Ειδήσεις

Κρήτη: Απίστευτη λεηλασία σε γεωτρήσεις επτά χωριών video

Στον εισαγγελέα οι δήμαρχοι Αρχανών -Αστερουσίων - Μινώα Πεδιάδος για το περιστατικό. Μετασχηματιστές και 1.200 κιλά χαλκού “έκαναν φτερά”.

Άνευ προηγουμένου λεηλασία έλαβε χώρα προχθές το βράδυ στο δήμο Αρχανών-Αστερουσίων ενώ στον εισαγγελέα το πρωίτ της Πέμπτης οι δήμαρχοι Αρχανών -Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης και Μινώα Πεδιάδος, Ζαχαρίας Καλογεράκης, για το περιστατικό.

Άγνωστοι δράστες έκλεψαν τους μετασχηματιστές συνολικά τεσσάρων γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα αφενός να προκύψει τεράστιο πρόβλημα υδροδότησης σε επτά χωριά της ευρύτερης περιοχής, και αφετέρου να προκληθούν υλικές ζημιές χιλιάδων ευρώ.

Στον Εισαγγελέα οι Δήμαρχοι Αρχανών Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδος για τις γεωτρήσεις

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, οι δράστες "χτύπησαν" αποσπώντας από τις γεωτρήσεις πάνω από 1 τόνο και 200 κιλά χαλκού!

Το απίστευτο συμβάν έχει προκαλέσει τη μήνη τόσο του δημάρχου Αρχανών-Αστερουσίων, Μανόλη Κοκοσάλη, όσο και του προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος Αστριτσίου, όπου βρίσκεται η κεντρική γεώτρηση ύδρευσης που έπεσε... θύμα των αδίστακτων βανδάλων.

Ιδιαιτέρως αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει, πάντως, και το ότι, ενώ μέχρι πρότινος οι επιτήδειοι έβαζαν στο μάτι τα καλώδια των γεωτρήσεων της υπαίθρου, το βράδυ της Τρίτης του Πάσχα οι δράστες δε δίστασαν να κλέψουν και μετασχηματιστές.

«Μέχρι πρότινος ξέραμε ότι πείραζαν μόνο τα καλώδια των γεωτρήσεων», μας λέει με νόημα ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης. «Τώρα, ωστόσο, έχουμε ξεφύγει από αυτό κι έχουν ξεκινήσει πλέον και πειράζουν και τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ. Πρέπει να μεριμνήσουμε για να σταματήσει αυτή η μάστιγα», συμπλήρωσε οργισμένος, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο κ. Κοκοσάλης.

Πάντως, ο τρόπος δράσης των επιτήδειων φανερώνει πως - αν μη τι άλλο - πρόκειται για άτομα που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να προβούν στο εγχείρημα το οποίο αποτόλμησαν...

Οι δράστες εικάζεται ότι έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τη λειτουργία του δικτύου της ΔΕΗ: Όπως έγινε γνωστό, γνώριζαν πώς να διακόψουν την ηλεκτροδότηση, φτάνοντας μάλιστα σε πυλώνες που βρίσκονται εκατοντάδες μέτρα μακριά από τις γεωτρήσεις που λεηλατήθηκαν.

«Είναι πραγματικά γνώστες του αντικειμένου, διότι κόβουν το ρεύμα από τους στύλους. Ξέρουν τη διαδικασία: Ρίχνουν τις ασφάλειες και μετά κατεβάζουν τους μετασχηματιστές», μας εξηγεί ο Μανόλης Κοκοσάλης.

Στα σημεία της... επιδρομής των βάνδαλων βρέθηκε πάντως και ο μηχανικός-συντηρητής γεωτρήσεων του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων Βαγγέλης Μαθιουδάκης.

«Γνωρίζουν την τοπογραφία του χώρου. Πιθανόν είχαν έρθει από την προηγούμενη μέρα και είχαν δει από πού γίνεται η διακοπή του ρεύματος», ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Μαθιουδάκης, ο οποίος έσπευσε να προσθέσει ότι οι δράστες φαίνεται να διέθεταν «τόσο την υποδομή και τα ειδικά εργαλεία που απαιτούνται, όσο και την τεχνογνωσία για να κάνουν τη διακοπή από τη μέση τάση».

Συνολικά, λοιπόν, τόσο από τους μετασχηματιστές, τους οποίους οι δράστες έριξαν στο έδαφος τραβώντας τους με γάντζους, όσο και από τις εγκαταστάσεις που ξηλώθηκαν ολοσχερώς, κλάπηκε χαλκός που εκτιμάται άνω των 1.200 κιλών.

Πάντως, ήδη από χθες η δημοτική Αρχή έχει επιληφθεί του θέματος, έχοντας επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου οι ζημιές να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα και να σταματήσει το πρόβλημα υδροδότησης που προκλήθηκε σε επτά χωριά της ευρύτερης περιοχής: το Αστρίτσι, τις Αγιές Παρασκιές, τους Κουνάβους, τα Πεζά, την Καλλονή, τον Άγιο Βασίλειο, αλλά και το Θραψανό, που υπάγεται στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να τραβήξει χρονικά... άνω των δύο ημερών, γεγονός που πονοκεφαλιάζει ακόμη περισσότερο τους κατοίκους των εν λόγω οικισμών.

«Ημέρες αγάπης, ημέρες γιορτινές ήρθαν εδώ πέρα και λεηλάτησαν τον κόσμο. Ντροπή τους και πάλι ντροπή τους», δήλωσε φανερά απογοητευμένος στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Αστριτσίου Μιχάλης Γαρεφαλάκης.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους συγχωριανούς μου, αλλά και απ' όλους του δημότες Αρχανών-Αστερουσίων», συμπλήρωσε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο κ. Γαρεφαλάκης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να κάνουν υπομονή, καθώς έχει ήδη επιληφθεί του θέματος «ο κ. Κοκοσάλης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σεραφειμίδης».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Γαρεφαλάκης όσο και αρμόδιος αντιδήμαρχος έχουν ήδη καταθέσει από χθες μήνυση κατά αγνώστων για το επίμαχο συμβάν. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της σημερινής ημέρας ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων αναμένεται να ενημερώσει σχετικά και τον εισαγγελέα.

«Εδώ πλέον παίζουμε με το ρεύμα, παίζουμε με τη ζωή μας. Ζητάμε τη βοήθεια των αρμόδιων Αρχών, κι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», επισήμανε ο κ. Κοκοσάλης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η δημοτική Αρχή θα επανατοποθετήσει κάμερες ασφαλείας στις γεωτρήσεις.

«Θα ξαναβάλουμε κάμερες σε όλες τις δικές μας γεωτρήσεις. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση», τόνισε, κλείνοντας, ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη, Νικόλας Αγγελίνος

Φωτογραφία: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια