Ειδήσεις

27χρονος Κρητικός "ταξιδευτής" σε... μύθους και παραδόσεις

Ο Βασίλης Σταυρακάκης είναι παραγωγός, σεναριογράφος & παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών μυστηρίου με γενικό τίτλο, «The Myth Travellers».

Ένας 27χρονος νεαρός Ιεραπετρίτης, ο Βασίλης Σταυρακάκης, με καταγωγή από τη Γρα Λυγιά, αφού διακρίθηκε στην εφηβική του ηλικία, σαν ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ταλέντα της Ανατολικής Κρήτης, από πέρυσι άρχισε να εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη σαν παραγωγός, σεναριογράφος και παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών μυστηρίου με γενικό τίτλο, «The Myth Travellers».

Οι ολιγοήμερες διακοπές του για τις εορτές του Πάσχα στη γενέτειρα του, μας έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του, και να ρωτήσουμε να μάθουμε, πως του γεννήθηκε αυτή η ιδέα και πόσο δύσκολο είναι σήμερα να καταξιωθεί με τη δουλειά του στην ελληνική τηλεόραση ένας νεαρός τηλεοπτικός παραγωγός.  

«Η ιδέα της παραγωγής μιας τέτοιας εκπομπής μυστηρίου μου γεννήθηκε πριν δυο χρόνια, όταν κατάλαβα πόσο έντονα έλκονται οι άνθρωποι από ότι είναι κρυμμένο και κρύβει αρκετό μυστήριο.

Η Ελλάδα είναι ένας τόπος γεμάτος με μύθους, θρύλους και μυστήρια

Ο μύθος και οι θρύλοι, αγγίζουν την ανθρώπινη ψυχή, διαμορφώνουν την κουλτούρα, τις πεποιθήσεις, τη σκέψη, τα ήθη και τα έθιμα. Τα έθιμα λοιπόν κρύβουν μέσα τους, τους θρύλους, τους Μύθους και τους ήρωες.

Πράγματα που με ένα ασυνείδητο τρόπο, επιδρούν στην διαμόρφωση και την σύνθεση των τοπικών κοινωνιών, ακόμη και στον χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων», μας λέει ο 27χρονος τηλεοπτικός παραγωγός Βασίλης Σταυρακάκης.

«Από την άλλη ο κάθε τόπος, ή κάθε περιοχή έχει την δική της ποιότητα , που αναδεικνύεται από πολλές και διαφορετικές ενέργειες, οι οποίες χρωματίζουν και διαμορφώνουν κάθε τι που συμβαίνει.

Ο κόσμος που είναι ο πρωταγωνιστής αυτών  των ενεργειών, είναι ένας μαγικός κόσμος, όπου υπάρχει η δυνατότητα να ξετυλιχθεί και να αποκαλυφθεί η μαγεία η οποία  κρύβεται από πίσω.

Ο στόχος αυτών των εκπομπών που ξεκινήσαμε να γυρίζουμε από πέρυσι, είναι να φέρουμε στην επιφάνεια ότι είναι κρυμμένο, ότι  δηλαδή δεν είναι ορατό στα μάτια, αλλά  η ψυχή  μας το αισθάνεται.

Η θεματολογία του «The myth travelers» έχει χαρακτήρα περιηγητικό με μία εσωτερική - μεταφυσική προσέγγιση.

Κεντρικό κομμάτι αυτών των εκπομπών στις οποίες γράφω τα σενάρια , παράγω και παρουσιάζω , είναι οι μύθοι και η εσωτερική τους διάσταση, όπως και η ενεργειακή προσέγγιση κάθε τόπου.

Ξετυλίγουμε κάθε τι που είναι αποτυπωμένο στην αρχέγονη μνήμη και συνεχίζει να επιδρά, ακόμη και όταν τα γεγονότα που τα έχουν προκαλέσει, έχουν χαθεί για πάντα», προσθέτει ο Βασίλης Σταυρακάκης.

Τον ερχόμενο μήνα το επιτελείο του Βασίλη Σταυρακάκη, που ασχολείται με όλα τα στάδια της παραγωγής αυτών των εκπομπών, θα κάνει γυρίσματα στην Ιεράπετρα και ολόκληρη την Κρήτη αναζητώντας τον Λαβύρινθο της Μυθολογίας,  και προσεγγίζοντας με έναν ιδιαίτερο μεταφυσικό τρόπο, τους μύθους και τις παραδόσεις που σχετίζονται με τις βραχομορφές της Καλαμαύκας, τις οποίες έχει αναδείξει ο εκπαιδευτικός -ερευνητής  και σπηλαιολόγος Μιχάλης Πυτικάκης.

«Θα επισκεφτούμε αρχαιολογικούς χώρους, τύμβους, αρχαίους ναούς, εκκλησίες, σπίτια, παλιά  και εγκαταλελειμμένα μοναστήρια. Μέρη που έχουν γίνει θαύματα, περίεργα γεγονότα, φυσικούς ενεργειακούς τόπους, ποτάμια, καταρράκτες, λίμνες,  και βουνά.

Από εκπομπή σε εκπομπή η θεματολογία  μας  εναλλάσσεται ώστε να μην κουράζεται ο τηλεθεατής, να έχει την αίσθηση της συμμετοχής στα δρώμενα, και βέβαια να είναι πηγή έμπνευσης και προβληματισμού», συμπληρώνει ο Βασίλης Σταυρακάκης.

Η Ελλάδα είναι η χώρα του Μυστηρίου και της Αποκάλυψης

Αυτή την Ελλάδα αναζητά ο Βασίλης Σταυρακάκης σε κάθε του ταξίδι. Τους μύθους και τους ήρωες που ενέπνευσαν ολόκληρο τον πλανήτη και έπλασαν την ιστορία του Δυτικού Πολιτισμού. Τους ήρωες, που σε κάθε εποχή ενέπνεαν τους ανθρώπους

Επισκέπτεται τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας που γέννησαν θεούς και ήρωες, ανοίγοντας μία πόρτα για να μπορεί ο θεατής να εμπνευστεί στην δική του ζωή.

Ένα ταξίδι στο άγνωστο και το μυστήριο. Ένα ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις, έμπνευση και δύναμη.

«Δίχως τους μύθους, η ζωή χάνει τον ονειρικό της πλούτο», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο άνθρωπος, μέσα από τους ήρωες, ενεργοποιεί την δική του ηρωική υπόσταση και πλάθει τον δικό του μύθο. Έτσι αποκτούμε μία διαφορετική οπτική της ζωής.

Συχνά αυτό που αποκαλύπτεται φαντάζει ορθολογικά αδύνατο. Ακόμη και όταν ο μύθος δεν ερμηνεύεται, εμπνέει, ασχέτως αν αφορά μυθολογικά ή ιστορικά πρόσωπα.

Σε αυτό το  τηλεοπτικό ταξίδι,  ο τηλεθεατής ακολουθεί τον Βασίλη Σταυρακάκη, και μαθαίνει για την Ελλάδα, τους ήρωες και τους μύθους της, και  επιστρέφοντας στην καθημερινότητα του, αναζητά τον δικό του μύθο.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια