Ειδήσεις

Ο Ρέμος, ο Ρωμύλος και η Ρώμη

Ήταν 21 Απριλίου του 753 π.Χ., όταν - σύμφωνα με την παράδοση - ο Ρώμος και ο Ρωμύλος ιδρύουν τη Ρώμη. Ο θρύλος λέει ότι τα δίδυμα αδέρφια ήταν απόγονοι του πρίγκιπα της Τροίας Αινεία και ότι ανατράφηκαν από μια λύκαινα.

Ο βασιλιάς Αμούλιος διέταξε τη θανάτωση των νεογέννητων, καθώς φοβήθηκε πως όταν μεγαλώσουν θα του κλέψουν το θρόνο. Ωστόσο, ένας υπηρέτης λυπήθηκε τα αγοράκια και τα άφησε στις όχθες του ποταμού Τίβερη, όπου λέγεται ότι τα βρήκε η λύκαινα.

Όταν τα δίδυμα μεγάλωσαν, ίδρυσαν τη Ρώμη, ωστόσο λίγο μετά ο Ρωμύλος σκότωσε τον αδερφό του. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο Ρέμος δολοφονήθηκε επειδή τα δύο αδέρφια διαφώνησαν για το ποιος θα κυβερνήσει την πόλη.

Άλλοι ιστορικοί θεωρούν ωστόσο ότι ο Ρωμύλος δολοφόνησε τον αδερφό του επειδή υπήρξε διχογνωμία για το ποιος από τους δύο θα δώσει το όνομά του στην αιώνια πόλη. Τελικά, η Ρώμη πήρε το όνομά της - όπως γίνεται εύκολα κατανοητό - από τον Ρωμύλο...

Άνοδος και πτώση του Γ' Ράιχ

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Απριλίου του 1941 όταν ο βουλγαρικός στρατός καταλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, μετά από έγκριση των Γερμανών συμμάχων τους.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν ραγδαίες, καθώς αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Εμμανουήλ Τσουδερός. Σημειώνεται ότι τα κυβερνητικά στελέχη της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, όπως είναι οι Μανιαδάκης, Νικολούδης, Δημητράτος και άλλοι, παραμένουν στις θέσεις τους...

Αυτά συνέβησαν - μεταξύ άλλων - το 1941, όταν το Γ' Ράιχ βρισκόταν στα "φόρτε" του. Τέσσερα χρόνια, πάντως, μετά, την ίδια περίοδο, οι ναζί έπνεαν τα λοίσθια: Στις 21 Απριλίου του 1945 ο Κόκκινος Στρατός εισέρχεται στα περίχωρα του Βερολίνου...

Iggy Pop: Ο θρύλος της πανκ

Τα εβδομήντα του χρόνια κλείνει σήμερα αισίως ο θρύλος της πανκ-ροκ σκηνής, Iggy Pop. Ο Τζέιμς Τζιούελ Όστερμπεργκ τζούνιορ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1947 στο Muskegon του Michigan, στις ΗΠΑ.

Το ψευδώνυμο Ίγκι το «κληρονόμησε» από τους φίλους του που τον φώναζαν «Ιγκουάνα», εξαιτίας του ονόματος της πρώτης του μπάντας στην οποία έπαιζε ντραμς. Λίγο αργότερα, ο καλλιτέχνης αλλάζει το όνομά του σε Iggy Pop.

To 1967 o Ίγκι δημιουργεί τους Stooges ("Psychedelic Stooges") και ένα χρόνο μετά, το συγκρότημα υπογράφει συμβόλαιο με την Elektra και ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο. Πρόκειται για το θρυλικό «The Stooges», το οποίο μαζί με το άλμπουμ "Fun House», που κυκλοφόρησε το 1970 αποτελούν δίσκους "σταθμούς" στην ιστορία του πανκ κινήματος, το οποίο έμελλε να ξεσπάσει μερικά χρόνια μετά το ντεμπούτο του Ίγκι Ποπ, στη Βρετανία: Πριν τους Sex Pistols, τους The Clash, αλλά και τους Ramones, οι Stooges ήταν εκείνοι, οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια για τη γέννηση της πανκ μουσικής.

Η "μαύρη" επέτειος της 21ης Απριλίου

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 50 χρόνια, λαμβάνει χώρα το το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Οι πραξικοπηματίες με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπαδόπουλο καταλαμβάνουν παράνομα την εξουσία και ορίζεται ως πρωθυπουργός ο αρεοπαγίτης Κωνσταντίνος Κόλλιας. Ήταν η αρχή της μαύρης 7ετίας της «21ης Απριλίου».

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια