Ειδήσεις

Κρήτη: Τι άλλο βρέθηκε μαζί με το "θησαυρό" του μακαρίτη vid

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας: Ό,τι απορριφθεί σε κάδο απορριμμάτων ή ανακύκλωσης αυτομάτως περνάει πλέον στην κτήση του διαχειριστή.

Ούτε η περίφημη ελληνική ταινία του Νίκου Τσιφόρου "Ο θησαυρός του μακαρίτη" δεν είχε προβλέψει μια τέτοια ανατροπή, όπως αυτή που διαδραματίστηκε στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου, όπου κατέληξε ένα σταχωμένο τετράδιο γεμάτο από χαρτονομίσματα των 100 ευρώ!

Συνολικά από τις 150 σελίδες κυριολεκτικά "πέταξαν" στον αέρα δεκάδες πράσινα χαρτονομίσματα, όταν υπάλληλος βάρδιας πήρε από το σωρό των χαρτιών το "πεταμένο" τετράδιο κατά το διαχωρισμό! Τότε είδε μέσα από τις σελίδες του να ξεπηδούν τα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και, όταν άρχισαν να ξεφυλλίζουν το τετράδιο, ανακάλυψαν ότι σε κάθε σελίδα υπήρχε κι ένα τέτοιο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΒΙΒΛΙΟ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΚΡΥΒΕ 15.000 ΕΥΡΩ

Και πώς τώρα θα σκεφτεί κάποιος ότι το τετράδιο ήταν η κρυψώνα για το θησαυρό πιθανότατα ενός μακαρίτη; Μα, γιατί στον ίδιο σωρό, που σημαίνει ότι προέρχεται από τον ίδιο μπλε κάδο, φέροντας μάλιστα και τα ίδια ίχνη χρώματος, εντοπίστηκαν και κάποια άλλα στοιχεία, όπως ένα βιβλιάριο υγείας ενός ηλικιωμένου!

Αμέσως επικράτησε το σενάριο ότι πρόκειται για μακαρίτη και το σταχωμένο τετράδιο απλώς έκρυβε το θησαυρό του, που δυστυχώς για τους κληρονόμους του, δεν προνόησαν να κοιτάξουν το τετράδιο πριν το ξεφορτωθούν! Κι αν τώρα που δημοσιοποιείται η ιστορία εμφανιστούν οι κληρονόμοι;

Πρώτον, δεν κρατήθηκε το βιβλιάριο υγείας, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης και, δεύτερον, ό,τι απορριφθεί σε κάδο απορριμμάτων ή ανακύκλωσης αυτομάτως παύει να ανήκει στην κτήση του απορρίπτοντος και περνάει στην κτήση του διαχειριστή, εν προκειμένω του αναδόχου του Εργοστασίου Ανακύκλωσης ή του Δήμου Ηρακλείου, όπως επισήμανε ο κ. Μαμουλάκης, που έχει ήδη απευθυνθεί σε νομικούς για το θέμα!

Capital controls

Το ποσό των 15.000 ευρώ μέσα στο τετράδιο εντοπίστηκε το Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή περίπου 14 μήνες από την επιβολή των capital controls. Κατά μια ερμηνεία, η επιβολή των capital controls σχετίζεται με τη συγκέντρωση ενός τόσο μεγάλου ποσού, που ήταν κρυμμένο μέσα σε ένα τετράδιο με άσχετες σημειώσεις ως προς την ταυτότητα του κατόχου των χρημάτων, σύμφωνα με τα όσα επικαλείται ο αντιδήμαρχος.

Στο τετράδιο βρέθηκαν μόνο χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και όχι άλλα των 50 ευρώ ή και μεγαλύτερα των 500 ή των 200 ευρώ, που κυκλοφορούσαν ευρέως πριν από τα capital controls.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, η παρουσία βιβλιαρίου υγείας ενός ηλικιωμένου στον ίδιο σωρό, στον οποίο βρέθηκε το "χρυσό" τετράδιο, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εικασία ότι υπήρξε κάποιο αιφνίδιο γεγονός, όπως ένας αιφνίδιος θάνατος. Έτσι ο ηλικιωμένος ενδεχομένως κατά την ίδια εικασία δεν πρόλαβε να ενημερώσει τους δικούς του ότι μάζευε λεφτά και τα έκρυβε στις σελίδες ενός παλιού τετραδίου!

Από κάδο σε Μασταμπά ή Μεσαμπελιές

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή! Στα τέλη του 2016, το μήνα Δεκέμβριο, υπάλληλος της Ανακύκλωσης αναφέρει μιλώντας στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Χάρη Μαμουλάκη το περιστατικό.

Περιγράφοντας μια εκστατική στιγμή που έζησε το φθινόπωρο του 2016 στο χώρο εργασίας του, εκστομίζει το απίστευτο: στο τρόμελ της ανακύκλωσης - τρόμελ είναι το ειδικό κόσκινο περιστροφικής κίνησης - εντοπίζει ένα παλιό, χρησιμοποιημένο, σταχωμένο τετράδιο!

Πιάνοντας το τετράδιο από τη σταχωμένη ράχη του κατά τη διαδικασία του διαχωρισμού των υλικών (χαρτιού, μετάλλου, γυαλιού), βλέπει να "φεύγουν" στον αέρα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ! Το εύρημα μέσα στο σωρό των άχρηστων υλικών φαντάζει "χρυσό"!

Τα χαρτονομίσματα και τα επιφωνήματα του υπαλλήλου μαζεύουν και την υπόλοιπη βάρδια υπαλλήλων, περίπου 5-6, στο σημείο και ξεφυλλίζοντας το τετράδιο διαπιστώνουν ότι το παλιό λερωμένο καφετί τετράδιο έκρυβε ένα μικρό θησαυρό!

Σε κάθε σελίδα υπήρχε και ένα πράσινο χαρτονόμισμα. Και το τετράδιο ήταν 150φυλλο! Στο σύνολο οι υπάλληλοι βάρδιας εντόπισαν και καταμέτρησαν 15.000 ευρώ, τα οποία και μοιράστηκαν, καθώς δε γνώριζαν με σιγουριά ποιος ήταν ο κάτοχός τους και φυσικά ποιος ακριβώς τα είχε πετάξει!

Σίγουρα όμως εκείνος που τα πέταξε δε γνώριζε ότι υπάρχουν, αφού και στη συνέχεια ουδέποτε ως τώρα αναζητήθηκαν. Ο κ. Μαμουλάκης, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", είπε ότι στον ίδιο κάδο βρέθηκε και κάποιο βιβλιάριο υγείας, που είτε σχετίζεται είτε όχι με το τετράδιο και το ποσό, όμως σίγουρα βρισκόταν στον ίδιο κάδο, καθώς έφεραν ίχνη από τον κάδο!

Το συγκεκριμένο φορτίο ανακυκλώσιμων υλικών, στο οποίο βρισκόταν και το τετράδιο, παρελήφθη από κάδους του τομέα του Νότιου Διαμερίσματος, που αντιστοιχεί σε περιοχές όπως Μασταμπάς και Μεσαμπελιές!

"Χρυσές" οι περιβαλλοντικές ανησυχίες

Από την ιστορία βγάζει κάποιος το συμπέρασμα ότι το τετράδιο πετάχτηκε από άνθρωπο με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Και αυτό συνάγεται εύκολα, αν σκεφτεί κανείς ότι στην πηγή... ο απορρίπτων εκτέλεσε διαχωρισμό, δηλαδή σκέφτηκε να πετάξει το τετράδιο, που ήταν όλο χαρτί, στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης!

Η ενέργεια αυτή έρχεται σε αντίφαση με το γεγονός ότι το τετράδιο προτού πεταχτεί δεν ελέγχθηκε. Θα μπορούσε να συμπεράνει, επίσης, εύκολα κάποιος ότι εκείνος που αποφάσισε να το πετάξει δεν το έψαξε γιατί το έκανε βιαστικά, και είτε το ίδιο χέρι το απίθωσε στον κάδο, είτε άλλο άτομο που βοηθούσε μετέφερε τα σκουπίδια στην ανακύκλωση!

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες του απορρίπτοντος τού στοίχισαν 15.000 ευρώ, κάνοντας πλουσιότερους με το ίδιο ποσό τους υπαλλήλους της ανακύκλωσης, που, ούτως ή άλλως, μαζί με τους υπαλλήλους Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου επιτελούν νυχθημερόν ένα σοβαρό και απαραίτητο για τη γενική ωφέλεια επάγγελμα, όμως συνάμα και εξαιρετικά επικίνδυνο!

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης

Σχόλια