default-image

Ξεπερνά κάθε προσδοκία συμμετοχής η 2η AgroExpo Ιεράπετρας

Κρήτη
Ξεπερνά κάθε προσδοκία συμμετοχής η 2η AgroExpo Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την πρώτη αγροτική έκθεση της Ιεράπετρας AgroExpo 2016,  που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία τον περασμένο Μάιο , προσελκύοντας 35 εκθέτες και 5.000 επισκέπτες, οι διοργανωτές εφέτος  έβαλαν πιο ψηλά τον πήχη για την 2η AgroExpo 2017, προσδοκώντας  οι εκθέτες να ξεπεράσουν τους  70  και οι επισκέπτες τις 10.000, το τριήμερο 26, 27 και 28 Μαίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης, ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης και η αντιπεριφερειάρχης Ν. Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, 35 μέρες πριν από τα εγκαίνια της 2ης Αγροτικής Έκθεσης της Ιεράπετρας, μίλησαν για τους στόχους και τις προοπτικές που υπάρχουν, ώστε να καθιερωθεί αυτή η έκθεση στο κέντρο της αγροτικής παραγωγής της Κρήτης, και να γίνει σταδιακά η μεγαλύτερη έκθεση των Βαλκανίων.

«Στόχος της AgroExpo Ιεράπετρα είναι να αναδείξει δυναμικά τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης και να προβάλει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον  πρωτογενή τομέα. Η περυσινή επιτυχία της πρώτης αγροτικής έκθεσης στην Ιεράπετρα, μας έδωσε τη δύναμη να ξεκινήσουμε με καλύτερες βάσεις να οργανώνουμε τη δεύτερη AgroExpo Ιεράπετρας.

Έχουμε ήδη φτάσει τους 60 εκθέτες χωρίς ακόμα να έχει κλείσει η λίστα των  εταιρειών που ενδιαφέρονται να κλείσουν το δικό τους περίπτερο. Είναι σημαντικό ότι οι μισοί από τους 60 μέχρι στιγμής εκθέτες είναι εκτός Κρήτης.

Ο χώρος του Μισεδάκειου Αθλητικού Κέντρου της Ιεράπετρας θα καλυφτεί από τα περίπτερα των εκθετών, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και ο χώρος του πάρκινγκ ανατολικά του γηπέδου , όπου θα εκθέσουν τεχνικές κατασκευαστικές εταιρείες τμήματα σύγχρονων θερμοκηπίων», μας είπε ο  πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ Θωμάς Χαριτάκης.

Η έκθεση

Η AgroExpo Ιεράπετρα αποτελεί μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λασιθίου και του Δήμου Ιεράπετρας με τη συνεργασία της ΕΤΑΠ Λασιθίου και πλήθους χορηγών.

Τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ και υλοποιείται με την υποστήριξη του Αγροτικού Συλλόγου, του Εμπορικού  και του Επαγγελματοβιοτεχνικού Συλλόγου, καθώς και της ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και ΝΑ Κρήτης, που ανέλαβε τη φιλοξενία των τεχνικών της εταιρείας που θα στήσει τα περίπτερα και των αγοραστών που θα έλθουν από το εξωτερικό για να συνάψουν συμφωνίες με Οργανώσεις Παραγωγών και εξαγωγικές εταιρείες αγροτικών προϊόντων.

«Για το λόγο αυτό θα οργανωθούν συναντήσεις (Β2Β) στο περιθώριο της έκθεσης, με εμπόρους -αγοραστές από 8 διαφορετικές χώρες.  Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία , Τσεχία, Ρουμανία, Ουκρανία και Κύπρος.

Οι βασικοί τομείς της έκθεσης περιλαμβάνουν παραγωγικούς κλάδους που σχετίζονται με  αγροτικά προϊόντα και γεωργικά εφόδια . Οι εταιρείες, πολυεθνικές και μη, που  θα συμμετέχουν, θα εκθέσουν γεωργικά εφόδια, λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό, μηχανήματα και θερμοκηπιακό εξοπλισμό, τυποποιημένα και μη αγροτικά προϊόντα και επιχειρήσεις από κάθε γωνιά της χώρας», μας διευκρινίζει ο κ Χαριτάκης.

Θα υπάρχουν επίσης δράσεις προώθησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων , με τη συμμετοχή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, της οποίας οι σεφ, θα ετοιμάζουν και θα παρασκευάζουν τοπικά εδέσματα και γλυκίσματα με βάση την κρητική γαστρονομία, τα οποία θα προσφέρουν στους επισκέπτες.

Η μεγαλύτερη αγροτική έκθεση των Βαλκανίων

Το σχέδιο του Δήμου παρουσίασε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκης, προκειμένου να καθιερωθεί η αγροτική έκθεση της Ιεράπετρας ως η μεγαλύτερη των Βαλκανίων.

«Επειδή η αγροτική έκθεση της Ιεράπετρας έχει μεγαλώσει σε ποσοστό 100% σε σχέση με πέρυσι και επειδή η επόμενη πιστεύω ότι  θα είναι ακόμα μεγαλύτερη , θεωρώ ότι θα πρέπει με την υποστήριξη της περιφέρειας Κρήτης, να φτιάξουμε το κτίριο της πρώην ΑΓΡΕΞ που έχουμε αγοράσει με καλυμμένους χώρους 5.000 τ.μ. και περιβάλλοντα χώρο 20 στρεμμάτων, προκειμένου να δημιουργήσουμε εκεί το εκθεσιακό μας κέντρο, στο οποίο πιστεύω ότι μπορούμε τα επόμενα χρόνια να διοργανώνουμε την μεγαλύτερη αγροτική έκθεση των Βαλκανίων.

Φυσικά για να γίνει αυτό θα πρέπει να μετεγκαταστήσουμε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες που φιλοξενούμε τώρα εκεί , στον ελεύθερο πλέον δημοτικό χώρο που έχουμε στη θέση Περιστεράς, εκεί όπου υπήρχε το εργοστάσιο της ανακύκλωσης των πλαστικών», πρότεινε ο κ Καλαντζάκης.

«Εμείς ως Αντιπεριφέρεια Νομού Λασιθίου στηρίζουμε το Δήμο Ιεράπετρας και το Επιμελητήριο, και είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια της καθιέρωσης της αγροτικής έκθεσης στην Ιεράπετρα.

Είναι το κέντρο της αγροτικής παραγωγής της Κρήτης και δικαιούται  να καθιερωθεί η AgroExpo Ιεράπετρα και να γίνεται κάθε 2 χρόνια όπως έχει σχεδιαστεί  από το Επιμελητήριο Λασιθίου», πρόσθεσε η αντιπεριφερειάρχης Ν. Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News