default-image

Τουρκία: Ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητά η αντιπολίτευση

Κόσμος
Τουρκία: Ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητά η αντιπολίτευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία ζήτησε τη Δευτέρα την ακύρωση του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου και είπε πως το κόμμα θα προσφύγει αν χρειαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Μπουλέντ Τεζτσάν, αναπληρωτής πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), είπε πως το κόμμα έχει λάβει παράπονα από πολλές περιοχές πως δεν τηρήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας και είπε πως ορισμένα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν μυστικά.

Είπε επίσης πως η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να δεχθεί ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα αποτελεί σαφή παραβίαση του νόμου.

«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσες τέτοιες ψήφοι υπάρχουν και πόσες σφραγίστηκαν αργότερα. Αυτός είναι ο λόγος που η μόνη απόφαση που θα θέσει τέρμα στη συζήτηση για τη νομιμότητα (της ψηφοφορίας) και θα καθησυχάσει τις νόμιμες ανησυχίες του κόσμου είναι η ακύρωση αυτής της ψηφοφορίας από τη YSK», δήλωσε ο Τεζτσάν σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε πως το CHP θα προσφύγει σε δημοτικές εκλογικές αρχές και στη YSK και, ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτών των προσφυγών, θα καταφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε οποιαδήποτε σχετική αρχή.

Γαλλία: Ρήξη με την Ευρώπη θα φέρει η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία

Η Γαλλία εκτίμησε σήμερα πως ένα δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, για το οποίο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι έτοιμος, θα ήταν μια «ρήξη» με τις ευρωπαϊκές «αξίες».

Την επομένη ενός δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών το οποίο κέρδισε ο τούρκος πρόεδρος, η γαλλική προεδρία εκτιμά σε ανακοίνωσή της πως «η διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για τη θανατική ποινή θα αποτελούσε καταφανώς μια ρήξη με (τις) αξίες και (τις) δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει η Τουρκία «στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Το Παρίσι «καταγράφει τους αριθμούς που ανακοινώθηκαν» μετά τη διεξαγωγή του χθεσινού δημοψηφίσματος -και την «αμφισβήτηση που εκφράστηκε»- επισημαίνοντας πως οι αριθμοί αυτοί «δείχνουν πως σε κάθε περίπτωση η τουρκική κοινωνία είναι διαιρεμένη σχετικά με τις προβλεπόμενες εις βάθος αλλαγές».

«Οι αξίες και οι δεσμεύσεις που ανελήφθησαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να οδηγήσουν τις τουρκικές αρχές να διεξαγάγουν έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο με όλες τις συνιστώσες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε και αυτό από την πλευρά του την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προβλέπει την απαγόρευση της θανατικής ποινής.

Το βράδυ της Κυριακής ο Ερντογάν έκανε λόγο για το ενδεχόμενο διοργάνωσης ενός νέου δημοψηφίσματος, αυτή τη φορά για την επαναφορά της θανατικής ποινής, που θεωρείται κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.

Αν η αντιπολίτευση υποστηρίξει την επαναφορά της θανατικής ποινής, «θα εγκρίνω» αυτό το μέτρο, είπε ο Ερντογάν, αν δεν το υποστηρίξει, «τότε θα διοργανώσουμε ένα νέο δημοψήφισμα».

Ρωσία: Σεβαστή η θέληση του τουρκικού λαού στο δημοψήφισμα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη χθες στην Τουρκία, στο οποίο η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ του να δοθούν περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, θα πρέπει να γίνουν σεβαστά. «Το δημοψήφισμα είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, ο Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα επιθυμεί όλες οι πλευρές να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικές και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News