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο της καφέ-εστίασης και της αναψυχής.

«Πιστεύω ότι το ισοζύγιο των καταστημάτων που κλείνουν είναι σχεδόν ισοσκελισμένο με τις νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν. Κλείνουν εμπορικές επιχειρήσεις και ανοίγουν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά βάση στην Ιεράπετρα.

Τα ενοίκια στην αγορά της Ιεράπετρας παραμένουν υπερβολικά υψηλά , παρά τις μικρές μειώσεις που έχουν γίνει σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Υπάρχουν στην πόλη, πάρα πολλά ξενοίκιαστα καταστήματα σε συγκεκριμένους  κεντρικούς δρόμους, όπου οι ιδιοκτήτες τους αν δεν ρίξουν τις υψηλές απαιτήσεις που έχουν, δεν πρόκειται ποτέ να βρουν ενοικιαστή», μας λέει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ Μανόλης Παπαδάκης.

Όσο οι πολυεθνικές γιγαντώνονται και επεκτείνονται εκτός από τα είδη τροφίμων σε είδη σπιτιού, ένδυσης και υπόδησης, τόσο τα  μικρά εμπορικά καταστήματα  της πόλης , θα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο.

«Τα εμπορικά καταστήματα που κλείνουν στην Ιεράπετρα δεν ξανανοίγουν. Στη θέση τους βλέπουμε ότι ξεφυτρώνουν αρκετά καταστήματα καφέ-εστίασης κυρίως. Φαίνεται ότι  τα καταστήματα που κλείνουν είναι περισσότερα από αυτά που ανοίγουν.

Αυτοί που λυγίζουν και κλείνουν τα εμπορικά μαγαζιά , οδηγούνται σε αυτό το σημείο, λόγω της υποκατανάλωσης, της πτώσης του τζίρου , της υπερφορολόγησης και της αδυναμίας να πείσουν τους ιδιοκτήτες να ρίξουν στο 50% τα ενοίκια τους, γιατί τόση και μεγαλύτερη είναι η μείωση του κύκλου εργασιών των καταστημάτων. Τα ενοίκια, αν και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν γίνει μειώσεις, παραμένουν πάρα πολύ υψηλά στην αγορά της Ιεράπετρας», μας λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.

«Στην Ελλάδα των μηνημονίων όπου τα τελευταία 7 χρόνια έχουν υποτιμηθεί τα πάντα, αυτά που παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα είναι τα πάγια έξοδα των εμπορικών επιχειρήσεων. Το ενοίκιο, το ρεύμα , το νερό, τα ασφάλιστρα και η φορολογία. Ενώ όλα αυτά ανεβαίνουν πέφτει ο τζίρος των επιχειρήσεων και το κέρδος τους εξανεμίζεται, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο κλείσιμο.

Υπάρχουν πάντως σοβαροί και υπεύθυνοι ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι οποίοι χωρίς να τους ζητηθεί, μείωσαν από μόνοι τους τα ενοίκια των ενοικιαστών τους, για να τους βοηθήσουν να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News