default-image

Προβάδισμα του "ναι" - Αντιπολίτευση: Πρόβλημα νομιμότητας

Κόσμος
Προβάδισμα του "ναι" - Αντιπολίτευση: Πρόβλημα νομιμότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μειώνεται περαιτέρω η διαφορά μεταξύ του "ναι" και του "όχι" στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία. Στο 51,34% ανέρχεται το ποσοστό του "ναι", μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων, μεταδίδουν τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το "όχι" προηγείται στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το στρατόπεδο του "ναι" δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το "ναι" προηγείται έναντι του "όχι".

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην Άγκυρα το "όχι" προηγείται με το ποσοστό του να ανέρχεται λίγο πάνω από το 50%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, έγινε γνωστό από την ηγεσία του.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ

Ερντογάν: Το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ψήφισαν περίπου 55 εκ. ψηφοφόροι

Οι κάλπες σε όλη την Τουρκία έκλεισαν στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και ξεκίνησε αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που, αν εγκριθεί, αναμένεται να δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.

CHP: "Πρόβλημα νομιμότητας" του δημοψηφίσματος  

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η εφορευτική επιτροπή να κάνει δεκτά ως έγκυρες ψήφους ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει "σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας" στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.

«Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη στο δημοψήφισμα» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτζάν σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα.

Ηγέτης MHP: Το αποτέλεσμα "αδιαμφισβήτητο"

Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία συνιστά ένα "αδιαμφισβήτητο επιτυχημένο επίτευγμα".

Επιπλέον επισήμανε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Ψυχραιμία όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα πλέον τελείωσε και προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, την ώρα που το "ναι" προηγείται έναντι του "όχι".

"Φαίνεται πως το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, όπως αναμενόταν. Όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της ψήφου των Τούρκων πολιτών, θα ήταν καλό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να προχωρήσουμε με λογικό και συνετό τρόπο" επισήμανε ο Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση.

"Είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία, που διεξήχθη σε τόσο πικρό κλίμα, ακόμα κι εδώ στη Γερμανία, έχει πλέον τελειώσει" υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News