Ειδήσεις

Το έθιμο της Μ. Παρασκευής που υπάρχει μόνο στα Ανώγεια -pic

Οι Σταυροί μετά την Αποκαθήλωση του Ιησού, στολίζονται με χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια και ταξιδεύουν από άκρη σε άκρη στα σπίτια του χωριού

Οι Σταυροί μετά την Αποκαθήλωση του Ιησού, στολίζονται με χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια και «ταξιδεύουν» από άκρη σε άκρη στα σπίτια του χωριού, που θέλουν την ευλογία τους, «δημιουργώντας» ένα πρωτότυπο έθιμο που συναντά κανείς μόνο στα Ανώγεια Μυλοποτάμου.

Σύμφωνα με το anogi.gr, oι στολισμένοι Σταυροί μπαίνουν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής σε αρκετά σπίτια του χωριού και κυρίως σε σπίτια νιόπαντρων, ώστε να πάρουν την ευλογία τους.

Το Σταυρός που κρατάει συνήθως ένας νέος που υπηρετεί την θητεία του, σύμφωνα με την παράδοση, πρέπει να μπει από την πόρτα του σπιτιού και να βγει από το παράθυρο.

Οι οικοδεσπότες που περιμένουν στο σπίτι τους τον Σταυρό το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής προετοιμάζονται για αυτόν τον σπουδαίο επισκέπτη καθ' όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, θυμιάζοντας το σπίτι τους, ενώ το βράδυ πρέπει να έχουν όλα τα φώτα του σπιτιού τους ανοιχτά, ώστε να τον υποδεχθούν.

Σε όλες τις ενορίες του χωριού οι Ανωγειανές γυναίκες όλων των ηλικιών, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, αφιέρωσαν πολλές ώρες στις ετοιμασίες των Σταυρών, αλλά και των Επιταφίου, με το αποτέλεσμα να είναι άκρως εντυπωσιακό.

Σχόλια