default-image

Καϊλή: «Το Πάσχα στην Κρήτη, το πιο κατανυκτικό»

Απόψεις
Καϊλή: «Το Πάσχα στην Κρήτη, το πιο κατανυκτικό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μεγάλος της έρωτας είναι η Χαλκιδική, όμως για την Κρήτη τρέφει απέραντη αγάπη και μεγάλο σεβασμό! Οι δεσμοί που διατηρεί με το νησί είναι ιδιαίτερα στενοί, τόσο σε επίπεδο οικογενειακών σχέσεων όσο και πολιτικών. Εξάλλου, οι Κρητικοί έχουν στηρίξει το ΠΑΣΟΚ από το οποίο προέρχεται, αλλά και την ίδια στη μάχη του σταυρού για την εκλογή της στην Ευρωβουλή.

Συνέντευξη στον: Λευτέρη Συμβουλάκη

Ο λόγος για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, που εκλέχτηκε το 2014 με την Ελιά, Εύα Καϊλή, η οποία με χαρά θέλησε να μιλήσει στη "Νέα Κρήτη" για τις όμορφες στιγμές που έχει περάσει στο νησί μας άλλοτε γιορτινές μέρες και άλλοτε διακοπές.

Η κ. Καϊλή επισκέπτεται με κάθε ευκαιρία την Κρήτη. Πιο πρόσφατη επίσκεψή της τον περασμένο Φεβρουάριο για την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο. Ωστόσο, η κ. Καϊλή μιλάει για τις όμορφες αναμνήσεις από Πάσχα στην Κρήτη, αλλά και πώς η ίδια επιλέγει ως προορισμό της το νησί σε κάθε ευκαιρία, έστω και για μια πολύ σύντομη εξόρμηση.

Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια η κ. Καϊλή έχει πυκνώσει τις επισκέψεις της στο νησί εξαιτίας και του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Startup Europe Week, που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά!

Ρωτήσαμε την κ. Καϊλή και μας απάντησε:

- Πάσχα στην Κρήτη. Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία;

«Λίγες μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή της Ανάστασης, οι ιδιαίτερες στιγμές αυτών των ημερών αποκτούν εντονότερη σημασία και νόημα εκτός της Αθήνας, σε άλλα φιλόξενα μέρη, όπως την αγαπημένη μου Κρήτη. Το κατανυκτικό τοπίο των προσεχών ημερών, της Μεγάλης Εβδομάδας, του Σαββάτου της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα, με τα ντόπια έθιμα που τις συνοδεύουν, τονίζεται ιδιαίτερα από τη "ζεστασιά" του τόπου και το χαρακτήρα των ανθρώπων του. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε όποιο μέρος της Κρήτης κι αν βρεθείς, νιώθεις αμέσως καλοδεχούμενος και ευπρόσδεκτος. Ο κόσμος σε "αγκαλιάζει"».

- Έχετε δεσμούς στην Κρήτη;

«Έχω μάλιστα την τύχη πολλοί από τους αδελφικούς μου φίλους να είναι από την Κρήτη και να την επισκέπτομαι, συνήθως οικογενειακώς, σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Δηλαδή όχι μόνο το καλοκαίρι, για τις ομορφιές της, την πλούσια τοπική κουζίνα της με τα μοναδικά εδέσματα, ή τις δαντελωτές της παραλίες, που απλώνονται ολόγυρα, αλλά και το χειμώνα, το φθινόπωρο και την άνοιξη ακόμα. Οι ανοιξιάτικες, βέβαια, επισκέψεις δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς μια άλλη πτυχή της απαράμιλλα φιλόξενης Κρήτης. Η Κρήτη, όμως είναι διάσπαρτη κι από σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα, από την προϊστορική εποχή μέχρι την πρόσφατη ιστορία μας, που με τις ανάλογες σημαντικές υποδομές, την αξιοσημείωτη τουριστική ανάπτυξη και την προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου που έχει να επιδείξει στον επισκέπτη της την καθιστούν πόλο έλξης μεγάλης μερίδας τουριστών».

- Η Κρήτη στην Ευρώπη. Ένα σχόλιό σας;

«Κάτι που όμως εγώ εκτιμώ ακόμη περισσότερο είναι και πως η Κρήτη αποτελεί ενεργό μέλος της σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινότητας. Με την ανάληψη και διεξαγωγή το 2016 στο νομό Χανίων, και φέτος, το 2017, σε τρεις νομούς της Κρήτης, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, του εξαιρετικά επιτυχημένου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Startup Europe Week, στο οποίο με ιδιαίτερη χαρά και τιμή συμμετείχα ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κρήτη έστειλε το μήνυμα πρωτοπορίας και αισιοδοξίας που χρειάζεται η χώρα μας σε αυτούς του δύσκολους καιρούς, ενημερώνοντας σχετικά με την επιχειρηματικότητα, κυρίως τη νεοφυή, και τις προοπτικές ανάπτυξής της. Μέσα από αυτό το συνέδριο, που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μέρος των δραστηριοτήτων του Startup Europe Initiative, και το Youth Entrepreneurship Club, προκειμένου να προβληθούν τα τοπικά εγχειρήματα σε 28 χώρες και 350 περιοχές, η Περιφέρεια Κρήτης έδωσε έμφαση στο υπάρχον οικοσύστημα και στους βασικούς τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν: Τον Τουρισμό, τις Εξαγωγές και την Υψηλή Τεχνολογία.

Για όλα τα παραπάνω αγαπώ την Κρήτη και την προτιμώ ως προορισμό σε διάφορες περιστάσεις. Πάντα με ανταμείβει γι' αυτή μου την επιλογή».

Το κατανυκτικό τοπίο των ημερών και του Πάσχα, με τα ντόπια έθιμα, τονίζεται ιδιαίτερα από τη "ζεστασιά" του τόπου και των ανθρώπων του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News