default-image

Απόβαση στην Αθήνα για το Δικαστικό Μέγαρο

Κρήτη
Απόβαση στην Αθήνα για το Δικαστικό Μέγαρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση κορυφής με αντικείμενο την πολύπαθη πλέον υπόθεση της ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα. Στις 10:30 το πρωί, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, αναμένεται να συναντηθεί με τριμελή αντιπροσωπία από το Ηράκλειο - στην οποία συμμετέχει, μεταξύ άλλων, και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός - η οποία θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα για το "καυτό" ζήτημα των νέων δικαστηρίων.

Η συνάντηση - όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική Αρχή - θα έχει, αν μη τι άλλο, βασικό θέμα το στάδιο στο οποίο βρίσκονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει η ανέγερση του νέου μεγάρου, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου. Εξάλλου, όπως και στην προ δύο μηνών συνάντηση που είχε λάβει ξανά χώρα στην πρωτεύουσα για το ίδιο θέμα, έτσι και στο σημερινό τετ-α-τετ με τον κ. Κοντονή, εκτός του κ. Λαμπρινού, θα δώσουν το "παρών" τόσο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρης Ροζάκης, όσο και ο πρόεδρος της επιτροπής ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου, που έχει συγκροτήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος, Νίκος Παπαδαντωνάκης.

Υπενθυμίζεται σ' αυτό το σημείο ότι στη συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αθήνα ανάμεσα στις δύο πλευρές, είχε αποφασιστεί στην ουσία η επανέναρξη όλων των διαδικασιών για την ανέγερση, οι οποίες είχαν περιέλθει σε τέλμα τους τελευταίους μήνες. Σήμερα, λοιπόν, το πρωί, περίπου οκτώ εβδομάδες μετά το προηγούμενο ραντεβού ανάμεσα στις δύο πλευρές, αναμένεται να συζητηθούν οι κινήσεις που έχουν γίνει από μεριάς υπουργείου σ' αυτό το διάστημα, αλλά και το τι χρειάζεται να γίνει από 'δω και πέρα.

Σημειώνεται, πάντως, δεδομένου ότι - ανεξάρτητα από τα όσα προκύψουν μετά τη σημερινή συνάντηση - το έργο της ανέγερσης θα διαρκέσει αρκετό διάστημα, πως ενδέχεται σήμερα να τεθούν επί τάπητος και ζητήματα που σχετίζονται με τις βελτιωτικές εργασίες που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία των κτηρίων τόσο του Πρωτοδικείου, όσο και του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου.

Άθλια η κατάσταση

Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και επρόκειτο να ξεκινήσουν επιδιορθωτικές παρεμβάσεις στα δύο κτήρια. Κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ, ωστόσο αυτή δεν είναι η μοναδική φορά που στο ζήτημα του νέου δικαστικού μεγάρου οι υποσχέσεις της Πολιτείας αποδεικνύονται φρούδες.

Στις εργασίες, που θα ξεκινούσαν τον Οκτώβριο του 2016, συμπεριλαμβανόταν και η εγκατάσταση ειδικής ράμπας στο Πρωτοδικείο για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ συμπολιτών μας. Εάν η εγκατάσταση της ειδικής ράμπας είχε δρομολογηθεί, ενδεχομένως να μη νιώθαμε την ντροπή που νιώσαμε όλοι στο απίστευτο περιστατικό που είχε σημειωθεί πριν λίγες εβδομάδες στα Δικαστήρια του Ηρακλείου, όταν κατηγορούμενος που έχει "χάσει" το ένα του πόδι σε ατύχημα κουβαλήθηκε στις πλάτες από τον κουμπάρο του, προκειμένου να μεταβεί στο ακροατήριο και να καθίσει στο εδώλιο.

Η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, όπου η "Νέα Κρήτη" έχει καταγράψει ουκ ολίγες φορές την παρακμή στην οποία βρίσκεται το κτήριο στη συμβολή των οδών Έβανς και Δικαιοσύνης. "Σκασμένοι" τοίχοι, σπασμένα τζάμια, προβλήματα στατικότητας, αλλά και έλλειψη ακροατηρίων για την εκδίκαση υποθέσεων αποτελούν κάποια μόνο από το πλήθος προβλημάτων που μαστίζουν το Ειρηνοδικείο.

Εικόνες ντροπής

"Λίμνη" το Ειρηνοδικείο

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, το μεγαλύτερο τμήμα του ορόφου όπου στεγάζεται το Ειρηνοδικείο μετατράπηκε σε λίμνη, μετά από σφοδρή βροχόπτωση που είχε πλήξει το Ηράκλειο. Οι εργαζόμενοι απέφυγαν τότε να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς τα νερά που διαπέρασαν την οροφή, αλλά και το δεύτερο όροφο του κτηρίου, όπου παλαιότερα στεγαζόταν η Λέσχη Αξιωματικών, έσταζαν μέσα από τις εγκαταστάσεις φωτισμού.

Τέλος, στο σκηνικό της παρακμής πρέπει να προστεθούν και οι εικόνες με τα κουφάρια περιστεριών και τα περιττώματα τρωκτικών στο δεύτερο όροφο του κτηρίου, που είχε αποτυπώσει προ ολίγων μηνών ο φωτογραφικός φακός της "Ν.Κ.".

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News