Ειδήσεις

Τα χαλκούνια έκαναν τη νύχτα μέρα (video)

Φαντασμαγορικό θέαμα και «εκρηκτικό» αυτό έθιμο τηρήθηκε όπως κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Aναβίωσε και φέτος το έθιμο των χαλκουνιών στο Αγρίνιο αμέσως μετά την σύναξη των επιταφίων στην πλατεία Δημοκρατίας.

Το «εκρηκτικό» αυτό έθιμο τηρήθηκε όπως κάθε χρόνο εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί για να απολαύσουν σύμφωνα με το cityvoice.gr το φαντασμαγορικό αυτό θέαμα.

Iστορία που χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας

Η νύχτα έγινε κυριολεκτικά μέρα με τους χαλκουνάδες να κλέβουν την παράσταση ανάβοντας 5 ή και περισσότερα χαλκούνια ταυτόχρονα.

Η ιστορία του εθίμου χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Αγρινιώτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους. Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν και μετά την απελευθέρωση της χώρας στα πλαίσια ενός εθίμου και δημιουργώντας τις «ομάδες» του χαλκουνοπόλεμου.

Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από ένα μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φυτίλι στο άκρο. Αναζητείται ο καλός «χαρτός», το κατάλληλο μίγμα μπαρουτιού (που δοκιμάζεται) για να είναι ασφαλές. Ένα έθιμο που θυμίζει με τον τρόπο του, τους «μπουρλοτιέρηδες» του 1821 και που συντηρεί με την δική του ομορφιά την παράδοση της συμμετοχής στον Αγώνα της Απελευθέρωσης της περιοχής του Αγρινίου.

Βέβαια απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή αφού πρόκειται κάτα κάποιους και για επικίνδυνο έθιμο.

Σχόλια