Ειδήσεις

Ποια ήταν η «απαγορευμένη» Σιμόν ντε Μποβουάρ

Βίος και Πολιτεία της Σιμόν ντε Μποβουάρ

Σαν σήμερα, πριν από 31 χρόνια, αφήνει την τελευταία της πνοή, η σπουδαία Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος και θεωρητικός του φεμινισμού, Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Η Σιμόν Λισί Ερνεστίν Μαρί Μπερτράν ντε Μποβουάρ, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1908 στο Παρίσι και ήταν γόνος παρηκμασμένης αριστοκρατικής οικογένειας. Έλαβε τη βασική της μόρφωση σε ιδιωτικά σχολεία και στη συνέχεια σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόνη.

Εκεί γνώρισε τον συμφοιτητή της, Ζαν Πολ Σαρτρ, με τον οποίο έμελλε να συνάψει ελεύθερη σχέση που διήρκησε μέχρι το θάνατο του τελευταίου το 1980. Τον Οκτώβριο του 1945 Μποβουάρ και Σαρτρ εκδίδουν για πρώτη φορά το μηνιαίο πολιτικό και λογοτεχνικό περιοδικό «Temps Modernes» (Μοντέρνοι Καιροί).

Τέσσερα χρόνια μετά η Μποβουάρ εκδίδει το περίφημο φιλοσοφικό δοκίμιο «Το δεύτερο φύλο», το οποίο την έκανε διάσημη σε όλη τη γη: Το βιβλίο αποτελεί μια εμπεριστατωμένη μελέτη με σκοπό την κατάργηση του μύθου «του αιώνιου θηλυκού».

Για αρκετά χρόνια, μάλιστα, το «Δεύτερο φύλο» βρισκόταν στη λίστα του Βατικανού με τα απαγορευμένα βιβλία.

Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 από πνευμονία. Ο τάφος της βρίσκεται στο Κοιμητήριο Μονπαρνάς, στο Παρίσι, δίπλα στον τάφο του Σαρτρ.

Το τραγικό τέλος του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι

Στις 7 Ιουλίου του 1893 γεννιέται στη Γεωργία ο διάσημος Σοβιετικός ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Το 1908 γίνεται μέλος του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος και φυλακίζεται επανειλημμένα για την ανατρεπτική δράση του.

Στο κελί της φυλακής ξεκίνησε να γράφει για πρώτη φορά ποιήματα. Μετά την αποφυλάκισή του, φοιτά στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μόσχας και προσχωρεί στο κίνημα των φουτουριστών, όπου διακρίνεται και εξελίσσεται στον κυριότερο εκπρόσωπό του.

Το 1915 δημοσιεύει το πρώτο του μεγάλο ποίημα, το περίφημο «Σύννεφο με παντελόνια», και το καλοκαίρι του ίδιου έτους γνωρίζει και ερωτεύεται τη γυναίκα του εκδότη και φίλου του, Όσιπ Μπρικ, Λιλή. Μετά την επικράτηση της Επανάστασης, ταξιδεύει σε Ευρώπη (Βρετανία, Γερμανία και Λετονία), ΗΠΑ, Κούβα και Μεξικό. Εξάλλου, ο Μαγιακόφσκι ταξίδεψε και σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση.

Σήμερα θεωρείται ως ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ρωσικού κινήματος του φουτουρισμού, ωστόσο η επιρροή του δεν περιορίστηκε μόνο στη σοβιετική ποίηση. Τελικά, στις 14 Απριλίου του 1930, απογοητευμένος συναισθηματικά, αλλά και πολιτικά από την κατάσταση στη μετεπαναστατική Ρωσία, βάζει τέλος στη ζωή του.

Η ταφή του έγινε στο Κοιμητήριο Νοβοντέβιτσι της Μόσχας. Τον ίδιο χρόνο, η γενέτειρά του, το Μπαγκντάτι της Γεωργίας πήρε -προς τιμήν του- το όνομα του ποιητή. Πολλά χρόνια μετά το θάνατο του Μαγιακόφσκι, και αφού πέθανε ο Στάλιν, άρχισαν να διαρρέονται φήμες ότι ο ποιητής δολοφονήθηκε κατ' εντολή του Σοβιετικού ηγέτη. Παρ' όλα αυτά, ουδέποτε προέκυψε κάποιο σχετικό αποδεικτικό στοιχείο.

Κατά τη δεκαετία του 1990, μάλιστα, μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ και το άνοιγμα των απόρρητων αρχείων της KGB, υπήρξε από κάποιους η ελπίδα ότι θα έρθουν στην επιφάνεια νέα στοιχεία για την υπόθεση. Τίποτα, ωστόσο, δεν βρέθηκε και ο εν λόγω ισχυρισμός παραμένει αναπόδεικτος έως τις μέρες μας.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια