Ειδήσεις

Τα πάνω κάτω στους ΟΤΑ με την απλή αναλογική

Ο κύβος ερρίφθη! Παρά τις έντονες πολιτικές (πρωτίστως από τη Ν.Δ.) αλλά και αυτοδιοικητικές (κυρίως από την ηγεσία της ΚΕΔΕ) αντιδράσεις.

Ο κύβος ερρίφθη! Παρά τις έντονες πολιτικές (πρωτίστως από τη Ν.Δ.) αλλά και αυτοδιοικητικές (κυρίως από την ηγεσία της ΚΕΔΕ) αντιδράσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει τα πάνω κάτω στην Αυτοδιοίκηση, αλλάζοντας άρδην το εκλογικό σύστημα και κατ' επέκταση και τον τρόπο πολιτικής λειτουργίας και διοίκησης των ΟΤΑ.

Το Μαξίμου δεν κάνει πίσω στο θέμα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στους Δήμους και στις αιρετές Περιφέρειες της χώρας. Ίσα-ίσα προωθεί άμεσα την καθιέρωση της απλής αναλογικής μέσω νομοθετικής ρύθμισης, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Ιουνίου, με σκοπό να τεθεί σε εφαρμογή στις ερχόμενες κιόλας αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Το νέο σύστημα φέρνει μεγάλες ανατροπές στους Δήμους. Η πλευρά της ΚΕΔΕ έχει βγει στα χαρακώματα, θεωρώντας πως με την απλή αναλογική θα έχουμε δημοτικές Αρχές... μειοψηφίας και άρα διοικητικό χάος στους Δήμους. Η κυβέρνηση, ωστόσο, αποδίδει τις αντιδράσεις σε κομματικές σκοπιμότητες, αντιπροτάσσοντας από την πλευρά της στα "πυρά" πως με το νέο σύστημα ανοίγει ο δρόμος για πιο δημοκρατική λειτουργία και διοίκηση των ΟΤΑ.

Ας τα δούμε αναλυτικά. Μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές, όχι από τις επόμενες αλλά από τις μεθεπόμενες εκλογές, όποτε γίνουν, το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας των διατάξεων για την απλή αναλογική και στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

Η απλή αναλογική και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης εντάσσεται σε μια συνολικότερη αντίληψη της κυβέρνησης υπέρ των συνεργασιών, αλλά και σε μια ευρύτερη στρατηγική συμμαχιών, κάτι που αποφεύχθηκε στην αναμέτρηση του 2014 - λόγω εσωκομματικών ισορροπιών - στερώντας τότε από το ΣΥΡΙΖΑ την επικράτηση σε σημαντικούς δήμους και περιφέρειες.

Οι εκλογές στους Δήμους το 2019 αποτελούν, άλλωστε, τις πρώτες προγραμματισμένες κάλπες στη χώρα και είναι ορόσημο για το Μαξίμου.

Πρακτικά, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", η ισχύς του συστήματος της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στέλνει στο δεύτερο γύρο τους δύο πρώτους σε ποσοστά υποψηφίους, εφόσον κάποιος επικεφαλής δε συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1.

Ωστόσο, οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α' γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.

«Τη δεύτερη Κυριακή θα αναμετρώνται δύο πρόσωπα και όχι οι παρατάξεις τους», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας πως η εφαρμογή της απλής αναλογικής και στους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς ευνοεί την προοπτική των συμμαχιών, είτε πριν είτε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Θεωρητικά, δύο ή και περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συνεργαστούν και πριν από τις κάλπες, εξασφαλίζοντας η καθεμία ένα δικό της αριθμό εδρών, ή και μετά τον πρώτο γύρο, στηρίζοντας για το αξίωμα του δημάρχου ή του περιφερειάρχη τα ίδια πρόσωπα.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εισαγάγει μια εποχή συναίνεσης και σε θέματα Αυτοδιοίκησης, λόγω του τοπικού χαρακτήρα των θεμάτων με τα οποία ασχολούνται οι αυτοδιοικητικοί αιρετοί», εξηγεί ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και σχολιάζει: «Τι σημαίνει όταν λέμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για τα σκουπίδια ή για το εάν πεζοδρομηθεί ένας δρόμος;».

Το καλοκαίρι η νομοθετική ρύθμιση

Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνει ότι η νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης θα κατατεθεί περί τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου και θα ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Ο ίδιος τονίζει ότι με την απλή αναλογική «θα σπάσουν συστήματα και κατεστημένα» στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από την ΚΕΔΕ μπροστά σ' αυτήν την προοπτική. Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, δήλωσε προσφάτως πως θεωρεί ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει στη διάλυση των Δήμων και ότι δε θα καλύψει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Παρουσιάζει, πάντως, ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο τα πολιτικά κόμματα θα σταθούν απέναντι στην απλή αναλογική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν η σχετική ρύθμιση θα φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Στην κυβέρνηση θεωρούν δεδομένη την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει την απλή αναλογική για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, κάτι που φάνηκε, άλλωστε, και πέρυσι το καλοκαίρι στην ψηφοφορία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη Βουλή.

Άλλωστε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει με σαφήνεια ότι, εφόσον η Ν.Δ. αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα καταργήσει την απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Σε πρόσφατη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, η Ένωση Κεντρώων τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και στους Δήμους, ενώ το ΚΚΕ διαχρονικά τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής. Ερωτηματικό είναι το τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο να σημειωθεί ότι πέρυσι δεν υπερψήφισε την απλή αναλογική στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

ΚΕΔΕ: Επίθεση Γ. Πατούλη σε Σκουρλέτη

Μπορεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών να επιμένουν στην αλλαγή εκλογικού συστήματος και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις αντιδράσεις της εμμένει όμως και η ηγεσία της ΚΕΔΕ.

Ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης εξαπέλυσε νέα δριμεία επίθεση κατά του Πάνου Σκουρλέτη, κάνοντας λόγο για εμμονές που οδηγούν σε μοντέλο Μαδούρο!

«Είναι αδιανόητο όταν σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο το νέο μοντέλο κρατικής λειτουργίας προβλέπει μεταβίβαση πόρων κι αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία προς τα κάτω, προς την Αυτοδιοίκηση, στην Ελλάδα να προκρίνεται η λειτουργία ενός κράτους στο "μοντέλο Μαδούρο". Για τον κ. Σκουρλέτη το "φάρμακο" για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης είναι η απλή αναλογική», επισήμανε δηκτικά κ. Πατούλης, ο οποίος κάλεσε με νόημα τον υπουργό Εσωτερικών «να αφήσει τους επιλεκτικούς μονολόγους, τα πορίσματα επιτροπών που δεν υιοθετεί και τις διαρροές στον Τύπο, κι ας έρθει να συζητήσουμε ουσιαστικά στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ή όπου αλλού επιθυμεί, για τη μεταρρύθμιση».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια