default-image

Happy End, η νέα ταινία του Μίχαελ Χάνεκε

Πολιτισμός
Happy End, η νέα ταινία του Μίχαελ Χάνεκε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιθανότητες να αποσπάσει εκ νέου τον «Χρυσό Φοίνικα» και να κατακτήσει ένα «ρεκόρ», καθώς θα είναι ο πρώτος σκηνοθέτης στα 70 χρόνια της ιστορίας του Φεστιβάλ των Κανών που βραβεύεται για τρίτη φορά με αυτή την κορυφαία διάκριση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, έχει ο 75χρονος Αυστριακός δημιουργός Μίχαελ Χάνεκε, ο οποίος κλήθηκε να συμμετάσχει επίσημα στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ (από 17 έως 28 Μαΐου) με τη νέα του ταινία «Happy End».

Ο Μίχαελ Χάνεκε, ο οποίος προσκαλείται για όγδοη φορά στο Φεστιβάλ, είχε κερδίσει δύο φορές στο παρελθόν τον «Χρυσό Φοίνικα» στις Κάνες, το 2009 με την ταινία του-παραβολή για τον φασισμό «Η άσπρη κορδέλα» και το 2012 με την «Αγάπη», για τη δοκιμασία που περνά η οικογένεια ενός ζευγαριού ηλικιωμένων συνταξιούχων καθηγητών της μουσικής, έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο της συζύγου.

Η νέα του ταινία «Happy End» παρουσιάζει το πορτρέτο μίας μεγαλοαστικής οικογένειας που ζει στη Βόρεια Γαλλία, με την προσφυγική κρίση που εκτυλίσσεται στο Καλαί να παίζει σε αυτή μόνον ένα δευτερεύοντα ρόλο, όπως διευκρινίζει ο μόνιμος παραγωγός των ταινιών του, ο Φάιτ Χαιντούσκα.

Πρωταγωνιστές του είναι ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, που έπαιζε στην «Αγάπη» με την εκλιπούσα τον περασμένο Ιανουάριο Εμανουέλ Ριβά, η Ιζαμπέλ Ιπέρ, την οποία είχαμε δει επίσης στην «Αγάπη» -που έναν χρόνο μετά τις Κάνες είχε αποσπάσει και το Όσκαρ της καλύτερης ξένης ταινίας- όπως επίσης οι Τόμπι Τζόουνς και Ματιέ Κασοβίτς.

Εκτός του Μίχαελ Χάνεκε, στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Φεστιβάλ των Κανών, μόνον άλλοι έξι σκηνοθέτες έχουν βραβευτεί έως σήμερα δύο φορές με τον «Χρυσό Φοίνικα», ανάμεσά τους οι Φράνσις Φορντ Κοπόλα, Εμίρ Κουστουρίτσα και οι αδελφοί Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν.

Τον Δεκέμβριο του 2012 ο Μίχαελ Χάνεκε με την «Αγάπη», είχε αποσπάσει και τις τέσσερις κυριότερες διακρίσεις στην 25η διοργάνωση των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στη Μάλτα, δηλαδή, το βραβείο καλύτερης ταινίας, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου (Ζαν Λουί Τρεντινιάν) και το βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου (Εμανουέλ Ριβά).

Με εκείνη τη βράβευσή του, ο Αυστριακός δημιουργός είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος σκηνοθέτης στην ιστορία των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που έχει τιμηθεί για τρίτη φορά με αυτό το βραβείο, το οποίο από πολλούς θεωρείται ως το «ευρωπαϊκό Όσκαρ».

Είχαν προηγηθεί, το 2005 η βράβευσή του, με συνολικά πέντε βραβεία, για την ταινία «Cache» στην οποία διαπραγματευόταν το δράμα της διαχείρισης στη Γαλλία του πολέμου της Αλγερίας και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2009, η βράβευση, με τρία βραβεία, της ταινίας του «Η άσπρη κορδέλα».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News