default-image

Η Κρήτη "βούλιαξε" το Πάσχα με πληρότητες έως και 100%

Κρήτη
Η Κρήτη "βούλιαξε" το Πάσχα με πληρότητες έως και 100%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνο επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η πασχαλινή περίοδος για τον τουρισμό της Κρήτης και όλης της Ελλάδος, με πληρότητες έως και 100% που σημείωσαν πολλά από τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν τις ημέρες αυτές. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει "προάγγελο" για το πόσο εξαιρετικά καλά θα κυλήσει η φετινή τουριστική σεζόν, κατά την οποία αναμένεται να σημειωθεί νέο ρεκόρ αφίξεων, με τους εμπλεκόμενους στον κλάδο να ευελπιστούν και στην τόνωση του τζίρου τους και κατ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

Τα στοιχεία της κίνησης του Πάσχα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά και σίγουρα ενθαρρυντικά για τη φετινή καλοκαιρινή τουριστική κίνηση. Και αυτό διότι, όπως καταγράφηκε, τόσο η Κρήτη όσο και άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως οι Σποράδες, η Κέρκυρα και η Πάτμος, παρουσίασαν αυξημένη επισκεψιμότητα (λόγω και των παραδοσιακών εθίμων που αναβιώνουν στα μέρη αυτά), χωρίς ωστόσο και άλλες περιοχές, όπως τα Επτάνησα, να υπολείπονται αριθμού επισκεπτών.

Τα σημαντικότερα ωστόσο έρχονται, καθότι εκτιμήσεις των ανθρώπων του τουρισμού θέλουν το προσεχές καλοκαίρι να αναμένεται ραγδαία αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, όπως άλλωστε δηλώνουν και τα στοιχεία κρατήσεων που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους.

Ηράκλειο

Εξαιρετικά υψηλά ποσοστά παρουσίασε η κίνηση κατά τις ημέρες του Πάσχα στο Ηράκλειο και την ανατολική Κρήτη, επιβεβαιώνοντας τις ενδείξεις που υπάρχουν για μια ιδιαιτέρα θετική τουριστική χρονιά. Στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου καταγράφηκαν πολύ υψηλά νούμερα αφίξεων, καθιστώντας το Ηράκλειο και το Λασίθι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της χώρας και κατά την περίοδο του Πάσχα. Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ενδεικτικά η κίνηση από το εξωτερικό το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων και των ημερών του Πάσχα, σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του αερολιμενάρχη Ηρακλείου Γιώργου Πλιάκα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου οι αφίξεις από το εξωτερικό έφθασαν τις 59.000, έναντι 30.000 το αντίστοιχο περσυνό διάστημα. Σημαντική όμως αύξηση κατέγραψε και η κίνηση από το εσωτερικό, αφού έφτασε περίπου τους 24.000 επιβάτες φέτος, έναντι 17.000 πέρυσι. Χαρακτηριστικό, ωστόσο, για την πολύ καλή πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη κ. Πλιάκα, είναι το ότι αυτή τη στιγμή, καθημερινά, έχουμε από 35 έως 65 πτήσεις τσάρτερ και οι πληρότητες των αεροσκαφών ξεπερνούν το 80%!

Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου της πόλης μειωμένη εμφανίζεται η κίνηση στο λιμάνι του Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα, από τη Μεγάλη Τέταρτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα τα πλοία που κατέπλευσαν στο λιμάνι μετάφεραν συνολικά 23.273 άτομα, από τα οποία τα 21.480 είχαν αφιχθεί μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή. Αντίστοιχα πέρυσι από τη Μεγάλη Τέταρτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα τα πλοία που κατέπλευσαν στο λιμάνι μετάφεραν συνολικά 26.704 άτομα, από τα οποία τα 23.652 είχαν αφιχθεί μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Χανιά

Ικανοποιημένους κατά πολύ άφησε η τουριστική κίνηση την περίοδο των εορτών του Πάσχα και τους επιχειρηματίες του τουρισμού στα Χανιά, που για μια ακόμα φορά, όπως αποδείχτηκε, αποτέλεσαν αγαπημένο προορισμό για τους επισκέπτες. Ο κύριος όγκος των επισκεπτών ήταν από την ηπειρωτική Ελλάδα και από άλλες περιοχές της Κρήτης, ενώ Πάσχα στα Χανιά έκαναν και πολλοί ξένοι τουρίστες. Τα ξενοδοχεία της πόλης των Χανίων παρουσίασαν υψηλές πληρότητες, με τον κύριο όγκο των επισκεπτών να αναζητεί καταλύματα στο παλιό λιμάνι. Δεν ήταν όμως λίγοι και εκείνοι που επέλεξαν τις περιοχές της Παλαιόχωρας, των Σφακίων και της Κισσάμου. Μιλώντας με νούμερα, αξίζει να πούμε πως κατά την περίοδο των εορτών στα Χανιά με τα πλοία της γραμμής έφτασαν περίπου 9.000 επιβάτες, ενώ έγιναν και δύο ημερήσιες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με περίπου 4.500 επιβάτες. Το αεροδρόμιο της πόλης εξυπηρέτησε κατά μέσο όρο ημερησίως 15 προγραμματισμένες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού με υψηλό ποσοστό πληροτήτων.

Ρέθυμνο

Είτε μεγαλύτερα ξενοδοχεία είτε ενοικιαζόμενα δωμάτια επέλεξαν ξένοι αλλά και Έλληνες που προτίμησαν την πόλη του Ρεθύμνου για τις διακοπές του Πάσχα. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία ξεπέρασε το 60% για τη συγκεκριμένη εορταστική περίοδο, ενώ οι κρατήσεις για την τουριστική περίοδο βρίσκονται σε καλύτερα επίπεδα από πέρυσι. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, «τα ξενοδοχεία προτίμησαν κυρίως οι Ευρωπαίοι και όχι τόσο οι Έλληνες, καθώς το κόστος διαμονής γι' αυτούς είναι υψηλό», ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, «η εικόνα που υπάρχει σχετικά με τις κρατήσεις και το πώς θα κινηθεί η φετινή καλοκαιρινή τουριστική κίνηση είναι σε θετική κατεύθυνση». Από την πλευρά τους οι έμποροι, διά στόματος του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Μανόλη Ψαρουδάκη, δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την κίνηση την περίοδο του Πάσχα. Ωστόσο ο κ. Ψαρουδάκης εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον, λέγοντας ότι «αυτές τις ημέρες βρέθηκα στην Ιαπωνία για μια Παγκόσμια Έκθεση Τροφίμων, στην οποία η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, περιθώρια συνεργασιών υπάρχουν και μπορούμε να πούμε ότι με σωστή οργάνωση, προγραμματισμό και αξιοποίηση επαφών υπάρχει το περιθώριο εποικοδομητικών και ουσιαστικών παρουσιών επιχειρήσεών μας και προϊόντων μας στο εξωτερικό».

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Η κίνηση στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στην "κορωνίδα" των προτιμήσεων των τουριστών για το Πάσχα βρέθηκε για ακόμη μια φορά η Κέρκυρα, με την πληρότητα να ξεπερνά το 90%. Πολύς κόσμος και αρκετοί τουρίστες, λόγω και του καλού καιρού που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες, απόλαυσαν το Πάσχα τους στα νησιά των Σποράδων, δίδοντας και το πρώτο μήνυμα της φετινής τουριστικής περιόδου. Και τα τρία νησιά, δηλαδή Αλόννησος, Σκόπελος και κυρίως η Σκιάθος, δέχτηκαν τους εκδρομείς του Πάσχα, πρωτίστως Έλληνες από Βόλο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και φυσικά τους αποζημίωσαν με την ομορφιά τους και τη γραφικότητα που προσφέρουν. Για τη Σκόπελο και την Αλόννησο, οι πληρότητες ήταν ικανοποιητικές για όσα ξενοδοχεία λειτούργησαν την περίοδο αυτή, αφού η σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10 Μαΐου. Στη Σκιάθο, που είναι και το νησί με την πλέον εύκολη πρόσβαση, άνοιξαν πολλά μικρά ξενοδοχεία, που γέμισαν από κόσμο, αλλά οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ξεκινούν τη νέα σεζόν από την Πρωτομαγιά, με πληρότητες που ξεπερνούν το 80% τις πρώτες μέρες και χτυπούν "κόκκινο" μετά τις 20 Μαΐου.

Στη Ζάκυνθο, έφτασαν 13.796 επιβάτες όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Ζακύνθου, αλλά και της Λευκάδας, που άνοιξαν για την περίοδο των εορτών του Πάσχα, ξεπέρασε το 70%. Από τα Δωδεκάνησα γοήτευσε η Πάτμος, που αποτέλεσε πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών την περίοδο των εορτών, δίνοντας ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά μηνύματα για την καλοκαιρινή περίοδο που ακολουθεί. Επίσης, τη συνήθη κίνηση παρουσίασαν τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, με επισκέπτες κυρίως από τη Ρόδο, που προτίμησαν να βρεθούν όπως κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα στους τόπους καταγωγής τους.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News