Ειδήσεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τελικές εξετάσεις

Τελειώνουν τα ψέματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, μιας και μπαίνουν στην τελική ευθεία των εξετάσεων: απολυτήριες και πανελλαδικές.

Τελειώνουν σιγά-σιγά τα ψέματα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, μιας και μπαίνουν στην τελική ευθεία για το δίμηνο των εξετάσεων που περιλαμβάνουν τις απολυτήριες και τις πανελλαδικές εξετάσεις στα λύκεια και τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα γυμνάσια.

Φέτος, οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 70.726 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (43.758 στα πανεπιστήμια και 26.968 στα ΤΕΙ, σύμφωνα με την τελική απόφαση του υπουργείου).

Την ίδια ώρα, το άγχος και η αγωνία των μαθητών κορυφώνονται, καθώς καλούνται να δώσουν ένα μεγάλο αγώνα με ξενύχτια και θυσίες, προκειμένου να πετύχουν την καλύτερη βαθμολογία για την κατάκτηση του στόχου τους.

Πιο συγκεκριμένα, για τα λύκεια (ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.) τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 9 Μαΐου και οι απολυτήριες εξετάσεις, που φέτος προηγούνται των πανελλαδικών, θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 11-26 Μαΐου.

Οι προαγωγικές εξετάσεις, από την άλλη, θα διεξαχθούν μεταξύ 11 Μαΐου και 2 Ιουνίου. Στη συνέχεια, η 6η Ιουνίου θα είναι η μέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΕΠΑ.Λ. και η 7η Ιουνίου για τα ΓΕ.Λ.

Ειδικότερα, για τα ΓΕ.Λ., οι πανελλαδικές θα διαρκέσουν από τις 7 έως και τις 19 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑ.Λ. από τις 6 έως τις 21 Ιουνίου. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου. Φέτος βέβαια πρέπει να τονιστεί πως για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ' τάξης, παράλληλα με εκείνες των υπόλοιπων τάξεων των ΓΕ.Λ.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο οι επαναληπτικές εξετάσεις, για όσους λόγω σοβαρού προβλήματος απουσίασαν τον Ιούνιο, καθώς επίσης και μια τρίτη εξεταστική περίοδος για τους τελειόφοιτους του λυκείου, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα, αφού θα λάβουν έγκαιρα το απολυτήριό τους, να εγγραφούν, αν το επιθυμούν, σε ΙΕΚ ή στη Β' τάξη ΕΠΑ.Λ., για να λάβουν κάποια ειδικότητα.

Σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια, τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 26 Μαΐου, ενώ προβλέπονται και τρεις ημέρες (29-31 Μαΐου) αφιερωμένες στην επανάληψη της διδακτέας ύλης ή/και σε εκδηλώσεις των σχολείων και στην παράδοση των ελέγχων.

Από την 1η Ιουνίου έως και την 9η Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και στις 12 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά φέτος, από τις 13 έως και τις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ενισχυτική διδασκαλία για τους μετεξεταστέους, οι οποίοι θα εξεταστούν στις επαναληπτικές εξετάσεις, στις 26 και 27 Ιουνίου.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΙΣ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ

Τι ισχύει φέτος στις πανελλαδικές

Στις 7 Ιουνίου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας πρόκειται να ξεκινήσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις. Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕ.Λ. έχουν ήδη υποβάλει αίτηση-δήλωση, με την οποία δήλωσαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη συμμετοχή τους στις εν λόγω εξετάσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, η βαθμολόγηση των γραπτών κάθε μαθήματος θα αρχίζει μετά τη 12η μεσημβρινή της μεθεπόμενης ημέρας από αυτή που εξετάστηκε. Με την έναρξη της κανονικής βαθμολόγησης, η Επιτροπή παραδίδει στον κάθε βαθμολογητή από ένα φάκελο, αφού τον χρεώσει πρώτα στο οικείο βιβλίο χρέωσης.

Λιγότερα εξεταστικά κέντρα

Και ενώ η προετοιμασία καθηγητών και μαθητών ξεκινά, να διερευνήσουν τη δυνατότητα σύμπτυξης των εξεταστικών κέντρων, όπου αυτό είναι εφικτό για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους, ζητά το υπουργείο Παιδείας από τους περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης και τους διευθυντές Εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει πως «σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να δημιουργηθούν προβλήματα στους υποψηφίους και να διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία.

Όπου τυχόν συμπτυχθούν εξεταστικά κέντρα, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων σε κάθε κέντρο θα πρέπει να παραμείνει διαχειρίσιμος και περιορισμένος για πρακτικούς και παιδαγωγικούς λόγους».

Σχόλια