Ειδήσεις

"Εγκεφαλικό" προκαλούν στις ενώσεις τσουχτερά ειδοποιητήρια

"Εγκεφαλικό" προκαλούν σε συνεταιριστές, σε ολόκληρη τη χώρα, ειδοποιητήρια του κράτους για επιστροφές άτοκων χρηματοδοτήσεων, που είχαν καταβληθεί στις οργανώσεις τους από τις κυβερνήσεις του Κώστα Μητσοτάκη το 1992 και του Ανδρέα Παπανδρέου το 1994.

 Η "Νέα Κρήτη" αποκαλύπτει σήμερα πληροφορίες που μιλούν για ένα συνολικό ποσό κοντά στα 93 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν έχουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις προκειμένου να τα επιστρέψουν, ενώ φέρνουμε στη δημοσιότητα και ποσά που απαιτούν οι σημερινοί κυβερνώντες, επικαλούμενοι απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, από Ενώσεις της Κρήτης, τα οποία και κυμαίνονται από περίπου 23.000 ευρώ μέχρι και πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ, που μόνο στη σφαίρα της φαντασίας θα μπορούσαν να βρεθούν, ιδιαίτερα στις μέρες μας!

Αναλυτικότερα, οι ανακτήσεις αφορούν στις δύο συγκεκριμένες περιόδους, επειδή οι άτοκες χρηματοδοτήσεις από το κράτος είχαν δοθεί με τον αόριστο τίτλο "Χρηματοδότηση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων για τακτοποίηση υποχρεώσεων και άσκηση κοινωνικής πολιτικής"...

Βέβαια, μετά το 1994, σε κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη, είχαν καταβληθεί και πάλι κάποια δισεκατομμύρια σε δραχμές, προκειμένου να καλυφθούν σημαντικές παρεμβάσεις κάποιων Ενώσεων στην αγορά των αγροτικών προϊόντων. Για παράδειγμα, το 1996 είχαν απορροφήσει οι ΕΑΣ Ηρακλείου και Πεζών τεράστιες ποσότητες κατεστραμμένων οινοσταφύλων εξαιτίας καλοκαιρινών πλημμυρικών φαινομένων. Όμως, τότε, τα χρήματα δόθηκαν στοχευμένα. Είχε το κράτος ζητήσει από τις Ενώσεις να παρέμβουν και να απορροφήσουν τα οινοστάφυλα για να μην έχουν ζημιά οι παραγωγοί και στη συνέχεια με αυτές τις χρηματοδοτήσεις του ερχόταν να καλύψει τη ζημιά που δημιούργησαν αυτές οι παρεμβάσεις. Γι' αυτό και ονομάστηκαν ως παρεμβάσεις για λογαριασμό του κράτους. Έτσι, ακριβώς επειδή υπήρχε στόχευση σε αυτές τις παρεμβάσεις, τόσο στα οινοστάφυλα το 1996 όσο και στη βρεγμένη σταφίδα από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 1999 κ.ά. δεν υπήρχε ανάλογη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είχε εκδοθεί με ημερομηνία 1 Μαρτίου του 2000. Και η απόφαση αυτή έκρινε ότι «η κρατική ενίσχυση που χορηγήθηκε στις οργανώσεις που αναφέρονται σε συνημμένο πίνακα, σύμφωνα με το νόμο 2008 του 1992 και το νόμο 2037 του 1994, δε συμβιβάζεται με την κοινή αγορά»... Κατά συνέπεια η απόφαση ζητάει την επιστροφή των χρημάτων αυτών από τις οργανώσεις προς το κράτος.

Ωστόσο, προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν ζητηθεί πίσω από τις Ενώσεις τα χρήματα αυτά, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά το 2016, με στοιχεία της πρώην Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος. Κι αυτό διότι μέσω της ΑΤΕ δόθηκαν από το κράτος αυτές οι χρηματοδοτήσεις.

Αλλά υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Όλα αυτά τα χρόνια, το κράτος απέτυχε να ανατρέψει την απόφαση αυτή και στον κύκλο των συνεταιριστών γίνεται λόγος για ουσιαστικά αδύναμη εκπροσώπηση της χώρας μας κατά της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου...

Συγκεκριμένα, στις 29 Απριλίου του 2004, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά της απόφασης αυτής. Και έρχεται η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, με βάση την απόφαση, το 2016 και ζητάει τα χρήματα από τις οργανώσεις - δηλαδή 12 χρόνια μετά, με έγγραφο που φέρει την ημερομηνία 12/10/2016.

"Ζαλίζουν" οι αριθμοί

93 εκατ. ευρώ πρέπει να πληρώσουν οι ΕΑΣ

Έρχεται λοιπόν το ελληνικό κράτος και, επικαλούμενο απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ζητάει από πολλές ΕΑΣ σε ολόκληρη τη χώρα (με βάση τις πληροφορίες της εφημερίδας μας) γύρω στα 93 εκατομμύρια ευρώ... Από αυτά, τα ποσά που καταλογίζονται σε οργανώσεις της Κρήτης έχουν (περίπου) ως εξής:

ΕΑΣ Πεζών: 4,2 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΑΣ Ηρακλείου: 3 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΑΣ Σητείας: 2 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΑΣ Ρεθύμνου: 942.000 ευρώ.

ΕΑΣ Μυλοποτάμου: 473.000 ευρώ.

ΕΑΣ Μεσαράς: 650.000 ευρώ.

ΕΑΣ Ανωγείων: 305.000 ευρώ.

ΕΑΣ Σελίνου: 161.000 ευρώ.

ΕΑΣΗ Μεραμβέλου: 23.000 ευρώ.

Για τις άλλες Ενώσεις, όπως για παράδειγμα τις ΕΑΣ Ιεράπετρας και Μονοφατσίου, δεν υπάρχουν ανάλογα ειδοποιητήρια, δεδομένου ότι κατά τις επίμαχες χρονικές περιόδους δεν είχαν λάβει χρηματοδοτήσεις από το κράτος.

Ρεπορτάζ : Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια